Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kiuas on saunan sielu

Mondex:

Yksi suomalaisuuden syvimmistä olemuksista on sauna-kulttuurimme – olemmehan me suomalaiset ehdottomasti saunakansaa. Toinen tykkää sähkökiukaasta, kun taas toinen perinteisestä puulämmitteisestä kiukaasta. Kiukaan valintaan vaikuttaa kuitenkin myös moni muu seikka. Kiuas on suuri osa saunakokemusta ja kiukaan hankintaan on syytä panostaa, sillä kyseessä on poikkeuksetta pitkäaikainen hankinta.

 

Saunan koko ja pintamateriaalit vaikuttavat kiukaan tehotarpeeseen

Kiuasta valittaessa oleellinen tekijä on saunan koko sekä käytetyt pintamateriaalit. Huonosti eristävät lasi-, kivi-, betoni-, hirsi- ja laattapinnat imevät itseensä runsaasti lämpöä, jolloin kiukaan tehovaatimus on korkeampi. Karkeasti yksi eristämätön neliömetri lisää reilun kuutiometrin verran saunan tilavuutta kiukaan tehotarvetta laskettaessa. Rajatapauksissa kannattaa valita suuremman teholuokan kiuas. Kiukaan valitsemisessa on usein hyvä turvautua ammattilaisen apuun, Apua kiukaan valitsemiseen saat myös Mondexin kotisivuilta löytyvästä kiuasvalitsimesta.

 

Ulkonäkö sekä löylyt oman maun mukaan

Kiuas ei ole pelkästään nautinnollisten löylyjen luoja, sillä parhaimmillaan se luo myös suuren osan saunan designia. Kiukaita on monen näköisiä ja kokoisia, ja kiukaan voi asentaa kiukaasta riippuen joko kiinnittämällä seinään, jaloilleen saunan seinustalle, nurkkaan tai upottamalla lauteisiin. Kun tila ei ole esteenä, on tyylikäs pilarikiuas loistava valinta. Pilarikiuas antaa upean viimeistelyn saunan sisustukselle, minkä lisäksi pilarikiukaan etuihin lukeutuu suuren kivimäärän mahdollistama löylyjen laadun ja määrän säädeltävyys. Heittämällä vettä kiukaan päälle saat kovemmat löylyt, kun taas heittämällä vettä kiukaan sivuille ja alaosaan, saat pehmeämmät ja kosteammat löylyt. Valuttamalla reilusti vettä kiukaan päälle saat löylyis-tä vielä pidempikestoisemmat. Yhdestä kiukaasta on siis mahdollis-ta saada löylyt moneen makuun.

Kiuaskivet ladotaan kiukaaseen niin, että keskellä olevat kivet asetellaan väljemmin (myös vastusten keskelle) ja reunoilla olevat tiiviimmin. Mondexin valikoimasta suuren kivimäärän kiuasesimerkkeinä ovat pienempäänkin tilaan mahtuva Kalla, jonka kivimäärä on 80 kg ja nurkkaan soveltuva Aura. Pienemmän kivimäärän kiukaita edustaa esimerkiksi Teno, johon mahtuu 40 kg kiviä. Tenon avoin rakenne ja perinteisiä seinäkiukaita isompi kivimäärä antaa pehmeät ja kosteat löylyt.

Muita tyylikkäitä suuren kivimäärän kiukaita ovat esimerkiksi vuolukivikiukaat joissa on runsaasti kivipinta-alaa. Vuolukivikiuas lämpenee nopeasti, pitää kiven pinnan koko ajan lämpimänä ja antaa löylyä tasaisesti. Mondexin valikoimasta löytyy monta eri vuolukivikiuasmallia, joista esimerkkinä Hiisi, jossa yhdistyy karhea vuolukivi, tyylikäs musta graniitti ja kehittynyt tekniikka.

Lisäksi kiukaan valinnassa huomioitava asia on mahdollisuus erillisoh-jaimella lämmitettävän kiukaan valitsemiseen. Mondexin erillisohjaimella lämmitettävien älykiukaiden etuihin lukeutuu älykiukaan kyky tunnistaa saunasi optimaalinen lämpötila ensimmäisellä saunomiskerralla, minkä jälkeen älykiuas osaa pitää lämpötilan optimaalisena myös tulevilla saunomiskerroilla.

 

Hyvällä huolenpidolla takaat kiukaan pitkän käyttöiän

Kiuas on pitkäaikainen hankinta, ja kiukaan käyttöönoton jälkeisellä hyvällä huolenpidolla takaat kiukaan toimivuuden useiksi vuosiksi eteenpäin. Jos saunot kaksi kertaa viikossa, tulee kiuaskivet vaihtaa vuoden välein. Vaihtamalla kiuaskivet tarpeeksi usein uusiin eivät kivet pääse murenemaan ja aiheuttamaan vahinkoa kiukaan vastuksille.

 

Lisätietoja

Mondex

www.mondex.fi

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot