Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sisätilojen materiaalit

rts_tutkii_logo_pieni

Kipsilevy on ylivoimaisesti suosituin valinta uusien omakotitalojen seinämateriaalina kuivissa tiloissa. Yli 70 % rakentajista käyttää kipsilevyä jonkin huonetilan seinissä. Sisäkatoissa puolestaan käytetään lähes yhtä usein joko puupaneelia tai muuta valmispintaista paneelia.

 sisatilat Joya 101 opt

Asuntokorjaajien  ylivoimaisesti suosituin seinäverhousmateriaali  huonetiloissa on kipsilevy. Reilu 70 % korjaajista käyttää kipsilevyä jonkin huonetilan seinissä. Pintavalmiita sisustuslevyjä (esim. Halltex) käyttää 10 % ja saman verran puupaneelia. Sisäkatoissa puolestaan lähes puolet käyttää pintavalmista sisustuslevyä ja saman verran puupaneelia. Kipsilevyn osuus katoissa on noin 10 %. Kipsilevyjen suosio perustuu niiden soveltumiseen erilaisten pinnoitteiden alustaksi. Saumattomina ja elämättöminä ne voidaan maalata, tapetoida ja laatoittaa. Kipsilevyn etuna on myös sen paloturvallisuus ja elämättömyys. Levyä on helppo työstää ja sillä saadaan saumatonta yhtenäistä pintaa.  Valmispintaisilla levyillä puolestaan saa nopeasti näyttäviä pintoja ja ne on nopea ja helppo asentaa.  Niiden asennus ei vaadi aikaa vieviä pohjatöitä.  Levyt kiinnitetään liimalla tai saumoista nitojalla.

Pesutilojen materiaalit

Märkätilojen seinissä laatan alle käytetään useimmiten kevytsoraharkkoa tai Kahi-väliseinäponttia tai kosteuden kestävää elämätöntä levyä.  Pinnoiksi voi valita esim. laattaa; niitä löytyy loputon valikoima jokaiseen makuun.  Kaakeli on helppo puhdistaa eikä pinta ime likaa ja se kestää hyvin erilaisia pesuaineita ja kemikaaleja. Laatan heikoin kohta on sen sauma, sillä ne likaantuvat helposti. Saumoihin on kehitetty saumasuoja-aine, joka vähentää tätä ongelmaa.  Nykyään käytetään laattojen tilalla märkätiloissa myös mikrosementtiä, jolla saa näyttäviä, saumattomia pintoja paitsi seiniin, myös lattioihin. Mikrosementillä saa rouheita betonin näköisiä pintoja ja värivaihtoehtojakin löytyy jo kymmeniä. Mikrosementti on myös helppo pitää puhtaana. Sitä on helppo työstää.

Vedeneristystä ei kosteissa tiloissa saa koskaan unohtaa, valitsee sitten laattaa tai mikrosementtiä.  Lue lisää: Kosteiden tilojen rakentaminen

 sisatilat 181616 531540300218375 opt

Lattiapinnat

Asuntokorjaajista noin 40 % valitsee johonkin huonetilan lattiaan laminaattia. Laminaatti on ylivoimaisesti suosituin materiaali muissa kuin kosteissa tiloissa Sen suosio perustuu hyvään kulutuksen ja iskun kestävyyteen, mutta myös edullinen hinta ja helppo asennettavuus sekä laaja valikoima ovat edesauttamassa valintaa. Parketti on joutunut antamaan tilaa laminaatille, mutta on edelleen suosittu, ajaton ja arvostettu materiaali erityisesti olohuoneen lattiassa. Parketin etu laminaattiin verrattuna on mahdollisuus hioa kulumisen jälkiä tarvittaessa ja sen lämmin pinta. Viime vuosian uutena materiaalina on tullut vinyyli, joka on erittäin ohutta ja kulutuksen kestävää laattaa tai lankkua.  Se sopii ohuutensa vuoksi erityisen hyvin korjauskohteisiin, joissa lattian paksuudelle asetetaan vaatimuksia esim. kynnysten vuoksi.

Kosteiden tilojen lattiassa laatta on edelleen suosituin. Lue lisää: Kaunis ja kestävä lattia

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot