Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Pihaan huoltoalueet ja varusteet

rts_tutkii_logo_pieniJokaiseen pihaan tulee joitakin varusteita, tavallisesti ainakin valaistus. Myös muita elämää ja huoltotöitä helpottavia asioita kannattaa harkita pihaan. Kun jokaiselle toiminnolle löytyy oma suunniteltu paikkansa ja tarvikkeille ja työkaluille oikea säilytys, sujuvat piha- ja huoltotyöt kätevästi. Samalla pihan yleisilme pysyy siistinä.

 

Kuivaus- ja tuuletustelineet

Pihan varustuksista yleisimpiä ovat tuuletus- ja kuivaustelineet. Nämä asennettaan mieluimmin pinnoitetulle alustalle, jonne kodinhoitohuoneesta on helppo kulkea. Myös kulkukäytävä olisi hyvä päällystää. Pintojen etuina ovat niiden nopea kuivuminen sateen jälkeen sekä alueen puhdistettavuus. Näin esim. pyykki pysyy puhtaampana.

Markkinoilla on useita telinemalleja. Kuivaustelineistä yleisimpiä ovat pyörivät sakaramalliset, sinkitystä tai PVC-pinnoitetusta teräksestä tai alumiinista valmistetut telineet. Kuivausnarun on syytä olla väriä päästämätöntä ja auringon UV-säteilyä kestävää. Eri telinemalleihin mahtuu yleensä 25–45 metriä narua.

Tuuletustelineet on myös tehty vastaavista materiaaleista. Telineet ovat joko kiinteitä tai kippaavia malleja, joissa ensin mainitussa tuuletettava tekstiili nostetaan kiinteän yläorren päälle. Jälkimmäisessä tekstiilin nosto tapahtuu omaa kääntyvää vartta käyttäen, ja siten painavatkin matot on helppo nostaa tuulettaviksi.

Lisäksi pihaan on hyvä hankkia myös muita telineitä pihan järjestyksen ylläpitämiseksi.

Näitä ovat esim. pyörä- ja letkutelineet.

 

Lipputangolle näkyvä paikka

Myös lipputanko on pihan varuste. Lippusalon paikka on oleskelualueen keskellä, mieluimmin pääsisäänkäynnin puolella. Tangolle varataan riittävän avoin tila, jottei lippu tai viiri sotkeudu puun oksistoon tai muuhun vastaavaan esteeseen. Tangon kunnollinen perustaminen on tärkeää, jotta salko kestää liputuksen kovemmallakin tuulella. Samalla hyvin tehty pohjatyö estää routasiirtymän, ja salko pysyy suorassa. Salon alustaan tehdään usein kukkapenkki. Yleinen käytäntö onkin istuttaa salon juurelle sini-valkoinen kukkaryhmä. Kukkapenkki suunnitellaan siten, että liputuksen suorittamiselle jää istutuksilta vapaa, mieluimmin laatoitettu tila.

 

Postilaatikon sijoittelussa noudatettava ohjeita

Jos postilaatikko sijoitetaan pihapiiriin tai laatikolla on uusi sijaintipaikka, on syytä neuvotella paikasta postijakelun kanssa. Parhaiten oikeasta sijoituspaikasta saa tietoa soittamalla Postin valtakunnalliseen numeroon 020 45 11, josta puhelu yhdistetään ko. postinumeroalueen jakelupäällikölle.

Postilaatikon täytyy olla riittävän tilava, jotta sinne mahtuu tarvittaessa myös useamman päivän posti. Mallistoista löytyy pinnoitettuja tai RST-teräksisiä sekä muovisia postilaatikoita. Ne voivat olla välikannellisia, kirjeluukulla ja/tai lukituksella varustettuja.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot