Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sisusta aidolla tiilellä

Wienerberger Oy Ab:

Aito tiili sopii hyvin kodin sisätiloihin luomaan lämmintä ja rustiikkista tunnelmaa. Peruskorjaajan tarpeisiin soveltuu parhaiten tiilestä sahattu 20 mm paksu tiililaatta, joka voidaan kiinnittää saneerauslaastilla useimpiin taustarakenteisiin.


Tiililaatat soveltuvat käytettäväksi monissa kodin eri tiloissa. Tyypillisesti tiililaatat asennetaan keittiöön tai oleskelutiloihin tehosteseinäksi. Tiililaatta sopii erinomaisesti myös saunatiloihin tai esimerkiksi tulisijan tai piipun pinnoitukseen.

Tiililaattojen asennus onnistuu hyvin kotiremontoijaltakin. Pinta-alaltaan 5-10 neliön työstämiseen on hyvä varata aikaa 2-3 vuorokautta, jonka jälkeenkin saumoja kannattaa vielä kostuttaa parin päivän ajan. Keittiötiloissa valmiin tiilipinnan voi suojata likaa ja vettä hylkivällä kivensuoja-aineella.

 

Varmista kiinnitysalustan toimivuus

Tiililaatat kiinnitetään keraamisten laattojen tapaan jo olemassa olevaan seinäpintaan. Kiinnitysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipinnat sekä monet levyalustat. Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.

Kosteudelle alttiissa tiloissa on laattapinnan alla huolehdittava vedeneristyksestä. Mikäli laattojen kiinnitys tehdään maalipinnalle, tulee aina suorittaa muutaman laatan koekiinnitys, jolla varmistetaan kiinnityksen riittävä tartunta. Vanhat betonipinnat on hyvä esikostuttaa sumuttamalla ennen laatoitusta.

 

Puhdista tiililaatta pölystä

Koska tiililaatat on sahattu aidoista tiilistä, voi tiililaattojen pinnalla olla sahauspölyä. Jotta tiililaatta tarttuu kunnolla alustaan, pöly puhdistetaan ennen asennusta esimerkiksi imuroimalla tai huuhtelemalla juoksevan veden alla. Ennen kiinnitystä on hyvä tarkastaa laattajako kiinnitettävään seinään ja suunnitella haluttu tiilen limitys. Osalaattoja ja sekalimitystä käyttämällä seinäpinnasta tulee elävä ja mielenkiintoinen. Kirjavahkoissa tiiliväreissä kannattaa myös sekoittaa eri laatikoiden tiililaattoja keskenään tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi.

 

Laattojen kiinnitys ja saumaus

  1. Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla puhtaaseen ja kuivaan seinäpintaan.
  2. Laattojen liikkumisen estämiseksi asennuksessa on hyvä käyttää apuna noin 10-15 mm paksuista köyttä tai kosteaa rimaa.
  3. Asennuksen jälkeen saumat viimeistellään halutunlaisiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua kiinnityksestä. Saumaus tehdään muurauslaastilla (ei laattasaumalaastilla).

 

Lisätietoja

Wienerberger Oy Ab

www.wienerberger.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

www.wienerberger.fi

Puh. 0207 489 211

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot