Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kylpyhuone oikeaoppisesti

rts_tutkii_logo_pieniKylpyhuoneen oikeaoppinen rakentaminen on koko talon terveenä pysymisen kannalta talon tärkeimpiä asioita. Kosteat tilat on saatava kuivumaan, joten ilmanvaihto on tärkeä ja nykyiset määräykset edellyttävät märkätiloilta aina vedeneristystä. Kaiken perustana on, että työ tehdään huolella runkoratkaisusta lähtien.

 

laattapiste nettiin

Kuva: Laattapiste

Perheen tarpeet määrittää tilojen koon

Uusiin omakotitaloihin tulee keskimäärin 1,5 ”kylpyhuonetta” (suihkulla, tai ammeella varustettu pesutila) . Pesutilojen määrä on pitkälti sama kuin on talon kerrosluku. 1-tasoisissa riittää pääsääntöisesti yksi saunan yhteyteen sijoitettu pesutila, 2-tasoisissa tämän luisäksi on toisessa kerroksessa myös kylpyhuone. Lähes aina pääkylpyhuone on suunniteltu samaan tilakokonaisuuteen kuin kodin muutkin kosteat tilat.

Uusissa omakotitaloissa noin 90 %:ssa pääkylpyhuoneen vieressä on kodinhoitotila, jonka kautta käynti myös pesutiloihin tapahtuu. Erillinen wc on myös usein sijoitettu kosteiden tilojen yhteyteen. 

Kun suunnitellaan kokonaan uusia pesutiloja, on hyvä muistaa tiettyjä perussääntöjä tilojen mitoituksessa. Näitä nyrkkisääntöjä olemme koonneet artikkelin loppuun. Jos suihkutila rajataan suikuseinällä, tai –kaapilla, pesutila pysyy kuivempana. Varsinkin yläkerran pesutilat olisi syytä varustaa suihkukaapilla vedeneristyksestä huolimatta. Tällöin vesivahingon mahdollisuus pienenee.

Pesutilan koko ei ole niin oleellinen asia kuin se, miten neliöt on käytetty ja mitä toimintoja pesuhuoneeseen sijoitetaan. Kun talossa on erillinen kodinhoitotila, riittää pesutilaan hyvin jo noin 4-5 neliötä, tarvittaessa jopa vähemmän.

 

 

kosteat tilat rakenneyksityiskohdat

 

Riittävät kaadot ja kosteutta kestävät materiaalit

Hyvin tehty vedeneristys on kylpyhuoneissa avainasemassa, samoin riittävät kaadot lattiakaivoa kohti. Märkätilarakentamisessa on hyvä käyttää seinien runkomateriaalina elämättömiä ja kosteutta sietäviä kivimateriaaleja, esim. tiili, betoni, kevytbetoni, kahi- tai väliseinäpontti.

Jos kostean tilan seinissä käytetään levyrakennetta, on syytä valita hyvin kosteutta kestävä tuote, kuten Kaakeliluja, joka on kuitusementtilevy, jonka pääraaka-aineena on käytetty sementtiä ja hiekkaa. Levy kestää hyvin vettä ja kosteutta. Kaakelilujan asentaminen on nopeaa: levyt kiinnitetään ruuveilla kylpyhuoneen seinän koolauksiin, tai liimataan saneerauslaastilla muuratuille pinnoille ja varmistetaan kiinnitys ruuveilla. Ruuvien kannat ja levysaumat käsitellään joko itseliimautuvalla vedeneristysnauhalla, tai kuitukankaalla ja vesieristeellä. Lattian ja seinän liitoskohta vesieristetään sääntöjen mukaisesti.

Tasoitteiden käytössä kannattaa aina noudattaa valmistajien ohjeita niin vesimäärien kuin lisäaineidenkin suhteen. Vesieristys tehdään tasoitettujen pintojen päälle ja niiden kuivuttua pintamateriaalit voidaan asentaa ja tehdä mahdolliset saumaukset ja tiivistykset.

On hyvä muistaa, että lattialämmityskohteissa ei kannata porata reikiä lattiaan, vaan käyttää asennuksissa tiloihin tarkoitettuja liimamassoja. Kaikki asennuksiin tarvittavat reiät täytetään silikonilla ennen ruuvien kiertämistä paikoilleen.

 

Vedeneristykset tehtävä huolella

Sekä seinät että lattia on uusien määräysten mukaan vesieristettävä. Tämä voidaan tehdä käyttäen joko itseliimautuvaa bitumimattoa, vedeneristysmuovimattoa tai levitettävää vedeneristysmassaa, joka voi olla vahvistettu kuitukankaalla. Erityisen huolella on tehtävä lattian ja seinän liittymäkohta sekä lattiakaivon ympärys. Lisäksi on tärkeää varmistaa seinien sauma- ja kulmakohdat sekä eri materiaalien liitoskohdat erillisellä saumanauhalla.

Suihku on lisäksi hyvä erottaa muusta tilasta suihkuseinää tai suihkukaappia käyttäen. Suihkukaappi vähentää pesuhuoneen kosteusvaurioitumisriskiä ja antaa lisäksi tilalle käyttömukavuutta, kun vesi ei roisku koko pesuhuoneen alueelle.

 

Pesutilojen pinnoissa suositaan laattaa

Kosteiden tilojen seinäpinnoissa käytetään nykyisin lähes poikkeuksetta kaakelia. Kaakeli on näyttävä materiaali ja nykyisin valikoimaa on tarjolla varsin runsaasti. Kaakelin hyviksi ominaisuuksiksi on myös luettava sen helppo puhdistettavuus. Kova ja kiiltävä pinta ei ime likaa ja kestää hyvin erilaisia pesunesteitä ja kemikaaleja.

Samaa ei voi sanoa kuitenkaan laattasaumoista, jotka kyllä likaantuvat helposti varsinkin vaaleista sävyistä puhuttaessa. Tätä ongelmaa voidaan vähentää käyttämällä saumasuoja-ainetta, joita rautakaupat myyvät.

 

Laatoitustyöt

Ennen töiden alkua suunnitellaan laattajako niin, että vältytään kulmissa kapeilta soiroilta. Seinälaatoitus aloitetaan toiseksi alimmasta laattarivistä. Laatan alareunan kohdalle kiinnitetään seinälle tarkalleen vaakasuoraan ohjurilauta, jonka päältä laatoitus alkaa. Laattoja voidaan työstää laattaleikkurilla, laattasahalla, reikäporanterällä tai laattapihdeillä.

Laastia levitetään kampalastalla sen suuruiselle alalle, joka ehditään hyvin laatoittaa ennen massan kuivumista. Laatan ladotaan paikoilleen. Sivusaumojen tasaisuus varmistetaan joko saumalangalla tai muovisilla saumakulmilla (saumaristit). Vaakasaumoihin asennetaan enenn seuraavan kerroksen laatoitusta aina saumalanka (tai saumaristi). Laattojen pystysaumojen suoruutta on syytä tarkkailla jatkuvasti.

Viimeinen laattarivi kiinnitetään vasta viimeiseksi lattian laatoituksenkin jälkeen. Jokainen laatta työstetään oikeaan mittaan ja liimataan laastilla kiinni. Lattian rajaan tulee jättää esim. pahvinpaloilla rako silikonia varten.

Saumalaasti levitetään kumilastalla ristikkäisin vedoin painaen voimakkaasti laastia saumoihin. Laastin kuivahdettua ylimääräinen laasti pestään ja pyyhitään pois. Laattasaumat viimeistellään esimerkiksi pyöristetyllä puutikulla. Lopuksi nurkat ja lattian saumat tiivistetään saniteettisilikoonilla. Reunat teipataan enen silikonin pursotusta. Silikoni viimeistellään heti pursotuksen jälkeen kostutetulla sormella.

 

Myös kalusteiden on kestettävä kosteutta

Erityinen huomio kostean tilan kalusteita hankittaessa on kiinnitettävä kalusteiden rakenteiden ja pintojen kosteudenkestävyyteen. Nykyisin on monilta valmistajilta saatavissa kosteudenkestävästä levystä valmistettuja kaapistorunkoja. Ovimateriaaleja on tarjolla runsaasti, mutta kosteutta paremmin kestävinä materiaaleina ainakin massiivipuu ja korkeapainelaminoidut ovet ovat suositeltavia ratkaisuja.

Keittiökalusteisiin verrattuna kosteiden tilojen kalusteissa on lisäksi se ero, että alakaapeista puuttuu sokkeli. Kalusteet ripustetaan suoraan seinälle, reilusti irti lattiasta, jotta lattialla liikkuva vesi ei pääse vahingoittamaan kalusteiden runkoja.

Pesutilojen saniteettikalusteiden materiaalina on lähes poikkeuksetta posliini, mutta myös muovisia ja teräksisiä kalusteita on markkinoilla. Saniteettikalusteiden sijoittelussa kannattaa käyttää standardisoituja mittoja ja ottaa huomioon myös perheen pienimpien asettamat vaatimukset.

 

Ilmanvaihto on osa käyttömukavuutta ja turvallisuutta

Ilmastointi on pesutilojen erittäin tärkeä yksityiskohta. Hyvin toimiva ilmanvaihto kuivattaa pesutilat nopeasti raikkaiksi ja mukaviksi käyttää. Hyvä ilmanvaihto on oleellista myös kosteiden tilojen rakenteiden turvaamiseksi. Lattiapinnoilla seisova vesi voi aiheuttaa ikäviä kosteusvaurioita ajan mittaan.

Pesuhuoneessa oleva poistoilman venttiili on hyvä sijoittaa mahdollisimman lähelle suihkua, jolloin kostea ilma saadaan poistumaan huoneesta mahdollisimman tehokkaasti ja suorinta tietä. On aina hyvä, jos kosteat tilat on suunniteltu siten, että niissä on avautuva ikkuna. Ikkunan kautta tapahtuva tuulettaminen on tehokasta.

Vaikka asunnossa olisikin osittain painovoimainen ilmanvaihto, tulisi keittiön liesituulettimen ohella ainakin WC- ja pesutilat kytkeä koneelliseen ilmanvaihtoon, jotta tilat saadaan pidettyä kuivina ja viihtyisinä.

 

FAKTA

Pesuhuoneiden kriittisiä mittoja:

  • Suihkutilan ohjeellinen leveys 900- 1000mm (min 800mm), mielellään 2 erillistä suihkua. Kahden suihkun tilan leveys minimi 1500mm
  • WC-istuimen vaatima tila leveyssuunnassa 800mm, syvyyssuunnassa 1200mm. WC hyvä sijoittaa omaan ovelliseen tilaan.
  • Pesualtaan ja pöydän korkeus 800-900mm. Perheen pienimmille erillinen tukeva koroke, tai altaan sijoitus alemmas.
  • Peilin sijoitus perheen pienimmän aikuisen ehdoilla. Peilin alareuna mielellään jo rinnan korkeudella.
  • Lasten kannalta on parasta, jos peili on iso ja alkaa heti pinnan tasolta ylöspäin.

 

 

Märkätilatuotteita:

 

Weber>>>

tiileri

leca4

wienerberger

Svedbergs logo FI 2014

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot