Tapetoinnin pikakurssi
Tapetoimalla pinnat voidaan helposti uusia. Loppujen lopuksi tapetointi ei ole vaikeaa, kunhan hieman miettii, mitä ja miten tekee. Usein kynnys aloittaa on suurempi kuin itse työ. Tapetoinnin kustannuksiin vaikuttaa ennen kaikkea valittu tapetti. Edullinen paperitapettirulla maksaa muutaman euron, kun taas laadukkaasta tapetista voi joutua maksamaan monta kymppiä.
Ainakin edullisia tapetteja kiinnitettäessä kannattaa harkita omatoimisuutta, vaikka ensin tulisikin sutta ja sekundaa.
Tapetin valinta
Tapettirullan etiketistä löytyvät kaikki tarvittavat tiedot, kuten tapetin numero ja painos. Tiedot on hyvä säilyttää, jos joskus haluaa saada esim. paikkaukseen samaa tapettia. Varsinkin halvemmissa paperitapeteissa kuosin elinkaari on niin lyhyt, ettei vuoden päästä tapettia enää välttämättä markkinoilta löydy. Siksi onkin järkevää ostaa hiukan yli oman tarpeen. Ei ole paha asia, vaikka varastoon jäisi jopa kokonainen rulla.
Etiketistä näkee myös kohdistuksen mitan. Tämä on tärkeä tieto laskettaessa menekkiä, sillä yli puolen metrin kohdistus ei ole harvinainen. Arvon ollessa nolla ei kuviokohdistusta ole, eikä näin ollen myös siitä johtuvaa hukkaa.
Myös tapettirullan pituus vaihtelee. Yleisin pituus on 10,05 metriä, joka on oiva koko – ilman kohdistustarvetta – 2,5 metrin huonekorkeudelle.
Palstautuva tapetti tarkoittaa, että tapetin pinta lähtee kostutettaessa pois ja alla oleva paperipinta jää pohjatapetiksi. Tämä on yleistä varsinkin kohokuvioisilla kuoseilla.
Etiketistä näkee myös tapetin valon sietokyvyn, puhdistettavuuden ja tietenkin valmistajan.
Tapetti valitaan käyttörasituksen mukaan. Keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen valitaan hyvät puhdistusominaisuudet omaava tapetti. Makuuhuoneen ja olohuoneen tapetin valinta onkin jo vapaampaa. Kodinhoitohuone sekä WC-, puku- ja pesutilat vaativat kosteantilan tapetin.
Tapettimateriaaleja ovat paperi-, paperivinyyli-, vinyyli-, lasikuitu-, PVC- ja kangastapetit.
Paperi, paperivinyyli- ja vinyylitapetit
Näitten tapettien valikoimista löytyy varmasti jokaiselle mieluisa vaihtoehto. Tapetit kiinnitetään liisterillä tai valmisliisterillä. Nykyään on saatavana esiliisteröityjäkin tapetteja, joiden koko vuota uppokastellaan puhtaassa vedessä. Olemassa on myös tapettilaatuja, joiden liisteri levitetään seinään.
Alustaksi käyvät vanha tapetti, rakennuslevyt ja tasoitepinnat.
Lasikuitutapetit
Lasikuitutapetit ovat kudostiheydeltään ja kuvioinniltaan erilaisia ja soveltuvat sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Lasi- kuitutapetin etuina ovat asennuksen nopeus, vuodan leveys sekä mahdollisuus vahvistaa niiden avulla arkoja pintoja kuten esim. kipsilevyjä.
Tapetti myydään yleisimmin isoimmissa, 20–50 m2:n rullissa ja ne maksavat muutamasta eurosta noin kymmeneen euroon neliöltä.
Seinäpinta maalataan pohjamaalilla ja vuodat kiinnitetään seinäliimoilla. On tärkeää, että käytetään oikeaa liimaa oikeassa paikassa, koska kosteat tilat tarvitsevat oman liimansa.
Tapetin pinta käsitellään maalamalla se kohteen rasitustason vaativalla maalilla.
PVC-tapetit
Nämä kosteisiin tiloihin valmistetut tapetit kiinnitetään seiniin PVC:lle tarkoitetuilla omilla matto- ja seinäliimoilla. Yleisin vuodan leveys on 1,5 metriä ja tapetti myydään juoksumetreittäin. Tätä tapettimuotoa käytettiin ennen paljon, mutta nykyään laatoitus on vähentänyt seinämattojen suosiota. Hinnaltaan tuote on keskihintaisen keraamisen laatan tasoa.
Kangastapetit
Tapetoinnin aatelia ovat kangastapetit. Niiden ulkonäkö vaihtelee langan kudontatiheyden ja vahvuuden mukaan. Pinta on arvokkaan ja juhlavan näköinen, mutta useinkin hankala poistaa uusittaessa. Tapetointi tapahtuu aina valmistajan ohjeen mukaan.
Alusta
Tapetoitavasta tilasta irrotetaan jalkalista, sähkökojeiden peitelevyt ja taulu- yms. kiinnikkeet. Kattolistan voi irrottaa tai tapetoinnin voi rajata yläboordilla.
Alustat tasoitetaan ja tarvittaessa pohjamaalataan ja kiiltävät maalipinnat karhennetaan. Alustassa ei myöskään saa olla epäpuhtauksia, jotka voivat imeytyä vuodan läpi. Voimakkaasti imevät pinnat voidaan myös esiliisteröidä. Jos vanha tapetti poistetaan, kostutetaan se vedellä, ohuella tapettiliisteriseoksella tai tapetinpoistoaineella. Lastulevyseinän avosaumat maalataan valitun tapetin väriin sopiviksi. Jos lastulevy on tehty puskusaumaan, voidaan kuivuneen, valmiin tapettipinnan päältä leikata terävällä tapettiveitsellä sauma auki. Toinen tapa on ylittää sauma vain reunoistaan liimatulla taustanauhalla, jolloin lastulevyn elämisestä johtuva liike ei revi tapettia rikki. Mikäli pohjana on hieman rosoinen tasoitepinta, kannattaa tapetiksi valita voimakkaasti kohokuvioitu kuosi.
Tapetointi normaaleilla tapeteilla
Seinän korkeus mitataan ja haluttu kuviokohta kohdistetaan vuodan yläpäähän. Jokainen vuota kohdistetaan tarvittaessa edelliseen vuotaan ja vuodat ladotaan päällekkäin. Leikkausalustana on työskentelyn kannalta hyvä käyttää tapetointipöytää tai muuta riittävän suurta ja tukevaa alustaa. Kun tarvittava määrä on mitoitettu, koko nippu käännetään taustapuoli ylöspäin ja sivut tasataan. Päällimmäinen vuota siirretään hieman sivuun, jotta liisteriä levitettäessä ei tahrittaisi alla olevien vuotien reunoja. Tapetin ala- ja yläreuna käännetään keskelle niin, ettei jyrkkiä taitoskohtia pääse syntymään. Nyt vuota jää vettymään tapetinvalmistajan antaman ajan.
Ensimmäinen vuota kiinnitetään seinään luotilangan avulla merkityn viivan mukaisesti. Tapetin ylätaitos avataan ja painetaan seinään. Tämän jälkeen alataitos avataan ja tapetin reuna kohdistetaan aloitusviivaan. Ilma ja tapettikuprut poistetaan pitkin vedoin keskeltä ylhäältä alaspäin ja keskeltä sivuille tapettiharjaa tai -lastaa käyttäen ja tarkistetaan, että reunat ovat varmasti liimautuneet. Seuraava vuota asennetaan – yleisimmin puskusaumaan – ja tarvittaessa kohdistetaan. Työ etenee valon suuntaisesti, jolloin varjot eivät haittaa työskentelyä. Jos liisteriä pursuu saumasta, on se heti pestävä puhtaalla, kostealla rievulla pois.
Nurkan ollessa suora vuota mitataan muutaman sentin verran kulman yli ja halkaistaan mittauksen mukaan. Jäljelle jäänyt kaistale tapetoidaan jatkoksi puskusaumaan. Tällöin vältytään tapetin venymiseltä. Vinonurkka vaatii uuden, luotisuoran aloituksen ja vinous leikataan nurkan mukaisesti. Aukkojen ylitykset tapahtuvat yhtäjaksoisesti, jolloin kuviointi jatkuu yhtenäisenä.
Lopuksi liimataan mahdolliset boordit, kiinnitetään irrotetut listat ja peitelevyt. Sähköt on aina muistettava katkaista pääkytkimestä työskenneltäessä avoimien sähkökojeiden lähellä.
Jälkihoitona huone tuuletetaan ja pidetään lämpimänä, jotta kosteus saadaan poistettua. Tapetin pienet epätasaisuudet yleensä tasoittuvat, kun vuota kutistuu kuivuessaan.