Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kiviaineiset seinät nopeasti Leca® EasyLex väliseinäharkoista

yritysesittaa

Leca Finland Oy:

Leca® EasyLex -harkoista muurattu kiviväliseinä on kosteusvarma, kestävä ja palamaton ratkaisu. EasyLex seinän muuraus ja tasoitus on helppoa ja nopeaa.

Leca EasyLex väliseinäharkkojärjestelmän käyttökohteena ovat sekä korjaus, että uudisrakennuskohteiden kosteiden ja kuivien tilojen kantamattomat väliseinät. Väliseinäharkot ovat ympäripontattuja, mittatarkkoja ja pinnaltaan tasaisia.

Suurien ponttiensa ansiosta muuraus on nopeaa ja helppoa, muurauksesta tulee tukeva ja näin normaalin huoneen korkuiset seinät voidaan muurata kerralla ylös asti. Muuraus tehdään ohutsaumamuuraamalla, jolloin laastimenekki pienenee ja muuraus nopeutuu perinteiseen muuraukseen verrattuna.

Kiviaineisena materiaalina harkko kestää hyvin kosteutta. Harkon suuret reiät mahdollistavat seinän sisäisten pystysuuntaisten vesi- ja sähköasennusten tekemisen ilman roilouksia.

 

Leca EasyLex järjestelmä koostuu seuraavista osista:

-Leca EasyLex 88 VS harkko (leveys 88 mm, pituus 498 mm, korkeus 300 mm)

-Leca EasyLex 88 VS pääty (88 mm x 498 mm x 300 mm)

-Leca EasyLex 88 VS puolikas (88 mm x 250 mm x 300 mm)

-Leca EasyLex 88-1500 palkki

-Leca EasyLex 2500 profiili ja siihen kuuluvat muuraussiteet

-LecaEasyLex langanohjain

-webervetonit OL 15 ohutsaumalaasti

-Ohutsaumakelkka 85/88

 

Työohjeet Leca EasyLex-väliseinien muuraukseen.

 

Muuraus

Väliseinäharkot ohutsaumamuurataan webervetonit OL 15 Ohutsaumalaastilla noin 2 mm saumapaksuudella. Laasti voidaan sekoittaa työpisteessä porakonevispilällä. Näin aputyöt valmistuksessa ja siirroissa ovat vähäisiä.

Seinät saadaan oikealle paikalle, suoraksi ja sidottua toiseen seinään käyttämällä Leca EasyLex 2500 profiilia ja siihen kuuluvia muuraussiteitä. Profiili kiinnitetään seinään sopivilla kiinnikkeillä. Profiili on muotoiltu siten, että harkon naaraspontti asettuu hyvin profiilia vasten, eikä profiili jää näkyviin. Paitsi lähtölistana, toimii profiili myös ohjurina. Profiiliin asennetaan EasyLex Langanohjain johon puolestaan kiinnitetään muuraustyössä käytettävä linjalanka. Profiilin rei`itys noudattaa harkon korkeusetenemää, jolloin langanohjain saadaan aina nopeasti oikeaan korkeuteen.

Seinän ja alustan väliin asennetaan irrotuskaistaksi esim. bitumikermi. Ensimmäinen harkkokerros muurataan joko ohutsauma- tai muurauslaastilla alusta ja oviaukon korkeus huomioiden. Muurauskerroksen ensimmäisen harkon naaraspontti asennetaan profiilin ponttiin ilman laastia.

webervetonit OL 15 Ohutsaumalaasti on helppo ja nopea levittää ohutsaumakelkan avulla. Harkkojen pontatuissa pystysaumoissa ei käytetä laastia. Harkotasennetaan 1/2 -harkon limitykseen, jotta harkoissa olevat pystyreiät muodostavat yhtenäisen reitin esimerkiksi sähkö- ja vesijohdoille.

Ulkokulmissa käytetään toisesta päästä ponttaamatonta päätyharkkoa, jolloin kulmasta tulee siisti. Harkkojen suuren koon, ympäriponttauksen ja ohutsaumamuurauksen ansiosta muuraus etenee nopeasti.

Aukot ylitetään joko EasyLex 88-150 palkin tai EasyLex 2500 profiilin avulla. Aukonylityksenä toimii sama profiili, millä seinä liitettiin esim. ulkoseinään. Näin muurauksessa ei tarvita kuin yhdenlaisia profiileja. Profiililla tehty aukonylitys tulee tukea alta työnaikaisesti. Tätäkin nopeammin ja kätevämmin aukon ylitys tehdään EasyLex 88-1500 palkin avulla, jolloin väliaikaista tukea ei tarvita.

 

Muurattujen seinien tasoitus

Harkkojen sileän ja tasaisen pinnan sekä ohuen muuraussauman ansiosta huolellisesti muuratut seinäpinnat eivät vaadi paksuja tasoituskerroksia.

 

Kuivien tilojen seinät

webervetonit LR + Pintatasoitetta käytetään kuivissa tiloissa seinien pohja ja pintatasoitteena. Tasoituksen jälkeen pinnat voidaan maalata tai tapetoida valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kuivumishalkeilun välttämiseksi tasoituskerroksien välissä suositellaan käyttämään weber Tasoiteverkkoa ainakin aukkojen pielissä.

 

Kosteiden- ja märkätilojen väliseinät

weber.vetonit V+ Hienotasoitetta käytetään kosteissa tiloissa pohja- ja pintatasoitteena, kun seinän pinnoitteeksi tulee esim. maali. Weber Tasoiteverkon käyttö helpottaa tasoitustyötä ja pienentää halkeiluriskiä etenkin tuoreissa muurauksissa.

Vedeneristettävät laatoitusalustat tasoitetaan weber.vetonit MT Märkätilatasoitteella ilman verkotusta.

easylex

Leca EasyLex märkätilan väliseinä ennen laatoitusta

Tuotteet.

1. Leca EasyLex 88 VS harkko

2. webervetonit OL 15 Ohutsaumalaasti

3. webervetonit MT Märkätilatasoite

4. webervetonit MS Kosteussulku

5. webervetonit WP Vedeneristysmassa

 

 

Yhteystiedot

Leca Finland Oy

Pienrakentajapalvelu puh. 010 44 22 00. Tuoteneuvonta 010 44 22 312

www.leca.fi

Leca logo vektoroitu opt

Yhteystiedot

Leca Finland Oy

www.leca.fi

Puh. 010 44 22 00

 

Tuoteneuvonta:

Puh. 010 44 22 312

(arkisin klo 8-16)

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot