Trendikäs sauna
Sauna on uudenlaisten trendien mukaisesti kokenut muodon- ja muodinmuutosta ja sekä saunaan että saunatiloihin panostetaan tänä päivänä paljon. Lauteissa ja paneeleissa on erilaisia vaihtoehtoja ja muotoja sekä värejä ja materiaaleja. Kiukaat ovat moderneja, lauteisiin upotettuja ja erilaisilla valojärjestelmillä saadaan aikaan tunnelmaa. Suuri muutos saunojen sisustuksen muuttumiseen johtuu tarjonnan ja palvelujen kasvusta tällä alalla. Tarjolla on valmiita erimallisia ja eri materiaaleista tehtyjä saunan osia ja kokonaisia saunoja valmiiksi suunniteltuna, toimitettuna ja asennettuna. Suomalaiselle sauna on enemmän kuin pesutila, se on keskeinen osa arkielämäämme sekä henkisenä että fyysisenä rentoutumispaikkana. Sauna tulee jokaiseen uuteen omakotitaloon, joihinkin jopa kaksi.
Saunojen värimaailma on runsas aivan mustasta täysvalkoiseen ja niiden yhdistelmiä. Paneeleina voi käyttää hyvinkin erikoisia puulajeja ja valaistuksella saa erilaisia tunnelmia. Myös kiukaissa löytyy valinnanvaraa ja pienen paloturvavälin kiukailla saadaan ahtaaseenkin saunaan lisätilaa. (Kuva: Finnlamelli)
Puuta, kiveä, lasia
Omakotitalon sauna kannattaa suunnitella riittävän suureksi, jotta koko perhe mahtuu kerralla löylyyn ja aikuinen halutessaan loikoilemaan leppeissä löylyissä. Nämä perusvaatimukset täyttyvät, kun perhesaunan koko on noin 3–5 m². Materiaaliksi saunan seinään käy kuusipaneeli, tervaleppä ja haapa. Valikoimiin ovat tulleet myös erilaiset lämpökäsitellyt puulajit. Paneelit käsitellään saunasuojalla, nykyään myös erilaisilla sävytyksillä rakentajan mieltymyksen mukaisesti. Paneelien ulkonäköä voidaan muuttaa myös ladonnan suuntia vaihtamalla tai yhdistämällä eri puulajeja. Paneelien sijaan saunan seinien sisustuksessa voi käyttää myös muita materiaaleja, kuten tiiltä, klinkkeriä, rappausta, luonnonkiviä tms. Kiukaan taustaseinä on usein toteutettu näillä, paremmin kuumuutta kestävillä pinnoitteilla. Myös erilaisten lasiseinien käyttö on yleistynyt. Nämä voidaan toteuttaa esim. karkaistua lasia käyttäen. Kaikki kosketuspinnat pitää kuitenkin tehdä puusta. On myös muistettava, että kivipinnat kasvattavat kiukaan tehon tarvetta. Saunan ilmettä tehostetaan usein myös erilaisilla valokuiduilla, joilla voi korostaa joko kattoa, lauteita, portaita, löylymaljaa tai kiuasta tai vaikkapa kaikkia. Saunaan on suunniteltu myös erilaisia listasarjoja, joista löytyy varjo- ja peitelistoja, kulmalistoja sekä kaiteet ja lauteen eduspuut.
Perinteisiä lauteita ja uudenmallisia
Saunan lauteet on yleensä toteutettu hyvin lahoa kestävistä, pienen lämmönjohtavuuden omaavista ja pihkattomista puulajeista. Kotimaisia vaihtoehtoja ovat vähäoksainen kuusi, sävykäs leppä tai vaalea haapa. Viime vuosina lauteisiin on tullut hyvin lahoa kestävä lämpökäsitelty puu. Lauteet käsitellään erityisellä täysin puuhun imeytyvällä laudesuoja-aineella tai jätetään kokonaan käsittelemättä. Seiniin tarkoitettua saunasuojaa ei lauteisiin saa käyttää. Lauteiden runko on mahdollista tehdä mänty- tai kuusipuusta tai käyttää valmiita teräksestä tehtyjä lauderunkoja. Viimeksi mainituissa on myös kippimalleja, jolloin laude voidaan nostaa seinälle siivouksen ajaksi. Saunaan on mahdollista tilata myös mittatilaustyönä tehdyt muotolauteet, tai jopa kokonaisia sisustuskokonaisuuksia valoista ja lauteista alkaen. Myös itse tehtyinä lauteisiin saa helposti näyttävyyttä käyttämällä eri puulajeja.
Saunan kosketuspinnat puuta
Yleisin materiaali saunan seinässä on kuusipaneeli, mutta myös tervaleppää ja haapaa käytetään paljon. Harvinaisempina puulajeina käytetään apassia, tuijaa ja teakia. Valikoimiin ovat myös tulleet erilaiset lämpökäsitellyt puulajit. Paneelit käsitellään saunasuojalla, nykyään myös erilaisilla sävytyksillä rakentajan mieltymyksen mukaisesti, ja viistotaan alapäästään tippanokkaisiksi, jolloin seinää pitkin valuva vesi putoaa helposti pois puupinnalta. Paneelien ulkonäköä voidaan muuttaa esim. sävytyksillä, ladonnan suuntia vaihtamalla tai yhdistelemällä eri puulajeja.
Paneelien sijaan saunan seinien sisustuksessa voi käyttää myös muita materiaaleja, kuten klinkkeriä, rappausta, luonnonkiviä tms. Kiukaan taustaseinä on usein toteutettu näillä, paremmin kuumuutta kestävillä pinnoitteilla. Myös erilaisten lasiseinien rakentaminen saunaan on yleistynyt. Nämä voidaan toteuttaa lasitiiliä tai karkaistua lasia käyttäen. Kaikki kosketuspinnat pitää kuitenkin tehdä puusta, sillä kuumaan klinkkeriseinään nojailu ei ole miellyttävä kokemus. Lisäksi on hyvä muistaa, että kivipinnat kasvattavat kiukaan tehontarvetta.
Saunan ilmettä tehostetaan usein myös erilaisilla valokuiduilla, joilla voi korostaa joko kattoa, lauteita, portaita, löylymaljaa tai kiuasta tai vaikkapa kaikkia. Saunaan on suunniteltu myös erilaisia listasarjoja, joista löytyy varjo- ja peitelistoja, kulmalistoja sekä kaiteet ja lauteen eduspuut.
Lattiat
Saunan lattia tehdään nykyään lähes poikkeuksetta keraamisista laatoista, ja se toteutetaan samoin kuin muutkin kostean tilan lattiat rakentamalla kunnollinen vedeneristys ja huolehtimalla siitä, että kaadot tulevat kohti lattiakaivoa. Saunan lattiaa laatoitettaessa, laatoitus nostetaan noin 15–20 cm seinälle, josta vasta aloitetaan panelointi. Näin kosteudelle herkkä paneeliseinän alaosa on paremmassa turvassa.
Lue lisää laatoituksen teosta: Laatoituksen voi tehdä myös itse
Saunan ilmanvaihto
Nykyisin uusiin omakotitaloihin tulee lähes aina koneellinen ilmanvaihto, joka toimii lähtökohtana myös sähkösaunan ilmanvaihdon järjestämisessä. Tuloilmaventtiilille paras paikka on kiukaan päällä joko katossa tai seinässä vähintään 50 cm kiuaskivien yläpuolella. Näin kiukaasta nouseva kuuma ilma ja venttiilistä tuleva raitis ilma sekoittuvat tehokkaasti keskenään ja hapekas ilma leviää tasaisesti löylyhuoneeseen. Perhesaunassa ei yleensä erillistä poistoventtiiliä tarvita, sillä pesuhuoneessa oleva imu vetää saunan poistoilman oven alta. Tästä syystä saunan oven alareunaan jätetäänkin parin–kolmenkymmenen sentin rako.
FAKTA
Saunan suunnittelumittoja
- Perinteinen perhesauna on noin 3–5 m².
- Lauteiden mitoituksessa ylälauteen ja katon korkeusero 100–110 cm.
- Lauteiden kokonaissyvyys 100–120 cm, jolloin istumalaude noin 60–80 cm ja jalkalaude noin 40 cm.
- Jalkalaude on kiuaskivien pintaa korkeammalle.
Lue lisää työohjeista: