Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Märkätilojen kosteusongelmat

Märkätilan kosteusvauriot ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat johtua monesta eri syystä. Kosteusvaurio voi olla seurausta vuotavasta putkesta, huonosta ilmanvaihdosta, tiivistymisestä tai rakenteiden puutteellisesta vedeneristyksestä. Kosteusvauriot voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja vahingoittaa rakennetta, joten ne on tärkeää korjata mahdollisimman nopeasti.

Tässä tilassa ei ole kosteusongelmaa. (Kuva: A-M Jussila, Naantalin asuntomessut 2022)

 

Jos epäilet märkätilan kosteusvauriota, on tärkeää toimia mahdollisimman nopeasti. Kosteusvaurion syy on löydettävä ja korjattava, ja vaurioituneet rakenteet on korvattava tai korjattava asianmukaisesti. Suositeltavaa on ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi arvioida vaurion laajuuden ja korjaustarpeet. Lisäksi on tärkeää huolehtia märkätilan asianmukaisesta ilmanvaihdosta ja kosteuden hallinnasta välttääkseen tulevia kosteusvaurioita.

Tässä joitakin merkkejä märkätilan kosteusvauriosta:

 • Homeen tai sienen kasvu: Home ja sieni ovat yleisiä merkkejä kosteusvauriosta. Ne voivat esiintyä kaakelin saumoissa, lattialaatoissa, seinissä ja katossa. Homeen ja sienen kasvu voi aiheuttaa hajua ja terveysongelmia, kuten allergioita ja astmaa.
 • Huono haju: Kosteusvaurio voi aiheuttaa epämiellyttävän hajun, joka voi olla kostea, tunkkainen tai homeinen.
 • Irtoavat laatoitukset tai tapetit: Kosteusvaurio voi aiheuttaa laatoitusten ja tapettien irtoamista, mikä johtuu rakenteiden turvotuksesta kosteuden vaikutuksesta.
 • Halkeamat: Kosteusvaurio voi aiheuttaa halkeamia seinissä tai lattioissa.
 • Ruostuneet putket tai hanat: Jos putket tai hanat ovat ruostuneet, tämä voi olla merkki kosteusvauriosta.
 • Kondensaatio: Kosteusvaurio voi aiheuttaa kondensaatiota, joka näkyy esimerkiksi peilien huurtumisena tai kattoon muodostuvana kosteana pintana. 

 

Märkätilakartoitus

Märkätilakartoitus on tarkastus, joka tehdään märkätiloissa, kuten kylpyhuoneissa ja saunoissa, kosteusvaurioiden havaitsemiseksi. Kartoituksen tarkoituksena on selvittää, onko märkätilassa kosteusvaurioita ja tarvitaanko korjaustoimia.

Tässä on yleinen ohje siitä, miten märkätilakartoitus tehdään:

 • Tarkista märkätilan käyttöikä: Kartoituksen aloittamiseksi selvitetään märkätilan ikä ja käyttöhistoria. Tämä voi auttaa määrittämään, onko tilassa aiemmin ollut kosteusongelmia.
 • Tarkista ulkopuoliset vahingot: Tarkista, onko rakennuksen ulkopuolella ollut vahinkoja, kuten vuotava katto tai rikkoutunut viemäri. Nämä voivat vaikuttaa märkätilan kosteustasoon.
 • Tarkista ilmanvaihto: Tarkista, onko ilmanvaihtojärjestelmä riittävä. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi johtaa kosteuden kertymiseen tilassa.
 • Tarkista kosteuden taso: Mittaa märkätilan kosteustaso kosteusmittarilla. Jos kosteustaso on liian korkea, se voi viitata kosteusvaurioon.
 • Tarkista lattian ja seinien kunto: Tarkista lattian ja seinien kunto, mukaan lukien laattojen saumat. Halkeamat ja muut vauriot voivat osoittaa kosteusvaurioita.
 • Tarkista mahdolliset vuotokohdat: Tarkista putket, hanat ja muut vesipisteet vuotojen varalta. Vuotokohdat voivat osoittaa kosteusvaurioita.

Kirjaa havainnot ylös: Kirjaa ylös kaikki havaitut kosteusvauriot ja muut huomiot. Tämä auttaa myöhemmin korjaustoimien suunnittelussa.
Kun märkätilakartoitus on valmis, arvioidaan havaitut vauriot ja suunnitellaan tarvittavat korjaustoimet. On tärkeää korjata kosteusvauriot mahdollisimman pian, jotta estetään mahdolliset home- ja terveysongelmat.

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot