Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lomarakennuttaminen ja suunnittelu

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Mökkeily muuttuu - niin myös mökkiläiset

 • Uusimman tutkimuksen mukaan meillä on noin 720 000 vapaa-ajanasuntoa, kun mukaan lasketaan kaikki vapaa-ajan käytössä olevat kiinteistöt. Maaseudulla on paljon tyhjillään olevia mummonmökkejä, tai maatiloja, jotka tässä on laskettu vapaa-ajan asunnoiksi. Tutkimusten mukaan joka neljäs vapaa-ajan kiinteistö on alun perin omakotitalo.

Hyvällä suunnittelulla kestävään lomarakentamiseen

 • Lähtökohtana suunnittelussa tulee aina olla kestävä ja terveellinen rakennus. Hyvin suunniteltu ja toteutettu mökki kestää pitkään, on huoltotöiltään helpompi, soveltuu ympäristöönsä, vastaa käyttäjän tarpeita pitkään ja ennen kaikkea säilyttää arvonsa paremmin.

Hirsi on mökkikansan suosikkimateriaali

 • Hirsi oli ennen Suomessa ylivoimaisesti käytetyin rakennusaine – lähes kaikissa rakennustyypeissä. 1950-luvulta alkanut teollisen hirren kehitys tähän päivään on osoittanut, että hirsirakentamisella on myös hyvä tulevaisuus.

Loma-asunnon ja sen valmistajan valinta

 • Mökkimerkin valinnassa on usein kyse sopivan mallin löytymisestä tai yksilöllisestä suunnittelusta. Myyjillä on tärkeä rooli, kun haetaan mallin ohella sopivaa ulkonäköä ja paketin hinta-laatusuhdetta. 

Suurimmat mökkitoimittajat

 • Liki 2/3 loma-asuntojen rakentajista ja lähes yhtä moni saunan rakentaja päätyy hankkimaan teollisen valmistajan tuotteen. Tämä tarkoittaa lähes kolmeatuhatta teollista loma-asuntoa ja yli kahtatuhatta saunaa, jotka ovat valtaosin hirsirakenteisia, mutta myös puurunkoisia loma-asuntoja on varsinkin talviasuttavissa.

Mökkivalmistajat esittelyssä

 • Tässä artikkelissa on selattavina lyhyet esittelyt eri mökkitoimittajista. Tekstit eri mökkimerkkien esittelyyn on saatu tutkimuksesta, jossa v.2014 aloittaneet rakentajat (yhteensä 1300 haastattelua) kertovat mielipiteensä.

Toteutustavan valinta

 • Kuinka moni valitsee minkäkin rakennustavan? Avaimet käteen vai rakennatko itse mökkisi? Kaikki lähtee toteutustavan valitsemisesta.

Mökkeily tilastojen valossa

 • Monipuolisesti tietoa mökkeilystä sekä sen vaikutuksista esimerkiksi työllistämiseen.

Ekologinen lomarakentaminen

 • Miten luonnossa tulee toimia? Ekologinen mökkeilijä rakentaa ja varustaa loma-asuntonsa ta­valla, jolloin siitä on mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle ja silti siellä on mukava viettää aikaa.

Kaavoitus ohjaa rakentamista

 • Kaikkien on toimittava yhteisten pelisääntöjen mukaan, paikka mökille kuitenkin varmasti löytyy!

Kestävän rakentamisen periaatteet

 • Hyvin suunniteltu ja toteutettu loma-asunto kestää sukupolvelta toiselle

Mökkipäiväkirjan käyttö

 • Käyttämällä mökkipäiväkirjaa autat mökkisi uutta omistajaa, esim. jälkikasvuasi tai ulkopuolista ostajaa. Kun mökkipäiväkirjaan on koottu kaikki niksit ja tarpeelliset toiminnot mökin oikeaoppiseen huoltoon ja käyttöön, tulee seuraavan asukin elämisestä siellä helpompaa.

Lomarakentamisen kustannukset

 • Pääasiassa sinä päätät mitä loma-asuntosi tulee maksamaan. Me opastamme sinua säästöissä ja kustannusarvioissa.

Rakentajalle ilmoitusvelvollisuus verottajalle

 • Vuoden 2014 heinäkuun alusta koko rakennusalalle tuli voimaan laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.

Eväät kestävään rakentamiseen

 • Rakenteellisia vaatimuksia ja suosituksia kestävään rakentamiseen

Mökille tilaa nyt ja tulevina vuosina

 • Mökin suunnitteluvaiheessa on päätettävä tarvitaanko mökkiin useampia makuuhuoneita, erillinen keittiö, tuleeko erillinen saunarakennus, ullakko, parvi, sisävessa jne. Samalla joudutaan miettimään, tehdäänkö mökin yhteyteen samaan pihapiiriin muitakin rakennuksia.

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri