Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Luonnonmaalit ovat ekologinen vaihtoehto

Suomen Luonnonmaalit Oy:

Koti on paikka, jossa vietämme suuren osan elämästä: siksi kodin valintaan käytetäänkin runsaasti aikaa. Kun olet rakentamassa tai rakennuttamassa uutta kotia itsellesi siihen käytettävä aika moninkertaistuu. Sisustusratkaisuihin, laattojen, lattiamateriaalin, tapettien ja värien valintaan tulet käyttäneeksi melkein huomaamatta kymmeniä, jollei satoja tunteja. Vaihtoehtoja pintojen eri materiaaleille ja käsittelyille on todella paljon ja värejä loputtomasti.

Kodista pyritään siis tekemään mahdollisimman kodikas ja viihtyisä. Sisustukseen, kodinkoneisiin, elektroniikkaan ja muihin näkyviin hankintoihin käytetään suuria summia rahaa. Mutta entäpä oma sekä perheen hyvinvointi ja terveys? Onko kauniista kodista iloa, jos se saa sinut sairastumaan? Kemikaaleille herkistyneen ihmisen voi olla täysin sietämätöntä elää talossa, jossa rakennusmateriaalit sisältävät haitallisia aineita.

Onneksi ekologisuus ja puhtaus ovat nouseva trendi myös rakennusmateriaalien kehityksessä. Yhä useampi onkin herännyt rakentamisessa käytettyjen kemikaalien vaaroihin. Kemikaaleja käytetään jo niin runsaasti ja yleisesti kaikessa, ravinnosta vaatteiden kautta rakentamiseen, että useat meistä ovat sairastuneet tai tulevat sairastumaan niiden liika-annostukseen eli kemikaaliyliherkkyyteen. Siksi kannattaa osa uuden kodin sisustusratkaisuihin käytetystä ajasta uhrata terveellisempien ja vähemmän ihmistä ja luontoa kuormittavien ratkaisuiden löytämiseksi.

Kosmetiikan sisältämästä mikromuovista on tullut yhtäkkiä suurin pahis, sillä useissa tutkimuksissa on todettu, että mikromuovit ovat haitallisia joutuessaan luontoon, meriin ja järviin. Ympäristövaikutusten osalta kosmetiikan mikromuovit ovat kuitenkin aika pieni paha. Suurin osa vesistöjen mikromuovista on nimittäin peräisin aivan muualta.

Esimerkiksi lähes kaikki maalit sisältävät muovia. Akrylaattidispersio on modernin maalin perusta. Sitä käyttäen saadaan valmistettua kestäviä ja helppohoitoisia maaleja. Muovimaalit ovatkin niin kestäviä, etteivät ne hajoa edes luonnossa.

Erilaiset maalit aiheuttavat vuosittain yli 220 tuhannen tonnin kuorman maailman meriin. Se on yli kuusi kertaa enemmän kuin kosmetiikan aiheuttama kuormitus.

Suomen Luonnonmaalit Oy tuo maahan luonnonmukaisesti valmistettuja, synteettisistä kemikaaleista, mikromuoveista ja säilöntäaineista vapaita sisämaaleja. Ekologiset maalit sekä muut puhtaat rakennusmateriaalit ovat paitsi terveydellesi hyväksi, myös konkreettinen askel kohti eettisempiä valintoja.

Luonnonmaalit ovat toki useimmiten vähän kalliimpia kuin synteettiset. Muovi on halpaa kaupassa, mutta se tulee kalliiksi koko ihmiskunnalle, sillä mikroskooppisen pieniä muovihippuja on mahdoton kerätä luonnosta, järvistä ja meristä, kun ne ovat sinne kerran päässeet. Pienet kalanpoikaset ja muutkin eläimet luulevat pienenpieniä muovihippusia planktoniksi ja syövät itsensä täyteen muovia. Ja me syömme kalat.

 

Muovittomia pintakäsittelyaineita jo vuodesta 1992

Suomen Luonnonmaalit Oy

www.suomenluonnonmaalit.fi 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot