Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Piiloon jäävät työt ratkaisevat pesutilaremontin onnistumisen

Pesutilojen, saunan ja kodinhoitohuoneen remontissa kiinnitetään yleensä eniten huomiota pintoihin ja kalusteisiin, mutta vielä tärkeämpää on tehdä vedeneristys ja muut näkymättömiin jäävät työvaiheet huolellisesti ja käyttää yhteensopiviksi testattuja laadukkaita tuotteita. Oikein tehdystä remontista on iloa vuosikymmeniksi eteenpäin, kun taas pelkkä pintaremontti voi tulla kalliiksi ja johtaa vakaviin kosteusvaurioihin.

Weberin Vetonit-tuoteperheellä kestävä lopputulos

Helsingin Hakuninmaalla sijaitsevan vuonna 1995 valmistuneen paritalohuoneiston pesuhuone, sauna ja kodinhoitohuone on peruskorjattu tämän vuoden alussa uutta vastaaviksi huoneistossa kuusi vuotta asuneen Harri Fräntin toiveiden mukaisesti.

”Halusin uusia kaikki pinnat ja kalusteet, koska pinnat ja rakenteet olivat ikääntyneitä ja esimerkiksi lämminvesivaraajan alla lattian kaadot oli tehty niin jyrkiksi, että laattoja oli mennyt rikki. Tilojen toiminnallisuus ei myöskään vastannut tarpeitani. Välttääkseni kaikkia riskejä pidin erityisen tärkeänä sitä, että vedeneristys ja kaikki muut pinnan alle näkymättömiin jäävät työvaiheet tehdään oikein ja kestävällä tavalla”, Harri Fränti sanoo.

Hän päätyi käyttämään vedeneristyksessä alan johtavan valmistajan Weberin Vetonit Vedeneristysjärjestelmää sekä myös tasoituksissa ja laatoitustyössä Vetonit-tuotteita.

”Weberin Vetonit-tuoteperheen etuna on se, että kaikkien tuotteiden yhteensopivuus on tutkittu ja testattu. Tuotetiedot ja työohjeet ovat erinomaiset”, Fränti sanoo.

Käyttämällä tasoitus-, vedeneristys- ja laatoitustyössä saman valmistajan tuotteita tasoitteista ja vedeneristyksistä kiinnitys- ja saumalaasteihin asti voidaan varmistua tuotteiden yhteensopivuudesta ja koko rakenteen hyvästä pitkäaikaiskestävyydestä.

weber suihku

Kun vedeneristys ja muut piiloon jäävät työvaiheet tehtiin huolella, voi remontoiduissa tiloissa nauttia suihkusta ja saunomisesta turvallisin mielin ilman pelkoa kosteusvaurioista. Laatoituksen alla on käytetty Weberin Vetonit-tuotteita tasoitteista ja vedeneristyksistä kiinnitys- ja saumalaasteihin asti, jolloin voidaan varmistua tuotteiden yhteensopivuudesta ja koko rakenteen hyvästä pitkäaikaiskestävyydestä.

 

Vedeneristys tyokuva 5 fmt

Kosteussulkukäsittelyn, nauhavahvistusten ja läpivientien tiivistämisen jälkeen levitetään WP Vedeneristysmassaa runsaasti esimerkiksi telalla koko seinän alalle.

 Laatoitus tyokuva 03 fmt

Seinälaatat kiinnitetään aikaisintaan 12 tunnin kuluttua vedeneristämisestä. Weberin Vetonit-tuoteperheen etuna on se, että kaikkien tuotteiden yhteensopivuus on tutkittu ja testattu.

 Kuitukangasnauhan kiin fmt

Kuitukangasnauha kiinnitetään tuoreeseen vedeneristysmassaan ja varmistetaan, että kangas kastuu läpi tarttuen kunnolla massaan. Päälle levitetään vielä kerros WP Vedeneristysmassaa.

 

Tuoteperhe varmistaa myös kemioiden kohtaamisen

Harri Fränti on oppinut myös työnsä ja opintojensa kautta näkemään, miten tärkeää on tehdä kaikki työvaiheet oikein ja käyttää yhteensopivia laadukkaita materiaaleja. Hän kouluttaa muun muassa kiinteistönhoitoon ja korjausrakentamiseen liittyviä opintojaksoja ja ottaa vastaan työnäytteitä ammatillista aikuiskoulutusta tarjoavassa Amiedussa Helsingissä. Fränti on koulutukseltaan lvi-tekniikan diplomi-insinööri ja hän on opiskellut myös orgaanista kemiaa.

”Rakennekerrosten pH-yhteensopivuus on hyvin tärkeää sen lisäksi, että tuotteet ovat muuten toistensa kanssa yhteensopivia. Esimerkiksi lattiarakenteessa alimmaisena oleva betoni on hyvin voimakkaasti emäksistä, ja emäksisyyden täytyy pienentyä asteittain lattiatasoitteissa ja niiden päällä olevissa vedeneriste- ja muissa pintakerroksissa”, Fränti sanoo.

Kun vedeneristys ja muut piiloon jäävät työvaiheet tehtiin huolella, voi talon isäntä nauttia uusitusta saunasta, pesuhuoneesta ja kodinhoitotiloista ilman pelkoa siitä, että mahdollisesti rakenteisiin pääsevä kosteus voisi tehdä koko remontin tyhjäksi ja johtaa jopa terveydelle vaarallisiin ja kustannuksia aiheuttaviin kosteus- ja homevaurioihin. Pelkkä pintaremontti voi joskus johtaa yllättävän nopeasti uuteen laajaan korjaustarpeeseen, mutta pohjatöistä alkaen hyvin tehdyn remontin näkyvistä lopputuloksista on iloa vuosikymmeniksi eteenpäin. Tarkoin tuotetiedoin ja mittauksin dokumentoitu remontti tuo myös turvaa mahdollisessa myyntitilanteessa ja nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa.

”Lisäsin remontissa avaruutta saunan lasiovella ja lauteiden yläpuolisella ikkunaseinällä sen lisäksi että laatat, lauteet ja kalusteet uusittiin. Uusi suihkusekoittaja on Orakselta ja wc:n käsienpesuallas vesiputoushanoineen Temalilta. Laadukas kotimainen työ jatkuu Tähtisaunan lämpökäsitellyissä haapalauteissa ja Tulikiven keraamisessa lauteisiin integroidussa Nuoska-kiukaassa”, Harri Fränti kertoo remontin näkyvistä muutoksista ja tuotevalinnoista.

Remontissa irrotettiin ensin vanhat kalusteet sekä seinä- ja lattialaatat. Kodinhoitohuoneen toiminnallisuuden parantamiseksi pesukone siirrettiin toiselle seinälle, ja sitä varten asennettiin uusi vesijohto ja viemäri.

Pesuhuoneen lämminvesivaraajan alle tehtiin uusi kallistusvalu 1:50 kallistuksella Weber Vetonit 5000 karkealla lattiatasoitteella, jolla voidaan tehdä enintään 50 mm:n kerrospaksuuksia.

IMG 1956 fmt

IMG 1957 fmt

Uusitussa saunassa voi nauttia hyvien löylyjen lisäksi laadukkaasta kotimaisesta työstä Tähtisaunan lämpökäsitellyissä haapalauteissa ja Tulikiven keraamisessa lauteisiin integroidussa Nuoska-kiukaassa.

IMG 1959 fmt

Wc:n käsienpesuallas vesiputoushanoineen on Temalilta. Kotimainen korkea laatu ja turvalliset rakenteet ovat olleet tässä remontissa avainasioita.

 

Mittaukset tärkeä osa laadunvarmistusta

Lattian vedeneristys tehtiin weber.vetonit WP Vedeneristysmassalla Vetonit Vedeneristys -työohjeen mukaisesti, johon on linkki jutun lopussa. Kynnysten kohdalla vedeneristys nostettiin vähintään 15 mm valmiista lattiapinnasta ylös, jottei vesi pääse valumaan viereisiin kuiviin tiloihin.

Lattiapinta puhdistettiin ja käsiteltiin ensin tartuntaa parantavalla pohjusteella, weber.vetonit MD16 Dispersiolla. Lattiapinta tasoitettiin sementtipohjaisella, lattialämmityksen kanssa yhteensopivalla tasoitteella.

Lattian vedeneristyksen yhteydessä lattian ja seinän liitoskohtaan asennettiin weber.vetonit FC Kuitukangasnauha -vahvike. Kuitukangasvahviketta käytettiin myös lattiakaivon liitoksessa vedeneristeeseen.

”Vedeneristystyön yhteydessä paikalla kävi neljä kertaa vedeneristekerroksen paksuuden mittaaja ottamassa näytteet vedeneristeestä. Mittaukset ovat tärkeä osa laadunvarmistusta”, Harri Fränti sanoo.

 

Varaa riittävästi aikaa remonttiin

Remontissa katot paneloitiin uudelleen ja niiden alla olevaan koolaustilaan asennettiin uudet sähköjohdot muun muassa uusia led-valaisimia varten sekä saunan kuituvalaistus.

Weberin tuotekehityksessä on kiinnitetty paljon huomiota kuivumisaikojen nopeuttamiseen ja töiden sujuvaan etenemiseen. Harri Fränti antaa kuitenkin yleisohjeeksi märkätilojen remonttia suunnitteleville, että aikataulu kannattaa suunnitella riittävän väljäksi, koska työvaiheita on paljon purkutöistä tasoituksiin sekä vedeneristyksen ja laatoituksen eri työvaiheisiin.

”Lisäksi remonteilla on taipumus laajentua. Esimerkiksi saunan suuritehoisempi kiuas vaati myös suurempien johtojen vetämisen sähkökeskuksesta, jonka alle täytyi tehdä aikamoinen reikä.”

Harri Fränti kertoo saaneensa hyviä ohjeita ja neuvoja remonttiin Vantaanportin K-Raudan sisustussuunnittelu- ja asennuspalvelusta Susanna Soriolalta sekä Weberistä Ville Huoviselta.

”Susanna Soriola otti samalla käynnillä mitat myös keittiöstä, joka on seuraavana remontointivuorossa.”

 

Lisätietoja saat

Pienrakentajapalvelusta

puh. 010 44 22 312

Esitteitä voi tilata

puh. 010 44 22 344

Tiedot löydät myös

www.e-weber.fi

Linkki: Vetonit vedeneristys -työohje >>

Weber RVB colour fmt

Näyttökuva 2016 03 21 fmt

Weberillä on ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä sekä ISO 9001 -standardin mukainen laatujärjestelmä. Tuote on luokiteltu Sisäilmayhdistys ry:n luokitusohjeiden mukaan luokkaan M1.

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot