Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lomarakennuttaminen ja suunnittelu

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Unelma omasta talosta

 • Rakentamisen alkuvaiheessa tarvitaan työhön pätevä pääsuunnittelija, jonka tehtävänä on muuttaa rakentajan toiveet asianmukaisesti mitotetuiksi suunnitelmiksi.

Ainutlaatuinen mökkikansa

 • Uusimman tutkimuksen mukaan meillä on noin 700 000 vapaa-ajanasuntoa, kun mukaan lasketaan kaikki vapaa-ajan käytössä olevat kiinteistöt. Mökkeilyn ja loma-asumisen taloudellisuus- ja työllisyysvaikutukset ovat yhteiskunnalle merkittävät.

Vapaa-ajan rakennuksia on paljon luultua enemmän

 • Virallisen tilaston mukaan vapaa-ajan kiinteistöjä on noin 510 000 kpl, mutta todellisuudessa niitä on Suomessa luultua enemmän. Suomi Asuu –tutkimuksessa tutkittiin tätä laajassa kotitalousotannassa. Tämän perusteella määräksi saatiin 710-720 000 kiinteistöä.

Millaisia lomarakennuksia tehdään

 • Lomarakentaminen on nykyään 74 %:sti täydennysrakentamista. Tässä artikkelissa on koottua tilastotietoa v. 2018 rakennetuista lomarakennuksista.

Loma-asunnon ja sen valmistajan valinta

 • Mökkimerkin valinnassa on usein kyse sopivan mallin löytymisestä tai yksilöllisestä suunnittelusta. Myyjillä on tärkeä rooli, kun haetaan mallin ohella sopivaa ulkonäköä ja paketin hinta-laatusuhdetta. 

Suurimmat mökkitoimittajat

 • Liki 2/3 loma-asuntojen rakentajista ja lähes yhtä moni saunan rakentaja päätyy hankkimaan teollisen valmistajan tuotteen. Tämä tarkoittaa lähes kolmeatuhatta teollista loma-asuntoa ja yli kahtatuhatta saunaa, jotka ovat valtaosin hirsirakenteisia, mutta myös puurunkoisia loma-asuntoja on varsinkin talviasuttavissa.

Loma-asuntovalmistajat esittelyssä

 • Tässä artikkelissa on selattavina lyhyet esittelyt eri mökkitoimittajista. Tekstit eri mökkimerkkien esittelyyn on saatu tutkimuksesta, jossa rakentajat (yhteensä 1300 haastattelua) kertovat mielipiteensä.

Kesämökkeily - elämän parasta aikaa?

 • Suomi on kesämökkeilijöiden luvattu maa. Tuhansien järvien ja metsien maassa riittääkin lääniä mökeille, kaikkineen Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. 

Kohti ekologista loma-asumista

 • Miten luonnossa tulee toimia? Ekologinen mökkeilijä rakentaa ja varustaa loma-asuntonsa ta­valla, jolloin siitä on mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle ja silti siellä on mukava viettää aikaa.

Kaavoitus ohjaa rantarakentamista

 • Kaikkien on toimittava yhteisten pelisääntöjen mukaan, paikka mökille kuitenkin varmasti löytyy!

Mökkirakentamisen kustannukset

 • Pääasiassa sinä päätät mitä loma-asuntosi tulee maksamaan. Me opastamme sinua säästöissä ja kustannusarvioissa.

Rakennuttajalla ilmoitusvelvollisuus urakoista ja työntekijöistä

 • Rakennusalalla on voimassa laki ilmoitusmenettelystä, jossa rakennustyön tilaajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain tiedot maksetuista urakoista ja työmaalla työskentelevistä kaikista työntekijöistä.

 Kotitalousvähennys on suoraan vähennys veroista

 • Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää asunnolla ja myös vapaa-ajan asunnolla tehtävistä töistä. Vähennyksen voi hyödyntää perusparannus- ja kunnostustöissä, tietotekniikkatöissä, sekä muissa kotitaloustöissä, mutta ei uudisrakentamisessa.

Sähköinen kiinteistökauppa

 • Pankkikirjasi on ollut jo pari vuosikymmentä verkossa – miksi et tekisi kauppakirjaa sähköisesti, kun olet ostamassa lomatonttia tai myymässä kiinteistöä?

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot