Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Teräskate on rakentajien suosikki

Vesikatetta valittaessa teräskatto on Suomen suosituin katemateriaali omakotirakentajien keskuudessa. Myös lomarakentajien keskuudessa teräskate tavoittelee suosiossaan jo bitumikatetta. Teräskatteen etuna on helppohoitoisuus ja pitkäkestoisuus. Sen valtteina ovat lisäksi materiaalin keveys ja asentamisen nopeus. Suosituin teräskatteista on konesaumakatetta muistuttava teräskate.  Noin 82 % uusien omakotitalojen ja 43 % loma-asuntojen katoista on terästä. Sen suosio on viime vuosina kasvanut nopeasti.

Teräskate on ryhdikäs ja sopii kaikenlaisiin kattoihin. (Kuva: Jukkatalo)

 

Teräskatteet toimitetaan määrämittaisina levyinä, tosin joissakin tapauksissa levyjä joudutaan leikkaamaan myös rakennuspaikalla. Teräskate vaatii aluskatteen, joka suojaa kattorakenteita ja estää sade- ja kondenssivesien pääsyn yläpohjan rakenteisiin. Ruoteiden vahvuus määräytyy katetyypistä ja kattotuolien jakovälistä. Ruodelautojen asennusväli puolestaan määritetään valitun kateprofiilin mukaan eli niissä noudatetaan aina katevalmistajan asennusohjeita. Katteet kiinnitetään yleisimmin ruuveilla ja viimeistellään listoilla. Teräskatteen asennuksessa käytetään usein asennuspalvelua, mutta omatoimisuus on myös yleistä.

 

Teräsmuotokate

Muotokate-nimitys juontaa siitä, että teräslevy prässätään valmistusvaiheessa yleisimmin tiilikatetta muistuttavaan muotoon. Valmistusmateriaalina on pinnoitettu teräs, joka on helppohoitoinen ja värivalikoimaa on runsaasti.

 

Konesaumakate

Konesaumakatetta muistuttava teräskate on yleisimmin valittu vaihtoehto. Nimensä mukaisesti konesaumakatteen teräslevyt on kaksoissaumattu toisiinsa erityisellä saumauskoneella, jolloin katteesta tulee yhtenäinen ilman ainoatakaan reikää. Konesaumakatto on vedenpitävä ja sillä on erittäin pitkä käyttöikä. Se soveltuu erinomaisesti myös vaikeisiin kohteisiin. Konesaumakatteen asennukseen tarvitaan yleensä ammattimies. Teräskatteista suosiotaan on merkittävästi nostanut konesaumakatetta muistuttava teräsmuotokate (mm. Classic, Elegantti yms.), jonka osuus onkin konesaumakatoista jo kaksi kolmasosaa. Katon voi asentaa myös itse.

 

Pystysaumakate

Ulkonäöllisesti konesaumakatetta muistuttava ilman erityisiä saumaustyökaluja tai -taitoja asennettava pystysaumakate voidaan asentaa myös itse. Kate voidaan toimittaa samoissa väreissä kuin muutkin pinnoitetut teräskatteet.

 

Kiviteräskate

Kiviteräskate eli kivirouheella päällystetty kattopelti on pitkäikäinen ja ylläpitokustannuksiltaan edullinen komposiittirakenteinen katemateriaali. Sen etuina on lisäksi tehokas äänenvaimennus ja ympäristöön sulautuva kiiltämätön pinta. Kate toimitetaan levyinä, joita on kevyt käsitellä. Sitä voidaan myös helposti leikata ja taivuttaa, jolloin valmista kattopintaa saadaan nopeasti.

 

Lue myös: Peltikaton hoito ja huolto

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot