Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lomarakennuttaminen ja suunnittelu

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Mökkeily muuttuu - niin myös mökkiläiset

 • Uusimman tutkimuksen mukaan meillä on noin 720 000 vapaa-ajanasuntoa, kun mukaan lasketaan kaikki vapaa-ajan käytössä olevat kiinteistöt. Maaseudulla on paljon tyhjillään olevia mummonmökkejä, tai maatiloja, jotka tässä on laskettu vapaa-ajan asunnoiksi. Tutkimusten mukaan joka neljäs vapaa-ajan kiinteistö on alun perin omakotitalo.

Vapaa-ajan rakennuksia on paljon luultua enemmän

 • Virallisen tilaston mukaan vapaa-ajan kiinteistöjä on noin 510 000kpl, mutta todellisuudessa niitä on Suomessa luultua enemmän. Suomi Asuu –tutkimuksessa tutkittiin tätä laajassa kotitalousotannassa. Tämän perusteella määräksi saatiin 710-720 000 kiinteistöä.

Mökkeily työllistää Suomessa

 • Mökkeilyn ja loma-asumisen merkitys yhteiskunnalle on huomattava: taloudellisuus- ja työllisyysvaikutukset  ovat noin 7 miljardia euroa ja noin  80 000 työpaikkaa, eli yhtä mökkikiinteistöä kohti 10 000 euroa ja 0,11 työpaikkaa.

Millaisia lomarakennuksia tehdään

 • Lomarakentaminen on nykyään 74 %:sti täydennysrakentamista. Tässä artikkelissa on koottua tilastotietoa v. 2018 rakennetuista lomarakennuksista.

Loma-asunnon ja sen valmistajan valinta

 • Mökkimerkin valinnassa on usein kyse sopivan mallin löytymisestä tai yksilöllisestä suunnittelusta. Myyjillä on tärkeä rooli, kun haetaan mallin ohella sopivaa ulkonäköä ja paketin hinta-laatusuhdetta. 

Suurimmat mökkitoimittajat

 • Liki 2/3 loma-asuntojen rakentajista ja lähes yhtä moni saunan rakentaja päätyy hankkimaan teollisen valmistajan tuotteen. Tämä tarkoittaa lähes kolmeatuhatta teollista loma-asuntoa ja yli kahtatuhatta saunaa, jotka ovat valtaosin hirsirakenteisia, mutta myös puurunkoisia loma-asuntoja on varsinkin talviasuttavissa.

Mökkivalmistajat esittelyssä

 • Tässä artikkelissa on selattavina lyhyet esittelyt eri mökkitoimittajista. Tekstit eri mökkimerkkien esittelyyn on saatu tutkimuksesta, jossa rakentajat (yhteensä 1300 haastattelua) kertovat mielipiteensä.

Kesämökkeily - elämän parasta aikaa?

 • Suomi on kesämökkeilijöiden luvattu maa. Tuhansien järvien ja metsien maassa riittääkin lääniä mökeille, kaikkineen Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. 

Ekologinen lomarakentaminen

 • Miten luonnossa tulee toimia? Ekologinen mökkeilijä rakentaa ja varustaa loma-asuntonsa ta­valla, jolloin siitä on mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle ja silti siellä on mukava viettää aikaa.

Kaavoitus ohjaa rakentamista

 • Kaikkien on toimittava yhteisten pelisääntöjen mukaan, paikka mökille kuitenkin varmasti löytyy!

Lomarakentamisen kustannukset

 • Pääasiassa sinä päätät mitä loma-asuntosi tulee maksamaan. Me opastamme sinua säästöissä ja kustannusarvioissa.

Rakentajalle ilmoitusvelvollisuus verottajalle

 • Rakennusalalla on voimassa laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.

Eväät kestävään rakentamiseen

 • Rakenteellisia vaatimuksia ja suosituksia kestävään rakentamiseen

Mökille tilaa nyt ja tulevina vuosina

 • Mökin suunnitteluvaiheessa on päätettävä tarvitaanko mökkiin useampia makuuhuoneita, erillinen keittiö, tuleeko erillinen saunarakennus, ullakko, parvi, sisävessa jne. Samalla joudutaan miettimään, tehdäänkö mökin yhteyteen samaan pihapiiriin muitakin rakennuksia.

 Älä unohda kotitalousvähennystä

 • Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää asunnolla ja myös vapaa-ajan asunnolla tehtävistä töistä. Vähennyksen voi hyödyntää perusparannus- ja kunnostustöissä, tietotekniikkatöissä, sekä muissa kotitaloustöissä, mutta ei uudisrakentamisessa.

Sähköinen kiinteistökauppa

 • Pankkikirjasi on ollut jo pari vuosikymmentä verkossa – miksi et tekisi kauppakirjaa sähköisesti, kun olet ostamassa lomatonttia tai myymässä kiinteistöä?

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot