Rantasauna kuuluu mökille
Onko mitään suomalaisempaa kuin mökki, ranta, sauna ja kesä! Rantasauna kuuluu olennaisena osana Suomen valoisaan kesään. Vaikka monilla mökeillä sauna onkin jo sijoitettu itse mökkiin tai mökin pihapiiriin, halutaan rannan tuntumaan usein vielä kesäsauna. Sauna on meille suomalaisille viihtymispaikka, rentoutumisen ja elämästä nauttimisen liki pyhä paikka. Erillinen saunarakennus tehdään tavallisesti varsinaisen mökkityömaan jälkeen ja varsin usein se tilataan samalta toimittajalta kuin päärakennus. Rantasaunan rakentamisessa pitää huomioida määräysten mukainen jätevesien käsittely.
Kuva: Vaaran Aihkitalot
Rantasaunan rakentaminen lähemmäs rantaa
Pienen saunamökin voi rakentaa lähemmäksi rantaa kuin varsinaisen päämökin. Monissa kunnissa rantasaunan etäisyydeksi rantaviivasta on määritelty 10 metriä, kun päämökki vaatii vähintään 20 metriä.
Rantasauna valitaan usein samalta toimittajalta, jolta päärakennus on hankittu. Tuttu toimittaja vaikuttaa, mutta myös yhtenäinen ulkonäkö. Saunamökkejä ja piharakennuksia tarjoavat lähes kaikki loma-asuntojen valmistajat, joita tässäkin oppaassa on esitelty.
Oman työn osuus on yleensä suurempi kuin mökkirakentamisessa. Kokemusta ja osaamista on jo kertynyt ja tämä osaltaan madaltaa omatoimisen rakentamisen kynnystä. Moni hirsimökki saakin paikalla rakennettuna puurunkoisen tai kevythirsisen saunamökin rinnalleen.
Saunan mitoitus
Saunamökin tiloissa on nimensä mukaisesti tietenkin sauna. Löylyhuoneen mitoitus suunnitellaan käyttäjämäärän mukaan. Kolmen metrin lauteille sopii 5-6 henkilöä, ja pariskunta mahtuu 1,5 metrin lauteille. Kiuasvalinta asettaa omat vaatimuksensa saunan kokoa mietittäessä; aivan pientä saunaa ei kannata tehdä varsinkaan puulämmitteisenä.
Peseytyminen vaatii oman tilansa, ja suunnitteluun vaikuttaa se, tuleeko rakennukseen erillinen pesuhuone vai peseydytäänkö rantasaunassa perinteiseen tapaan löylyhuoneessa. Yksi ihminen vaatii noin 70 x 70 cm vapaata peseytymistilaa, ja puulämmitteinen vesipata vie suojaetäisyyksineen helposti 1,5 m² saunan lattia-alasta.
Puukiuas kesäsaunaan
Sähkökiuas voidaan sijoittaa pieneenkin saunaan, mutta puukiuas vaatii suojaetäisyyden palaviin rakenteisiin. Suojaetäisyysalueella ei saa olla sähkölaitteita tai -johtoja.
Puulämmitteinen kiuas voidaan asentaa vähintään 60 mm:n vahvuiselle betonilattialle sellaisenaan. Palavasta materiaalista rakennetut lattiat vaativat joko 60 mm:n betonivaletun laatan tai erillisen suoja-alustan. Yleisestä käsityksestä huolimatta pelkät kipinäpellit eivät riitä palavarakenteisen lattian suojaukseen. Rautakaupasta saa myös valmiita käyttötarkoitukseen soveltuvia kiukaan alustan suojalevyjä. Etäisyys puukattoon on vähimmillään 1200 mm ja sivusuunnassa suojaetäisyys palavaan rakenteeseen 500 mm joka suuntaan. Suojaetäisyyksiä voidaan pienentää muuraamalla tai käyttämällä sementtipohjaisia levyjä. Näissä ratkaisuissa kannattaa tutustua huolella valitun kiukaan asennusohjeisiin. Tarkempia ohjeita paloturvallisuusmääräyksistä voi kysellä myös paikalliselta paloviranomaiselta.
Vedeneristys huomioitava myös rantasaunassa
Rantasaunarakentaminenkaan ei poista vedeneristystarvetta. Talvella kylmillään olevat rakennukset täytyy vedeneristää siten, että eristys kestää myös pakkasta. Seinät tehdään rimoituksella tuulettuviksi, ja rakenne sinällään riittää katkaisemaan kosteuden siirtymisen runkoon, mutta lattiabetoni ei yksistään riitä alapuoliseen vedeneristämiseen. Kesäsaunan lattiarakenteissa voidaankin käyttää esimerkiksi tuulettuvaa puulattiaa. Riittävä tuuletus lattian alapuolelle ja saunan jälkilämpö yhdessä pitävät rakenteet kuivina.
Kuva: Honkarakenne
Pukuhuone vierasmajoitukseen
Varsin usein saunarakennukseen liitetään pukuhuone, joka kannattaa mitoittaa siten, että siinä mahtuu reilusti pukeutumaan ja tilaa jää myös naulakoille sekä mielellään myös kaapille. Tila sopii hyvin myös tilapäismajoitukseen. Saunamökkiä voi käyttää vierasmökkinä vielä pitkälle syksyynkin, jos tilaan suunnitellaan tulisija.
Saunan pesuvedet
Yksinkertaisimmillaan saunan jätevesijärjestelmä on silloin, kun vesi saunamökkiin kannetaan järvestä tai kaivosta ja astiatkin pestään kantovesillä. Tällöin harmaat vedet voi johtaa viemäriputkea pitkin esim. imeytyskaivoon.
Kesäsauna talviteloille
Kesäkäytössä olevan saunan talviteloille laittamiseen kannattaa nähdä vaivaa syksyllä viimeisen saunomiskerran jälkeen. Talvikuntoon laittaminen lisää kylmilleen jääneen saunan käyttöikää ja keväällä taas uudelleen käyttöönotto on huomattavasti miellyttävämpää. Kaikkein olennaisin asia on saunan kunnollinen kuivatus, sillä rakenteisiin, puupintoihin tai kiuaskiviin muhimaan jäävä vesi jäätyy talvella ja laajenee ja ne voivat vahingoittua.
Syksyllä siis viimeisen sanomisen jälkeen saunan siivous, jolloin lauteet pestään lämpimällä vedellä. Lämmin vesi aukaisee puun syyt ja lika irtoaa helpommin. Lauteet pestään pehmeällä harjalla ja emäksisellä pesuaineella, harjataan puun syiden suuntaan, jolloin vältetään tikkuuntuminen. Seinille voi tehdä saman käsittelyn ja lopuksi huuhdellaan huolella kylmällä vedellä, mikä saa syyt taas sulkeutumaan.
- Lauteiden alapintojen pesua ei pidä unohtaa.
- Pesun jälkeen lauteiden suojakäsittely parafiiniöljyllä pidentää lauteiden ikää.
- Lopuksi vielä kiuas lämmitetään ja sauna saa kuivua.