Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kesämökkeily - elämän parasta aikaa?

Suomi on kesämökkeilijöiden luvattu maa. Tuhansien järvien ja metsien maassa riittääkin lääniä mökeille, kaikkineen Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Vuonna 2019 julkaistun Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan eniten kesämökkejä on Kuopion seudulla, jossa vapaa-ajan asumuksia oli tutkimukseen mennessä pystytetty 10847 kappaletta. Heti Kuopion jälkeen seuraavaksi suosituimmiksi mökkeilypaikkakunniksi nousivat Mikkeli, Parainen, Lohja ja Savonlinna.

 

Rakentajan paratiisi

Suomalaiset tunnetaan perinteisenä metsäkansana, joka on itsenäistä ja omavaraista. Tee-se-itse-henkisille kesämökki on paratiisi, jossa voi vapaasti harjoittaa omaa kädenjälkeään. 

Vaikka mökillä farkut vaihtuvatkin verkkarihousuihin, eivät mökkiläiset useinkaan jää laakereilleen lepäämään. Suomalaiselle kesämökki on yhdistelmä rentoutumispaikkaa ja työleiriä, jossa riittää aina jotain touhuttavaa. Mökkiprojektit kuitenkin ovat usein kotiremonttia vähemmän stressaavia, sillä ne eivät yleensä haittaa arkiasumista - sekä niitä edistetään vain silloin, kun on vapaa-aikaa.

Koska mökeillä ei asuta aktiivisesti ympäri vuoden, on hyvä tarkastaa, että kaikki on kunnossa sen varalta, että mökki tarvitsee kunnostusta. 

 

Tarkistuslistaa kesämökille:

  • Onko mökin maalipinta kunnossa?
  • Onko katto kunnossa?
  • Ikkunat ja tiivisteet kunnossa?
  • Toimivatko lukot?
  • Aurinkopaneelien asentaminen lisäenergiaksi?

Pienempiä projekteja löytyy varmasti joka mökiltä, kuten keittiöpintojen uusiminen tai sisustuksen uusiminen. Mikäli mökkiä ei lämmitetä sen ollessa tyhjillään, altistuu mökki suurille sisälämpötilan vaihteluille, ja kalusteiden pehmikkeet ja patjat joutuvat tämän takia koville. Etenkin pakkasella lämmittäessä voi mökin sisälle tiivistyä kosteutta, joka saattaa lyhentää tekstiilien ja patjojen elinkaarta, joten nämä on hyvä tarkastaa tasaisin väliajoin.

 

Mahtava mökkimiljöö

Varsinaista mökkiremonttia vielä antoisimpiin projekteihin kuuluu pihapiirin kohentaminen. 

Ulkosaunan uusiminen on suuri, mutta sitäkin palkitsevampi projekti. Joskus pelkkä lauteiden uusiminen tai jopa vain hiominen tekee jo saunasta kuin uuden. Tuliterä sauna, jonka lauteet ja seinät tuoksuvat uudelta puulta ovat osa mökkeilyn taikaa.

Jos mökki on pieni, nousee pihapiirin rooli erityisen tärkeäksi. Esimerkiksi kesäkeittiöllä tai grillikatoksella saa helposti lisäneliöitä sekä miellyttäviä tiloja yhdessäoloon. Mikä olisi mukavampaa kuin nauttia kesälounasta luonnon helmassa itse rakennetussa grillikatoksessa tai kodassa? Kätevimmät rakentajat nikkaroivat kaupan päälle myös kalusteet. 

Mökillä on paljon miellyttävämpää, kun perusinfrastruktuuri, kuten jätehuolto, on kunnossa. Mikäli mökillä on ulkohuussi, voi olla myös hyvä tarkastaa, josko järjestelmää voisi päivittää uudempaan. Esimerkiksi mikäli mökillä on perinteinen huussi, saattaa kuivakäymälään investoiminen olla hyväkin idea. Samaan kategoriaan menee myös kompostin rakentaminen, sillä se tuottaa ravintorikasta multaa mahdollisille viherprojekteille. Jokasyksyisestä haravoinnista tulee myös hauskempaa ja hyödyllistä, kun maatuvat lehdet voi syöttää kompostille.

Viherprojektit ovat aivan oma lukunsa, ja riippuvat täysin tontin koosta ja muodosta. Projekteja suunnitellessa on hyvä miettiä etukäteen, kuinka paljon työtä on valmis tekemään kunnossapidon eteen. Esimerkiksi monet haluavat mökille nurmikon, ja se tarkoittaa sitä, että sen myötä nurmikonleikkuu tulee osaksi säännöllisiä mökkiaskareita. Kasvimaa, tekolampi, polku rantaan? Viherrakentajalle vain mielikuvitus on rajana.

 

Etätöitä mökillä?

Monista mökkeily on niin mukavaa, että  joskus ajatus arkeen paluusta voi tuntua lähes vastenmieliseltä. Suomi on internetyhteyksiensä vuoksi yksi maailman parhaiten katetuista maista. Tämä mahdollistaa monille ihmisille työskentelyn jopa kesämökiltä käsin. Monille mökkiläisille tämä onkin unelma: nauttia luonnon hiljaisuudesta ja pysyä silti kärryillä ulkomaailman menosta. Kaikki eivät tietenkään halua tuoda töitä mökille, mutta useimmille tulee kuitenkin ikävä internetiä jossain vaiheessa. Mökillä ollaan keskimäärin kotioloja enemmän ulkona, mutta silti internetin suomia arkisia asioita hyödynnetään mökilläkin samalla tavalla. Oli kyse sitten uutisten luvusta tai pelien pelaamisesta netissä - nykyään useimmat uutissivustot, keskustelupalstat kuin peli- ja vedonlyöntifirmatkin tarjoavat mobiilioptimisoitujen nettisivujen kautta paremman käyttökokemuksen - erityisen kätevää mökkeilijöille, mikäli mökki sattuu olemaan katvealueen reunamilla. 

 

Rempparukkaset naulaan ja nauttimaan 

 

Kuva: Creative Commons CC0

 Jos otetaan yhtälöstä pois remonttipuhteet tai etätyöskentelyn, niin mitä mökillä sitten yleensä tehdään? Suurimmalle osalle mökkeilijöistä tämä kysymys on täysin absurdi. Mökillä kun riittää aina tekemistä. Mökkinikkaroijan kannattaa muistaa, ettei lähde remontoimaan reikä päässä, vaan välillä saa ihan luvan kanssa istahtaa alaskin nauttimaan lomasta. Kesämökit on tarkoitettu rentoutumiseen, vaikka olisi miten kova työmies. Joskus onkin mukava vain olla. 

Eräitä mökkeilijöiden suosituimpia aktiviteetteja ovat grillaaminen ja saunominen. Monet mökkiaktiviteeteista nojaavat hyötyyn ja arjen helpottamiseen. Jokamiehen oikeudet tekevät mökkeilystä erityisen suosittua Suomessa. Jos mökki on vesistön lähellä ja sattuu olemaan kalamiehiä, tai vaikkei olisikaan, jo mato-ongella saa grilliin täytettä. Luonnon helmassa patikointi ja marjastus ovat hyödyllisiä harrastus, ja syksyn tullessa metsässä samoillessa voi käydä tutkimassa paikalliset sieniapajat. Kanttarelli- ja tattikastike perunoilla on perinteistä mökkiruokaa. Jos tuntuu, että jotakin fyysistä pitäisi tehdä kaiken grillaamisen lomassa, niin halonhakkuu antaa ilmaisen ulkoilmakuntosalin käyttöön. Kelien käydessä keljummaksi voi aina palata mökin sisälle ja tehdä ristisanoja tai ottaa vaikkapa lautapelit tai sen modernimmat mobiiliversiot esille.

Mukavia mökkeilyhetkiä!

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot