Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sisätilojen materiaalit

rts_tutkii_logo_pieni

Kipsilevy on ylivoimaisesti suosituin valinta uusien omakotitalojen seinämateriaalina kuivissa tiloissa. Yli 80% rakentajista käyttää kipsilevyä jonkin huonetilan seinissä. Sisäkatoissa puolestaan käytetään lähes yhtä usein joko puupaneelia, tai muuta valmispintaista paneelia.

 sisatilat Joya 101 opt

 

Seinä- ja kattoverhous kuivissa huonetiloissa

Kipsilevyä puolestaan käytetään sisäkatoissa noin puolet siitä, mitä kumpaakin paneelia.  Rivitaloissa kipsilevyn ylivoimaisuus on vieläkin suurempaa, liki jokaisessa kohteessa käytetään kipsilevyä seinissä ja sisäkatoissa kipsilevyä tulee joka toiseen kohteeseen. Myös rivitalojen katoissa paneelilevyt ovat suosittuja. Kipsilevyjen suosio perustuu niiden soveltumiseen erilaisten pinnoitteiden alustaksi. Saumattomina ja elämättöminä ne voidaan maalata, tapetoida ja laatoittaa. Kipsilevyn etuna on myös sen paloturvallisuus. Levyä on helppo työstää vaikeisiinkin paikkoihin sopivaksi ja sillä saadaan saumatonta, yhtenäistä pintaa.

 sisatilat materiaalit

 

Pesutilojen verhousmateriaalit

Märkätilojen seinissä laatan alla uusissa omakotitaloissa käytetään useimmiten kevytsoraharkkoa ja Kahi-väliseinäponttia. Molempia käytetään liki joka neljännessä kohteessa. Kipsilevyä omakotirakentajat valitsevat vajaa 20%:iin taloista ja Kaakelilujaa hieman vähemmän.

Rivitalokohteissa ylivoimaisesti eniten käytetty on kipsilevy, joka valitaan enemmän kuin joka toiseen kylpyhuoneseinään ja kevytsoraharkko noin 10%:iin kohteista. Uusien omakotitalojen ja rivitalojen pesutilojen seinäpinnoitteena on liki aina keraaminen laatta (yli 90%)

 Lue lisää: Kylpyhuone vaatii osaamista

 

Lattiapinnat

Lattiapinnat joutuvat kaikkein kovimmalle kulutukselle. Lattia on ensimmäinen pinta, jonka tulija näkee astuessaan ovesta sisälle, joten myös näyttävyys on usean rakentajan valintapäätöksessä mukana. Lattiapinnat ovat isoja, useitakin tiloja käsittäviä yhtenäisiä pintoja. Kaunis lattia on paitsi kestävä, myös tärkeä koko talon sisustukseen ja tunnelmaan vaikuttava tekijä. Omakotirakentajista liki kolme neljästä valitsee johonkin tilaan keraamisen laatan, yleisimmin pesu- ja saunatiloihin sekä eteiseen ja keittiöön.

Muissa kuin märkätiloissa kaikkein suosituin on laminaatti. Sen suosion tärkeimpinä syinä ovat erittäin hyvä kulutuksen ja iskun kestävyys, mutta myös edullinen hinta ja helppo asennettavuus, sekä todella runsas valikoima. Parketti on joutunut antamaan tilaa laminaatille, mutta on edelleen suosittu ja ajaton materiaali erityisesti olohuoneen lattiassa. Parketin etuna laminaattiin verrattuna on mahdollisuus hioa kulumisen jälkiä tarvittaessa.

Kaunis ja kestävä lattia

 

 sisatilat 181616 531540300218375 opt

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

cembritlogo

leca4

wienerberger

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot