Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Piiloon jäävät työt ratkaisevat märkätilan teossa - Weberin Vetonit tuoteperheellä kestävä lopputulos

Pesutilojen, saunan ja kodinhoitohuoneen rakentamisessa kiinnitetään yleensä eniten huomiota pintoihin ja kalusteisiin, mutta vielä tärkeämpää on tehdä vedeneristys ja muut näkymättömiin jäävät työvaiheet huolellisesti ja käyttää yhteensopiviksi testattuja laadukkaita tuotteita. Oikein tehdystä märkätilasta on iloa vuosikymmeniksi eteenpäin, kun taas väärät materiaalivalinnat tai huolimaton työsuoritus voivat tulla kalliiksi ja johtaa vakaviin kosteusvaurioihin.

weber vetonit IMG 1954

Kun vedeneristys ja muut piiloon jäävät työvaiheet tehtiin huolella, voi tiloissa nauttia suihkusta ja saunomisesta turvallisin mielin ilman pelkoa kosteusvaurioista. Laatoituksen alla on käytetty Weberin tuotteita tasoitteista ja vedeneristyksistä kiinnitys- ja saumalaasteihin asti, jolloin voidaan varmistua tuotteiden yhteensopivuudesta ja koko rakenteen hyvästä pitkäaikaiskestävyydestä.

 

Alustat ja esikäsittely

Laatoitusalustaksi soveltuvat kiviaineiset pinnat, kuten tiili, kevytsoraharkko, betoni ja betoniharkko sekä useat levyrakenteet. Kätevä tapa märkätilan seinien tekoon ovat Weberin ohutsaumamuurattavat Kahi-harkot tai Leca EasyLex väliseinäharkot, joiden avulla muurauksessa on nopeaa ja laastimenekki vähäistä. Seinät tasoitetaan ennen vedeneristystä webervetonit MT Märkätilatasoitteella.

Levyrakenteita käytettäessä tulee varmistaa levyn sopivuus märkätilaan sekä rakenteen jäykkyys riittävän tiheällä koolauksella.

Märkätilojen lattiat tehdään betonista tai soveltuvasta lattiamassasta. Mikäli märkätila tehdään esim. puurungon päälle, on suunnittelijan varmistettava rakenteen riittävä jäykkyys. Levylattiaa voidaan tällöin pitää muottina märkätilan lattiavalulle.

IMG 1959 fmt

Wc:n käsienpesuallas vesiputoushanoineen on Temalilta. Kotimainen korkea laatu ja turvalliset rakenteet ovat olleet tässä kylpyhuoneessa avainasioita.

 

Vedeneristys

Laatoitus yksinään ei riitä suojaamaan alla olevia rakenteita kosteudelta, sillä saumojen kautta kosteutta kulkeutuu laatan alle. Tämän vuoksi märkätiloissa alustat vedeneristetään ennen laatoitusta. Märkätilassa vedeneristys tehdään weberSmart, weberSafe, weberFast tai weberKahi vedenerystysjärjestelmällä. Alusmateriaalina voi olla vedeneristysjärjestelmästä riippuen kivirakenne (esim. Kahi tai Leca-harkko, tiili, betoni, kevytsorabetoni) tai levyrakenne.

Rakentamismääräyskokoelman osa C2 Kosteus määrittelee märkätilan seuraavasti: ”Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen perusteella alttiiksi nestemäiselle vedelle tai jonka lattia- tai seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä.” Määritelmän perusteella käytännössä kaikki pesuhuoneet ovat märkätiloja, jolloin ne on vedeneristettävä kauttaaltaan. Sen sijaan esimerkiksi WC ei välttämättä ole märkätila. Tästä huolimatta WC:n lattia ylösnostoineen vedeneristetään, sillä pintojen tuleekestää toistuvaa pesua. Kattavat ohjeet asuntojen märkätilojen vedeneristämiseen löytyvät weber Vedeneristysjärjestelmien työohjeista.

Vedeneristäminen on huolellisuutta ja ammattitaitoa vaativa työvaihe. Suosittelemme, että vedeneristyksen tekee aina ammattilainen, jolla on Weberin myöntämä Märkätilakortti tai VTT:n henkilösertifikaatti. Weber Opisto kouluttaa vuosittain satoja asentajia eri puolella Suomea.

Vedeneristys tyokuva 5 fmt

WeberSafe järjestelmässä kosteussulkukäsittelyn, nauhavahvistusten ja läpivientien tiivistämisen jälkeen levitetään WP Vedeneristysmassaa runsaasti esimerkiksi telalla koko seinän alalle.

 

Laattojen kiinnitys

Märkätilan laatat kiinnitetään weber rex fix Saneerauslaastilla, weber supra light fix Kevytlaastilla tai weber multi glue Kiinnityslaastilla.

 Laatoitus tyokuva 03 fmt

Weberin tuoteperheen etuna on se, että kaikkien tuotteiden yhteensopivuus on tutkittu ja testattu.

 

Saumaus

Laatat saumataan sementtipohjaisella weber classic grout tai weber rapid grout Saumalaastilla. weber classic grout Saumalaasti soveltuu erityisen hyvin kaakelilaattojen saumaukseen seinillä ja weber rapid grout Saumalaasti lattialaattojen saumaukseen. Saumalaastien vedenimua on lisäainein vähennetty, joten veden tunkeutuminen saumaan on vähäistä. Sementtiperustainen saumalaasti on kuitenkin huokoinen materiaali. Tämän vuoksi esim. puhtaan valkoisen sauman käyttöä lattioille ei suositella, sillä se väistämättä likaantuu normaalissa käytössä. Laattasaumojen laajasta värivalikoimasta löytyy jokaiseen sisustukseen sopiva.

Weber neutral Silikonilla saumataan nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen väliset saumat, läpivientien ympärys ja kalusteiden liitoskohdat.

 Kuitukangasnauhan kiin fmt

weberSafe järjestelmässä kuitukangasnauha kiinnitetään tuoreeseen vedeneristysmassaan ja varmistetaan, että kangas kastuu läpi tarttuen kunnolla massaan. Päälle levitetään vielä kerros WP Vedeneristysmassaa.

 

Tuoteperhe varmistaa myös kemioiden kohtaamisen

Weberin tuoteperheen etuna on se, että kaikkien tuotteiden yhteensopivuus on tutkittu ja testattu. Käyttämällä tasoitus-, vedeneristys- ja laatoitustyössä saman valmistajan tuotteita tasoitteista ja vedeneristyksistä kiinnitys- ja saumalaasteihin asti voidaan varmistua tuotteiden yhteensopivuudesta ja koko rakenteen hyvästä pitkäaikaiskestävyydestä.

Kun vedeneristys ja muut piiloon jäävät työvaiheet tehdään huolella, voi asukas nauttia uudesta pesuhuoneesta ja kodinhoitotiloista ilman pelkoa siitä, että mahdollisesti rakenteisiin pääsevä kosteus voisi tehdä koko työn tyhjäksi ja johtaa jopa terveydelle vaarallisiin ja kustannuksia aiheuttaviin kosteus- ja homevaurioihin.

 

 

Lisätietoja saat

Pienrakentajapalvelusta

puh. 010 44 22 312

Esitteitä voi tilata

puh. 010 44 22 344

Tiedot löydät myös linkistä: weber

Linkki: Vetonit vedeneristys -työohjeet >>

Weber RVB colour fmt

Näyttökuva 2016 03 21 fmt

Weberillä on ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä sekä ISO 9001 -standardin mukainen laatujärjestelmä. Tuote on luokiteltu Sisäilmayhdistys ry:n luokitusohjeiden mukaan luokkaan M1.

 

leca4

 

Yhteystiedot

Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy

weber

Puh. 010 44 22 00

 

Tuoteneuvonta

Puh. 010 44 22 312

(arkisin klo 8-16)

 

WeberBanneri

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot