Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kiuas on saunan sydän

Löylyhuoneen tilavuus määrää kiukaan koon, mutta on makuasia, millaisen kiukaan saunaansa valitsee. Kiuasmalleja on eri valmistajilla jokaisen saunan sisustukseen sopivia. Kiukaita on niin pyöreitä, levymäisiä, katosta roikkuvia, kuin myös perinteisiä lattiamallejakin.

harvia nettiin

Kuva: Harvia 

 

Hyvillä saunomisoloilla on omat ominaisuutensa, joista ei voi kovin paljon poiketa menettämättä samalla saunan käyttöarvoa. Hyvässä saunassa on sopiva lämpötila ja kosteus, jotka saavat kehon lämpiämään miellyttävällä tavalla, mutta kuitenkin riittävän nopeasti. Lämpiämisen pitäisi olla tasaista koko keholla ilman, että hengitystiet tai iho kuivuisivat saunomisen aikana missään vaiheessa. Leppoisa ja hyvä löyly tarvitsee siis mahdollisimman tasaisen lämpötilan koko saunaan, riittävästi kosteutta ja paljon kiviä kiukaasen.

Löylyn laatuun vaikuttavat saunan ilman lämpötila ja kosteus, kiukaan ja saunan sisäpintojen lämmönsäätely ja ilmanvaihto, sekä ilman puhtaus ja ionipitoisuus. Laatuun voidaan vaikuttaa myös kiuaskivillä; niiden määrällä, koostumuksella ja lämpötilalla. Miellytävin saunomislämpötila on noin 70 asteen lämpö saunojan pään korkeudelta mitattuna. Löylyn miellyttävyys on kylläkin tunnekysymys, toiset pitävät matalammista, pihisevistä löylyistä ja toiset äkäisemmistä.

Kiukaat jaetaan kertalämmiteisiin ja jatkuvalämmitteisiin kiukaisiin. Kertalämmitteisen kiukaan kivet kuumennetaan ennen saunomista riittävän kuumiksi, eikä kiuasta enää lämmitetä saunomisen aikana. Jatkuvalämmitteistä kiuasta lämmitetään ennen saunomista ja myös koko saunomisen ajan. Kiukaita voidaan lämmittää joko perinteisesti puulla, tai vaihtoehtoisesti sähköllä. Näistä sähkölämmitteiset kiukaat ovat yleensä jatkuvalämmitteisiä. Puulla lämmitettävistä kiukaista perinteisin on savukiuas, joita ei nykyaikaisiin omakotitaloihin tehdä, kuin vain erillisiin rakennuksiin tehtäviin savusaunoihin.

Osalla rakentajista saunaan tulee sekä sähkö- että puukiuas. Puukiukaan valitsee joka neljäs rakentaja. Kiukaan tehontarpeeseen vaikuttaa löylyhuoneen koon lisäksi myös mitä pintamateriaaleja saunassa on käytetty. Esim. yhden neliömetrin kivi-, lasi- tai vastaava eristämätön pinta lisää kiukaan tehontarvetta, kuin koko saunan tilavuuden lisääminen 1,2 kuutiolla. Jos saunan sisäpinta on eristämätöntä hirttä, kerrotaan sauan kuutiotila 1,5:llä ja sen mukaan valitaan kiuas. Kiukaan tehon tarpeen voi katsoa alla olevasta taulukosta. Se on tehty sähkökiukaan mukaan, mutta samaa taulukkoa voi käyttää myös puukiukaalle.

 

Kiukaan teho

Löylyhuoneen tilavuus määrää kiukaan koon. Seuraava taulukko on tehty sähkökiukaalle, mutta sitä voidaan soveltaa myös puukiukaan valinnassa. Maksimitilavuuksia voidaan suurentaa noin 20%, jos kiukaassa on paljon kiviä. Isosta kivimäärästä on myös se etu, että löyly riittää paremmin myös alhaisemmissa lämpötiloissa.

 

Löylyhuoneen tilavuus m3     Kiukaan teho kW

3-6                                     4,5

5-9                                     6

8-12                                   8

10-14                                 9

12-16                                10,5

14-18                                12

 

Lue lisää Harvian kiuasvalikoimasta

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot