Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lomarakennuttaminen ja suunnittelu

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Mökkeily muuttuu - niin myös mökkiläiset

 • Uusimman tutkimuksen mukaan meillä on noin 720 000 vapaa-ajanasuntoa, kun mukaan lasketaan kaikki vapaa-ajan käytössä olevat kiinteistöt. Maaseudulla on paljon tyhjillään olevia mummonmökkejä, tai maatiloja, jotka tässä on laskettu vapaa-ajan asunnoiksi. Tutkimusten mukaan joka neljäs vapaa-ajan kiinteistö on alun perin omakotitalo.

Vapaa-ajan rakennuksia on paljon luultua enemmän

 • Virallisen tilaston mukaan vapaa-ajan kiinteistöjä on noin 510 000kpl, mutta todellisuudessa niitä on Suomessa luultua enemmän. Suomi Asuu –tutkimuksessa tutkittiin tätä laajassa kotitalousotannassa. Tämän perusteella määräksi saatiin 710-720 000 kiinteistöä.

Mökkeily työllistää Suomessa

 • Mökkeilyn ja loma-asumisen merkitys yhteiskunnalle on huomattava: taloudellisuus- ja työllisyysvaikutukset  ovat noin 7 miljardia euroa ja noin  80 000 työpaikkaa, eli yhtä mökkikiinteistöä kohti 10 000 euroa ja 0,11 työpaikkaa.

Millaisia lomarakennuksia tehdään

 • Lomarakentaminen on nykyään 74 %:sti täydennysrakentamista. Tässä artikkelissa on koottua tilastotietoa v. 2018 rakennetuista lomarakennuksista.

Loma-asunnon ja sen valmistajan valinta

 • Mökkimerkin valinnassa on usein kyse sopivan mallin löytymisestä tai yksilöllisestä suunnittelusta. Myyjillä on tärkeä rooli, kun haetaan mallin ohella sopivaa ulkonäköä ja paketin hinta-laatusuhdetta. 

Suurimmat mökkitoimittajat

 • Liki 2/3 loma-asuntojen rakentajista ja lähes yhtä moni saunan rakentaja päätyy hankkimaan teollisen valmistajan tuotteen. Tämä tarkoittaa lähes kolmeatuhatta teollista loma-asuntoa ja yli kahtatuhatta saunaa, jotka ovat valtaosin hirsirakenteisia, mutta myös puurunkoisia loma-asuntoja on varsinkin talviasuttavissa.

Mökkivalmistajat esittelyssä

 • Tässä artikkelissa on selattavina lyhyet esittelyt eri mökkitoimittajista. Tekstit eri mökkimerkkien esittelyyn on saatu tutkimuksesta, jossa v.2018 aloittaneet rakentajat (yhteensä 1300 haastattelua) kertovat mielipiteensä.

Mökkeily on nautinnollista tekemistä

 • Mökkikiinteistöllä olevista erilaisista rakennuksista ja pihamaasta voi jo paljon päätellä, mitä mökillä tehdään. Sauna, järvi, kesäkeittiö, terassi, kylpytynnyri, laituri, pelikenttä, huvimaja, grillikatos, leikkimökki, hiekkalaatikko, vihannesmaa, puuvaja, puutarha, aitta, kalastustarvikkeet, vene ym. piharakenteet kertovat mökkiläisen tekemisistä ja mahdollisuuksista.

Ekologinen lomarakentaminen

 • Miten luonnossa tulee toimia? Ekologinen mökkeilijä rakentaa ja varustaa loma-asuntonsa ta­valla, jolloin siitä on mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle ja silti siellä on mukava viettää aikaa.

Kaavoitus ohjaa rakentamista

 • Kaikkien on toimittava yhteisten pelisääntöjen mukaan, paikka mökille kuitenkin varmasti löytyy!

Mökkipäiväkirjan käyttö

 • Käyttämällä mökkipäiväkirjaa autat mökkisi uutta omistajaa, esim. jälkikasvuasi tai ulkopuolista ostajaa. Kun mökkipäiväkirjaan on koottu kaikki niksit ja tarpeelliset toiminnot mökin oikeaoppiseen huoltoon ja käyttöön, tulee seuraavan asukin elämisestä siellä helpompaa.

Lomarakentamisen kustannukset

 • Pääasiassa sinä päätät mitä loma-asuntosi tulee maksamaan. Me opastamme sinua säästöissä ja kustannusarvioissa.

Rakentajalle ilmoitusvelvollisuus verottajalle

 • Vuoden 2014 heinäkuun alusta koko rakennusalalle tuli voimaan laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.

Eväät kestävään rakentamiseen

 • Rakenteellisia vaatimuksia ja suosituksia kestävään rakentamiseen

Mökille tilaa nyt ja tulevina vuosina

 • Mökin suunnitteluvaiheessa on päätettävä tarvitaanko mökkiin useampia makuuhuoneita, erillinen keittiö, tuleeko erillinen saunarakennus, ullakko, parvi, sisävessa jne. Samalla joudutaan miettimään, tehdäänkö mökin yhteyteen samaan pihapiiriin muitakin rakennuksia.

 Älä unohda kotitalousvähennystä

 • Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää asunnolla ja myös vapaa-ajan asunnolla tehtävistä töistä. Vähennyksen voi hyödyntää perusparannus- ja kunnostustöissä, tietotekniikkatöissä, sekä muissa kotitaloustöissä, mutta ei uudisrakentamisessa.

Sähköinen kiinteistökauppa

 • Pankkikirjasi on ollut jo pari vuosikymmentä verkossa – miksi et tekisi kauppakirjaa sähköisesti, kun olet ostamassa lomatonttia tai myymässä kiinteistöä?

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot