Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Loma-asunnon ja sen valmistajan valinta

Mökkimerkin valinnassa on usein kyse sopivan mallin löytymisestä tai yksilöllisestä suunnittelusta. Myyjillä on tärkeä rooli, kun haetaan mallin ohella sopivaa ulkonäköä ja paketin hinta-laatusuhdetta. Tässä punnitaan myyjän ja myös valmistajan osaaminen, arvostus, innokkuus ja luotettavuus sekä toimitusvarmuus.

Saunamökissä voi olla vähimmillään sauna ja mökkitupa tai tyypillisesti sauna, pesu/pukuhuone, tupa, terassi ja kokoa 20-30 neliötä. Talviasuttava loma-asunto on jo keskikooltaan noin 80 neliötä ja siinä on 5-10 huonetilaa. Keskiarvoista talviloma-asuntoa tuplasuuri omakotityyppinen ratkaisu on puolestaan 160 neliötä sisältäen 10-15 eri huonetta.

mokkimerkin valintaperusteet 2015

 Kun saunamökki ammattilaisilla valmiiksi tehtynä maksaa noin 31 000 euroa, kertyy talviloma-asunnosta kustannuksia keskimäärin 150 000 euroa vuonna 2015.

Uusimman Rakennustutkimuksen Lomarakentaja-tutkimuksen mukaan rakentajat maksavat mökkipaketistaan keskimäärin 700 euroa/nettoneliö ja ilmoittavat kokonaismenoikseen noin 1500 euroa/nettoneliö. Tässä tulee muistaa, että kokonaismenoista puuttuu oman työn arvostus niin suunnittelun kuin rakentamisen osalta sekä usein myös pihatyöt. Joka tapauksessa mökin/talon suunnittelu on sitä haastellisempaa, mitä enemmän siinä on tilaa ja erilaisia huonetiloja. Lomamökin keskiarvoiset rakentamiskustannukset ovatkin 1750 €/netto² ammattilaisilla valmiiksi teetettynä.

On myös erittäin hyvä pohtia, mitä tiloja tarvitaan, mikä on sopiva kokonaisala ja budjetti. Nykyajan mökissä on hyvä varata riittävästi vaate- ja varastotilaa. Myös sisääntuloon kannattaa kiinnittää erityishuomio eli helppohoitoiseen ja riittävän väljään eteis- /aulatilan sekä helppokulkuiseen ja suojaisaan sisääntuloon.

2768

 

Runsaaseen tarjontaan voi tutustua niin internetissä kuin valmistajien esitteiden pohjalta. Konkreettisemmin aikovat rakentajat saavat ideoita ja suosituksia tuttavien mökeillä, myyjien mökkinäyttelyissä tai mökkivalmistajien luona.

Tutustu seuraavaksi suurimpiin mökkivalmistajiin: Suurimmat loma-asuntotoimittajat

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri