Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Toteuta unelmiesi lankkupöytä tee-se-itse-mentaliteetilla!

Pinnijalkapojat on suomalainen sisustamisen verkkokauppa, jonka lähtökohtana on ollut tarjota mielenkiintoisia tuotteita tee-se-itse-sisustajille. Perinteisesta huonekaluliikkeestä poiketen tuotevalikoima koostuu pääsääntöisesti erikseen myytävistä pöydänjaloista sekä pöytälevyistä, joita asiakas voi mielensä mukaan yhdistää. Asiakkaalla on myös mahdollisuus käyttää hyväksi jo olemassa olevia pöytälevyjä ja huonekaluja yhdistämällä niihin laadukkaat ja modernit teräsjalat. Tällä tavalla vanha pöytälevy tai huonekalu voi saada täysin uuden ilmeen ja elämän - kierrätyssisustamista parhaimmillaan! Monen suomalaisen haaveena on jykevä lankkupöytä, joka toimii kodin keskipisteenä. DIY-Lankkupöydän toteuttaminen omatoimisesti on paitsi mielekestä, myös erittäin kustannustehokas ratkaisu unelmiesi ruokapöydän toteuttamiseen.

 

Täydellinen DIY -lankkupöytä - helpot ohjeet lankkupöydän rakentamiseen

Tässä 4 askelta unelmiesi tee-se-itse-lankkupöydän toteuttamiseen:

1. Määrittele haluttu ruokapöydän koko. Tavanomaisesti neljän hengen ruokapöytä on kooltaan noin 120-140cm pituudeltaan ja noin 80cm leveydeltään. Vastaavasti kuuden hengen ruokapöydän sopiva pituus on noin 180-200cm ja leveys noin 80-100cm. Istujaa kohti lasketaan siis noin 60cm tilaa. Suunnilleen saman verran on syytä varata vapaaksi tilaa tuolien taakse. Ruokapöydän koko määrittää luonnollisesti pöytälevyn koon sekä jalkojen leveyden.

2. Etsi sopiva pöytätaso. Lankkupöydän voi rakentaa joko yhtenäisestä puulevystä tai useammasta erillisestä lankusta. Yhtenäisiä puulevyjä myydään valmiina tai ne on mahdollista tehdä yhdistämällä useampi lankku toisiinsa tapittamalla ja liimaamalla lankut yhteen. Hyviä valmiita ratkaisuja löytyy muun muassa rautakaupoista. Luonnollisesti myös puusepät toteuttavat lankkupöytien tasoja halutuilla mitoilla, materiaaleilla ja ominaisuuksilla. Tyypillisiä puulajeja ovat esimerkiksi tammi, joka on puulajina kova ja soveltuu erinomaisesti kovaa käyttöä vaativiin pöytätasoihin. Tammi on myös yksi arvokkaimmista puulajeista. Muita kovia puulajeja on esimerkiksi saarni, vaahtera ja moni eksoottisempi puulaji. Kotimaisista puulajeista käytettyjä on esimerkiksi kuusi, mänty ja koivu, jotka ovat puulajeina pehmepämpia ja selvästi edullisempia. Niiden saatavuus rautakaupoista ja puutavaraliikkeistä on hyvä. 

3. Valitse miellyttävät pöydänjalat. Moderneissa lankkupöydissä käytetään usein metallisia pöydänjalkoja. Sopivat mitat vakiokokoisille ruokapöydille on leveydeltään hieman alle 80cm ja korkeudeltaan hieman yli 70cm. Pinnijalkapoikien valikoimasta löydät laajan kirjon eri mallisia teräksisiä pöydänjalkoja esimerkiksi koossa 78x71cm. Jalat on valmistettu käsityönä laadukkaasta teräksestä ja tyypillisesti ne jauhemaalataan mustiksi, jolloin ne sopivat käytännössä minkä tahansa pöytälevyn kanssa näyttävästi yhteen.

4. Yhdistä ja viimeistele. Valmiit teräsjalat ruuvataan pöytälevyyn. Pöydän pinta viimeistellään hiomalla pinta ja reunat tasaiseksi, jonka jälkeen pinta käsitellään puuöljyllä (esim. Osmocolor) tai siihen voidaan käyttää ensin petsiä tai puuvahaa, joilla pöydän pintaan saadaan tarvittaessa haluttu värisävy.

Jalkojen kiinnitys onnistuu helposti porakoneen avulla.

 

Mitä itsetehty lankkupöytä sitten maksaa?

Pöytälevyn suhteen hintahaitari on erittäin laaja. Käytännössä edullisimmat puuliimalevyt tai valmiit pöytälevyt löytyvät alle 200 eurolla ja hyvällä tuurilla valmiin levyn voi toki löytää esimerkiksi nettikirppiksistä tai kierrätysryhmistä lähes ilmaiseksi. Laadukkaampien täyspuulevyjen tai -lankkujen hinnat pyörivät puulajista riippuen noin 400-600 euron välissä. Levymateriaalin lisäksi puuöljy tai -vaha maksavat muutaman kympin ja pinnan viimeistelyyn on syytä varata muutama päivä aikaa. Arvokkaimmista ja ammattimaisesti viimeistellyistä tasoista voi joutua maksamaan tätäkin enemmän. 

Lankkupöydän jalat ovat lähes yhtä tärkeät kuin pöytälevy kokonaisuuden kannalta. Ulkonäön lisäksi on tärkeää kiinnittää huomio myös jalkojen laatuun ja viimeistelyyn. Halvimmissa teräsjaloissa teräksen paksuus voi olla riittämätön, jolloin pöydästä voi tulla hatara ja jalkojen kantokyky jää rajalliseksi. Pulverimaali viimeistelee teräsjalkojen pinnan ja estää jalkoja ruostumasta. Lankkupöytään sopivat teräsjalat löytyvät Pinnijalkapoikien valikoimasta noin 200-250 eurolla. 

Perinteisten kehysmallisten jalkojen lisäksi lankkupöydän voi toteuttaa myös moderneilla suorilla teräsjaloilla.

  

Lisätietoja

Pinnijalkapojat Oy

Tutustu tuotteisiimme verkkokaupassamme: www.pinnijalkapojat.fi 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot