Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Suurimmat mökkivalmistajat

Loma-asuntojen rakentajista noin 60% päätyy hankkimaan teollisen valmistajan mökin. Tämä tarkoittaa liki 3500 teollista loma-asuntoa ja saunoja noin 2300kpl tänä vuonna. Mökkivalmistajista 10 suurinta hallitsee noin kahta kolmasosaa markkinoista.

Kontio Kalliosaari opt

Kuva: Kontio 

Suurin osa loma-asunnoista on hirsirakenteisia, mutta myös puurunkoisia tehdään, varsinkin talviasuttaviksi mökeiksi. Kilpailu alalla on kovaa ja asiakkaita houkutellaan paitsi tarjouksilla, myös energiataloudellisilla tekijöillä ja toimitussisällöillä. Aikaisemman asiakassuhteen huolehtimisella on merkitystä, sillä lomarakentaminen on pääasiassa täydennysrakentamista.  Ratkaisevimmat valintatekijät ovat tilaratkaisujen sopivuus/hyvä malli sekä ulkonäkö ja sopivuus ympäristöön. Valmistajan luotettavuus on entistä tärkeämpi valintatekijä.

Erilaisia toimijoita

Suureen joukkoon mahtuu monenlaisia yrityksiä. Suurimmat toimittavat yli 1000 teollisesti valmistettua rakennusta vuodessa kotimaahan ja ulkomaille. Paitsi yritysten koossa, myös eri valmistajien tuotteissa ja palveluissa löytyy huomattavia eroja.

Mökkivalmistajista 10 suurinta hallitsee noin kahta kolmasosaa markkinoista. Suuren valmistajan etuina ovat yleensä laajemmat mallistot ja/tai suunnittelupalvelut, laajemmat sisältömahdollisuudet, kehittyneempi tuotantotekniikka ja hyvät valmistusolosuhteet. Toisaalta myös pienempien kanssa voi tehdä aivan hyvät kaupat. Monet erikoistuneet valmistajat eivät haluakaan isoja toimitusmääriä. 

 

 

Hirttä ja lautaa

Teolliset valmismökit voidaan jakaa julkisivutyypin mukaan karkeasti pyöröhirsi-, höylähirsi- ja lautarakenteisiin. Pyörö- ja höylähirrestä löytyy monenlaisia vaihtoehtoja: hirsi voi olla ohutta tai paksua, yksipuista tai lamellihirttä. Lisäksi seinärakenteet voivat olla lisäeristettyjä tai massiivirakenteisia.

Pyöröhirsimarkkinoilla on kilpailemassa kymmenkunta valmistajaa, kun taas höylähirsimarkkinoilta löytyy suuri joukko valmistajia. Näiden lisäksi loma-asuntokäyttöön suunniteltuja hirsipaneeli- tai lautajulkisivuisia elementtejä tarjoaa muutama yritys. Valtaosa teollisesta hirsirakentamisesta tuotetaan lamellihirtenä.

Julkisivutyypin valinnassa painavat tavallisesti eniten ulkonäkö sekä myös se ympäristö, johon mökki pystytetään. Valintaan vaikuttaa myös jo olemassa oleva rakennuskanta, sillä peräti kolme neljästä uusista mökeistä tehdään tontille, jossa jo ennestään on jokin lomarakennus. 

 

Lisää loma-asunnoista ja valmistajan valinnasta voit lukea täältä.

Image Map

 

 

 

 vertia banneri