Puhdas, raikas sisäilma
Tiiviiksi rakennetut uudet talot vaativat ilmanvaihtoa, jotta kosteus, erilaiset päästöt ja hiilidioksidi saadaan poistettua sisäilmasta. Määräykset edellyttävät, että vaihtuvasta ilmasta saadaan lämpöä mahdollisimman hyvin talteen. Kosteutta syntyy huoneisiin mm. hengityksestä, ruuanlaitosta, pyykin kuivaamisesta ja tietenkin suihku- ja saunatilojen käytöstä. Asukkaiden lisäksi sisäilman epäpuhtauksia aiheuttavat muun muassa huonepöly, lemmikkieläimet, ulkoa tulevat epäpuhtaudet, ruuan valmistuksessa syntyvät käryt sekä erilaiset rakennusmateriaaleista ja huonekaluista tulevat päästöt. Panostaminen ilmanvaihtoon on paitsi panostamista perheen terveyteen myös energiatehokasta. Ympärivuotiseen käyttöön tuleva loma-asuntokin on varustettava lämmön talteenoton huomioivalla ilmastointikoneella ja myös rakennustiiviyden on oltava omakotitalon luokkaa.
Hyvä ilmanvaihto kuivattaa märkätilat ja pitää ilman raikkaana mm. keittiössä ja wc- ja kylpyhuonetiloissa. (KUVA: A-M Jussila)
Huoneen sisäilman tulee vaihtua joka toinen tunti
Ympäristöministeriön rakentamismääräysten mukaan asunnon sisäilman tulisi vaihtua kokonaan uudeksi vähintään kahden tunnin välein. Erityistilanteissa, kuten saunomisen, pyykinpesun, ruuanlaiton tai juhlien aikana, tulisi ilmanvaihdon olla tätäkin tehokkaampaa. Sopivana huoneilman suhteellisena kosteutena pidetään talviaikaan 20-40 % ja kesällä ulkoilman kosteuden mukaan vaihteluväli on 50-70 %. Pitkäaikainen, liika kosteus suo mikrobeille ja homeille otolliset olosuhteet ja alle 25 %:n painuva kosteus taas herkistää asukkaan limakalvoja. Näistä syistä ilmanvaihtokoneen teho täytyy mitoittaa riittävän suureksi, jolloin tavanomaisessa käytössä tehosta on vasta puolet käytössä. Ilmanvaihtoa suunniteltaessa on otettava huomioon sisään otettava tuloilma ja myös poistoilma. Likainen ilma poistetaan yleensä keittiöstä, kodinhoitohuoneesta, kylpyhuoneesta, saniteettitiloista ja varastoista. Puhdasta tuloilmaa tuodaan makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Poistettava sisäilma pitää siis korvata oikeasta kohdasta tulevalla sisääntuloilmalla, vain näin kunnon ilmanvaihto toimii. Liesipoisto viedään yleensä erillisenä muusta järjestelmästä paloturvallisuussyistä. Toimiva ilmanvaihto kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos ja tuo raitista ilmaa sisälle. Sitä pitää myös voida säätää sen mukaan, kuinka paljon ihmisiä tilassa on ja millaisia toimintoja kullakin hetkellä talossa tapahtuu. Hyvä ilmanvaihto pitää talon rakenteet kunnossa. Se on myös äänetön, eikä saa aikaan vedon tunnetta.
Parempi sisäilma – parempi viihtyvyys
Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon etuna pelkkään koneelliseen poistoon verrattuna on parempi sisäilman laatu, lämpöviihtyvyys ja energiatehokkuus. Tämä johtuu siitä, että järjestelmässä saadaan paremmin suodatettua tuloilma ja voidaan käyttää helpommin lämmön talteenottoa ja lämmitettyä tuloilmaa. Lämmön talteenotoille määritellään vuosihyötysuhde, mikä on merkittävä osa talon energiataloutta. Ilmanvaihdon kautta poistuu noin kolmannes rakennuksen lämmittämiseen käytetystä energiasta. Uudisrakennuksissa määräysten mukainen lämmöntalteenotto on vähintään 45 % ilmanvaihdon tarvitsemasta lämmitysenergiasta. Vaatimuksen täyttäminen edellyttää hyvää koneellista, lämmön talteenotolla varustettua järjestelmää. Painovoimainen järjestelmä on edelleen mahdollinen, mutta tällöin vastaavaan energiasäästöön on päästävä muita rakenteita parantamalla.
Hyvä ilmanvaihto on tärkein panostus kaikkein rakkaimpiemme terveyteen. (KUVA: Honkarakenne)
Painovoimainen ilmanvaihto ei ole hallittu ilmanvaihto
Painovoimainen ilmanvaihto on yleinen ennen 1960-lukua rakennetuissa taloissa. Se perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaeroihin ja hormiston luomaan paine-eroon eli ns. savupiippuvaikutukseen. Se ei tarvitse erillisiä koneita, tosin yleensä tähänkin järjestelmään liittyy liesituuletin, jolla keittiön käryt voidaan poistaa. Ilmanvaihtohormissa ilma liikkuu kohtuullisesti, kun sisäilma on lämpimämpää kuin ulkoilma ja esim. tuuli aiheuttaa ilmanvaihtohormiin imua. Kesällä ilmanvaihtoa joudutaan tehostamaan kuitenkin ikkunoiden kautta tuulettamalla. Hyvin toimiakseen järjestelmä vaatii suuret tuloilmaventtiilit sekä riittävät korkeuserot. Hyvinkin toimivaa painovoimaista ilmanvaihtoa on mahdoton säätää tarkasti, sillä sen toimivuus riippuu jatkuvasti vaihtelevista olosuhteista rakennuksen ulkopuolella. Painovoimaisen ilmanvaihdon puutteet tulevat kärjistettyinä esiin mm. pesutilojen yhteydessä, kun painovoimaisella ilmanvaihdolla ei saada aina aikaan kosteiden tilojen tehokasta kuivatusta. Kesäisin ja satunnaisesti muulloin käytetyssä mökissä energiasäästön merkitys pienenee ja ilmanvaihtoratkaisu voidaan toteuttaa näinkin. Ilmanvaihtoratkaisujen lisäksi kodin sisäilman laatuun vaikuttavat rakennuksen sijainti, rakennustapa, rakennusmateriaalit, elintavat ja sääolot.
Koneellinen ilmanvaihto on oltava aina päällä
Koneellinen poistoilmanvaihto on järjestelmä, jossa poistoilma puhalletaan ulos kanavia myöten, mutta korvausilma otetaan sisään paine-eroon perustuen. Järjestelmä edellyttää hyvää suunnittelua ja tiivistä taloa, jotta korvausilma todella tulee sille järjestettyjä reittejä pitkin eikä hallitsemattomasti rakenteiden vuotokohtien läpi. Energiatehokkuuden suhteen tämä on tuhlaileva järjestelmä. Hyvä poistoilmajärjestelmä toteutetaan siten, että jokaisessa huonetilassa on oma poistoilmaventtiilinsä ja korvausilmalla on huonekohtaiset tulopisteensä. Näin järjestelmä voidaan myös ohjata tilakohtaisesti, ja ilmanvaihtomäärät ovat hallittavissa.
Koneellisessa tulo- ja poistojärjestelmässä sekä tulo- että poistoilma johdetaan tilakohtaisesti kanavia pitkin. Järjestelmä on tarkasti säädettävissä huonetiloittain, jolloin ilmanvaihtomäärät voidaan suunnitella tilan käyttötarkoituksen mukaisesti. Koneelliseen tulo- ja poistoilmajärjestelmään liitetään yleensä myös lämmön talteenotto. Lämmönvaihdin esilämmittää tuloilmaa ja jäähdyttää samalla poistoilmaa. Tämä vähentää olennaisesti ilmanvaihdon energiahukkaa.
Ilmanvaihdon venttiilit
Raitista ilmaa tuovat venttiilit sijoitetaan oleskelutiloihin, kuten makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja saunaan. Poistoilmaventtiilien oikea paikka on keittiössä, vessassa, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Jokaisesta huoneesta pitäisi löytyä jompikumpi venttiili, jotta ilma kiertäisi oikein. Oikea raitisilmaventtiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää yhtä venttiiliä 20 m²:iä kohden. Niinpä 100 m²:n asunnosta pitäisi löytyä vähintään 5 kpl raitisilmaventtiilejä. Huonot ja rikkinäiset raitisilmaventtiilit kannattaa vaihtaa ehjiin ja jos ne puuttuvat kokonaan, ne voidaan asentaa jälkikäteen esimerkiksi ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin. Jos venttiilit on tukittu, ne kannattaa avata uudelleen, sillä jos ne puuttuvat kokonaan tai ne on tukittu, poistoilmaventtiilit imevät korvausilman, mistä sen vain saavat, eli ikkunoiden, ovien ja lattioiden raoista, postiluukusta ja lattiakaivosta tai jopa poistohormien kautta. Rakenteiden välistä imetty korvausilma voi nostaa sisäilmaan haitallisia aineita rakennusmateriaaleista ja lattiakaivosta viemärin hajua.
Älä unohda huoltoa
Jos talossa on täysin koneellinen ilmanvaihto, on tärkeä välillä varmistaa, että järjestelmän säädöt ovat tasapainossa. Mikäli kodissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, on hyvä tarkistaa venttiilien toimivuus ja puhdistaa ne ja hormit säännöllisesti. Myös suodattimet tulisi vaihtaa tarpeen mukaan. IV-kanavat tulisi puhdistaa suositusten mukaisesti 10 vuoden välein, taajama-alueilla useamminkin.
Kanavistot
Kanavistot tulee eristää niiden kulkiessa kylmässä tilassa, jotta kondenssivesi ei kerry putkistoon ja aiheuta kosteusvaurioita rakenteisiin. Ne tulee varustaa myös äänenvaimentimilla, jotta vältytään häiritsevältä suhinalta. Äänenvaimentimet ovat joko koneessa itsessään tai ne asennetaan putkistoon. Muoviset ilmanvaihtoputkistot ovat yleistyneet asentamishelppouden ja osien puhtauden ansiosta, mutta on kuitenkin syytä muistaa, että keittiön liesituulettimen putken täytyy olla aina terästä.
Keskuspölynimuri puhdistaa ilmaa
Ilmanvaihdon ohella keskuspölynimuri toimii ilmaa puhdistaen. Imuroitaessa pöly ja erityisesti hienopöly menee putkia pitkin pihalle. Hyvälläkin normaalipölynimurilla siivottaessa suuri ja näkymätön mikropölyhiukkasten määrä nousee ilmaan leijuen tuntikausia.
Ilmanvaihtoon liittyviä yrityksiä: