Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Bitumikate on kohtuuhintainen ja helppo asennettava

rts_tutkii_logo_pieni

Noin puolet lomarakentajista valitsee bitumikatteen mökkinsä vesikatemateriaaliksi. Bitumikaton valinnassa äänettömyys, edullisuus, keveys ja asentamisen helppous ovat sen yleisimpiä valintaperusteita. Elastisuutensa vuoksi se sopii hyvin monimuotoisellekin katolle. Bitumikattojen värimaailma ja kuosit ovat monipuolistuneet ja siksikin se sopii erinomaisesti suomalaiseen maisemaan. Myös ympäristöystävällinen aurinkokatto voidaan asentaa niin uudis- kuin korjauskohteeseenkin.

Bitumikate on äänetön, kevyt, edullinen ja varsinkin palahuopa helppo asennettava. Se sopii niin lomarakennuksiin kuin omakotirakennuksiinkin. (Kuva: BMI/Icopal)

 

Kauniit murretut sävyt 

Vaikka bitumikatetta käytetäänkin paljon huviloiden, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen kateaineena, sopii se yhtä lailla myös omakotitalon katteeksi. Palahuopa on suhteellisen helppo asentaa ja materiaalin vienti ylös katolle on vaivatonta.

Huopakatteen murretut värisävyt ovat helposti yhdistettävissä ympäristöön. Ne eivät kiillä ja sulautuvat hyvin maisemaan. Rakenne ei myöskään paina teräskatetta enempää. Lisäksi umpilaudoitus tai lappeiden levytys jäykistää hyvin kattorakenteita. Huonona puolena voidaan pitää hieman suurempaa kunnossapidon tarvetta ja lumipainon kertymistä, mutta oikein ja ajoissa tehty huolto takaa katteelle pitkän iän. Bitumikate taipuu vaikeissakin kattokulmissa.

 

Vaatii allensa umpilaudoituksen

Bitumikate on erityisesti hirsitalorakentajien suosima kate, jota myydään sekä perinteisenä rullatavarana että muotoon leikattuina kattolaattoina. Tasaisille tai hyvin loiville katoille bitumikate on hyvä vaihtoehto, koska niin katteen kuin sen saumojenkin vedenpitävyys on erinomainen. Bitumikatteen työmenekki on muita katteita suurempi, mikä johtuu ennen kaikkea sen alle vaadittavasta laudoituksesta. Katteiden alustana ja samalla myös aluskatteena on yleensä umpilaudoitus tai vaihtoehtoisesti rakennuslevystä tehty alusta, jonka pitää olla riittävän tukeva, notkumaton, sileä ja kuiva. Loiviin kattoihin ja huopalaattakattoihin on tosin syytä asentaa myös erillinen aluskermi.

 

Omatoiminen asennus helppoa

Bitumikaton voi hyvin asentaa myös itse. Valmiiseen pohjaan asennetaan tarvittavat lisärakenteet.  Esimerkiksi piipun ympärille tuleva kolmiorima laitetaan paikalleen. Samalla laitetaan räystäspellit kiinni limittäin ja ruuvaamalla kolmiorimat päätyräystään otsalautojen takapuolelle. Varsinainen katetyö aloitetaan räystäältä. Useimmat kattohuovat sisältävät valmiin liimapinnan, joten asennus sujuu nopeasti ja vaivattomasti. Valmista kattopintaa saadaan näin ollen tehtyä ripeästi. Jos katossa on sisätaitteita, asennetaan siihen ensin aluskermi jiirin suuntaisesti. Reunat liimataan alustaan kiinni ja naulataan reunoista 20 cm:n välein huopanauloilla. Haluttaessa mahdollisimman tasavärinen ulkonäkö, kannattaa useampi kattolaattapaketti sekoittaa ennen asennusta.

 

Lue myös: Bitumikaton hoito ja huolto

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot