Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sähköinen kiinteistökauppa

Pankkikirjasi on ollut jo pari vuosikymmentä verkossa – miksi et tekisi kauppakirjaa sähköisesti, kun olet ostamassa lomatonttia tai myymässä kiinteistöä?

maanmittaus opt


Kiinteistökauppaa pankkitunnuksilla

Kiinteistökaupan on voinut tehdä sähköisesti 1.11.2013 lähtien Maanmittauslaitoksen tarjoamassa ja lakiin perustuvassa Kiinteistökaupan verkkopalvelussa. Myyjä tai kiinteistönvälittäjä valmistelee kauppakirjan, jota ostaja voi palvelussa omalta osaltaan muokata. Palvelussa osapuoli voi myös tehdä esisopimuksen tai antaa valtakirjan asioiden hoitamiseen. Kun ehdoista ollaan yhtä mieltä, osapuolet hyväksyvät kauppakirjan ja lainhuutohakemus lähtee automaattisesti vireille.

Myyjä ja ostaja eivät tarvitse mitään erillistä ohjelmistoa, vaan riittää, että tietokoneessa on toimiva selain ja käyttäjällä on pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti tunnistautumista varten. Palvelu tarkistaa, että henkilö on täysi-ikäinen ja täysivaltainen. Sähköpostiosoite on tarpeen, jotta viranomainen voi olla yhteydessä pyytääkseen mahdollisia täydennyksiä lainhuudon käsittelyyn.

 

Turvallinen, vaivaton ja edullinen

Sähköinen kiinteistökauppa säästää aikaa ja vaivaa. Myyjän ja ostajan ei tarvitse matkustaa samaan paikkaan sähköisen kauppakirjan allekirjoitusta varten. Myöskään kaupanvahvistajaa ei tarvita. Asiointimaksu on 53 euroa, mikä on selvästi vähemmän kuin kaupanvahvistajan 120 euron palkkio.

Sähköinen kiinteistökauppa on monella tavalla turvallista. Palvelu huolehtii, että myyjä voi myydä vain omistamansa kiinteistön ja että vireillä ei ole toista kauppaa tai ulosmittausta samaan aikaan. Tieto kulkee nopeasti eikä muutu tai katoa matkalla. Palvelu huolehtii tietosuojasta. Kun osapuolet käyttävät Kiinteistökaupan verkkopalvelua, henkilötietoja ei tarvitse lähetellä sähköpostissa.

Kiinteistökaupan verkkopalvelussa kiinteistön omistaja voi hoitaa sähköisesti myös kiinnitysasiat. Panttikirjat ovat tulevaisuudessa aina sähköisiä, joten paperisia panttikirjoja ei kannata enää hakea. Sähköinen panttikirja on merkintä viranomaisen rekisterissä, joten kiinteistön omistajan tai pankin ei tarvitse sitä erikseen säilyttää ja maksaa säilytyksestä aiheutuvia kustannuksia.

 

Tulevaisuus on sähköinen

Eräs suurimpia palvelun ammattikäyttäjiä on Metsähallitus, joka tekee vuosittain satoja kiinteistökauppoja. Valtiotaustainen toimija otti palvelun käyttöönsä vuoden 2016 alussa. Metsähallituksen Laatumaa pilotoi sähköistä kiinteistökauppaa aluksi muutamalla myyjällä, minkä jälkeen asiakkailta saadun hyvän palautteen myötä palvelu laajeni kattamaan Laatumaan kaikki myyjät eri puolilla Suomea. Ostaessaan tontin, rakennetun kiinteistön tai metsätilan asiakas voi valita, haluaako tehdä kaupan sähköisesti vai perinteiseen tapaan kaupanvahvistajan läsnä ollessa. Alkuvuoden aikana Laatumaa on tehnyt sähköisesti kymmeniä kiinteistökauppoja ja määrien uskotaan kasvavan, tosin vauhdin määräävät luonnollisesti asiakkaat.


Palvelu löytyy osoitteesta www.kiinteistoasiat.fi