Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Saunan rakentamisen perusteet

rts_tutkii_logo_pieniSanotaan, että sauna rakennetaan rakkaudella. Rakkaus ei kuitenkaan yksin riitä, sillä saunan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy paljon rakenteellisia yksityiskohtia, jotka on tärkeää tehdä oikein. Sauna-asiantuntijoita saunojen maassa riittää lähes yhtä monta kuin on saunojiakin. Hyvä esimerkki on saunan ilmanvaihto, josta peistä väännetään eri koulukuntien välillä. Tässä artikkelissa kerromme saunasta, sen rakenteellisesta suunnittelusta sekä toteutuksesta. Annamme vinkkejä ja ohjeita, jotta jokaiseen taloon syntyisi sauna, joka kestää ja jossa viihtyy.

saunanrakentamisen1

 

Saunan tilasuunnittelu

saunanrakentamisen3Tilasuunnittelun näkökulmasta keskeisin vinkki on, että saunan tulee olla riittävän tilava. Alle kahden neliön sauna ei enää ole sauna eikä korkeudessakaan kannata tinkiä. Hyvä koko saunalle on sellainen, että kaikki perheen saunojat mahtuvat sisään kerralla, mielellään niin, että loikoilemisellekin jää tilaa. Saunan sisäkorkeus tulee olla joka tapauksessa yli kaksi metriä.

Ovi ja kiuas kannattaa sijoittaa samalle seinälle. Tämä helpottaa saunan sisustamista ja lauderatkaisua.

 

saunanrakentamisen2

 

Saunan rakennesuunnittelu ja toteutus

Saunan teknisen suunnittelun tärkeimpiä seikkoja ovat rakenteiden kunnolliset kosteuseristykset, oikeat pintarakenteiden materiaalivalinnat, oikein ja riittävällä teholla toimiva ilmanvaihto sekä oikein mitoitettu kiuas.

Saunoja on erilaisia ja niin pitää ollakin. Rakenteiltaan saunat eivät kuitenkaan eroa toisistaan paljoakaan, tosin eri runkomateriaalit johtavat hiukan eri rakenteellisiin lopputuloksiin. Samoin rakennekerrokset riippuvat siitä, käytetäänkö eristeenä mineraalivillaa vai uretaania.

 

Seinät

Saunan seinäpintana on yleensä joko puupaneeli tai klinkkeri siten, että usein kiukaan tausta on klinkkeröity, mutta kaikissa kosketuspinnoissa on paneeli. Klinkkeriä voi kuitenkin käyttää myös muualla, mutta harkiten. Mikään ei estä tekemästä muitakin seiniä klinkkeristä. Kosketuspintoihin tarvitaan tosin tällöin puuta, jotta kuumaan klinkkerin ei tarvitse nojailla. Kannattaa myös muistaa, että kivipintojen suuri määrä edellyttää helposti myös tehokkaampaa kiuasta.

Pintamateriaalista riippuen rakennekerrokset ovat seuraavat:

Saunan rakenteet ovat aina ns. kostean tilan rakenteita. Nykyisin saunan seinien runkomateriaalina on usein tiili tai muu kivimateriaali.

 

Kiviseinän päälle voidaan klinkkeri kiinnittää sellaisenaan, tosin vedeneristystä ei saa unohtaa. Kiviseinän päälle koolataan ensin runko esim. 50x100 mm:n soirolla k600 mm. Koolauksen välit täytetään mineraalivillalla. Villakerroksen samoin kuin koolauksen paksuus tulee olla vähintään 50 mm. Erillisen rungon päälle asennetaan höyrynsuluksi alumiinipaperi. Paperi limitetään saumoistaan noin 15 cm ja kaikki saumat teipataan huolellisesti. Kaikki teippauskohdat on syytä kohdistaa koolauksen kohdalle, jolloin sauma myös pysyy kiinni. Paperin päälle asennetaan tuuletusrimat pystyyn (esim. 22x50 mm). Jos paneeli halutaan pystyyn, on lisäksi rimoitus tehtävä vielä vaakaan.

 

Puurungon päälle saunan seinärakenne on hiukan yksinkertaisempi, koska ylimääräinen koolaus jää pois. Alumiinipaperi tulee suoraan seinärungon päälle, jonka jälkeen rimoitus ja panelointi tehdään normaaliin tapaan.

Käytettäessä eristeenä pontattua uretaanilevyä, jossa on valmis alumiinipinta, rakenne on hiukan yksikertaisempi ja helpompi toteuttaa. Kiviseinän päälle levyt liimataan uretaanivaahdolla pohjastaan, joten erillinen koolaus jää kokonaan pois. Levysaumat liimataan niin ikään uretaanilla. Puurunkoon levyt kiinnitetään naulaamalla levyjen läpi koolaukseen. Saumojen päälle asennetaan alumiiniteippi. Kun kaikki pinnat on levytetty, voidaan levyjen päälle tehdä rimoitus. Kivirungossa rimat voivat olla missä vain, puurungossa luonnollisesti tolppien kohdalla. Uretaanilevyä käyttäen saunan seinärakenteesta tulee jonkin verran ohuempi, mikä tietysti antaa saunaan lisää tilaa.

Lauteita varten seinään on muistettava asentaa oikealle korkeudelle lauteiden kiinnitysrungot paneelin alle.

saunanrakentamisen4

Katto

Katto toteutetaan seinärakenteen tapaan. Koolauksen ja villakerroksen päälle asennetaan höyrysuluksi alumiinipaperi, jonka jälkeen tehdään rimoitus panelointia varten. Vaihtoehtona katossakin on uretaanilevy.

Seinä- ja kattopaneeleiden liitos tehdään yleensä niin, että kattopaneelit tulevat ikään kuin alle ja seinärakenne pääsee tuulettumaan noin sentin raon kautta, kun seinäpaneeleita ei viedä ihan ylös asti. Näin paneelin tausta pääsee vapaasti tuulettumaan. Toisen koulukunnan mukaan katon rajasta ei ole järkevää päästää kuumaa ja kosteaa ilmaa seinäpaneelin taakse, joka alemmaksi painautuessaan voi tiivistää vettä paneelin taakse. Tästä syystä paneelit pitäisikin asentaa ilman ilmarakoa. Molemmat rakenteet ovat kuitenkin käyttökelpoisia.

 

Lattia

Lattia on yleensä betonilaatta, joka pinnoitetaan klinkkereillä. Puinen seinärunko on hyvä nostaa lattiasta irti parin varvin tiilimuurauksella. Seinän alaosa klinkkeröidään ja panelointi alkaa vasta noin 15–20 cm:n korkeudelta. Klinkkeripinta jää seinärungon tasoon rimoituksen ja paneelin verran paneeliseinää sisemmäksi. Puisen seinärungon alle asennetaan bitumihuopakaista.

Seinäpaneeleiden alapäät viistotaan, jotta paneelia pitkin valuvalle vedelle on tippanokka.

Jos lattialla on muovimatto, on puukiukaan eteen ehdottomasti asennettava kipinäpelti.

 

Panelointi

saunanrakentamisen5Seinä- ja kattopaneeleina on perinteisesti käytetty kuusta tai mäntyä. Tosin oksainen mänty pihkaisena puuna ei ole paras mahdollinen. Vähän erikoisempaa haluavalle on toki tarjolla muitakin vaihtoehtoja kuten leppä, haapa, apachi, tuija ja tiikki. Paneelin profiilin ei tarvitse välttämättä olla aivan tavanomainen. Persoonallisuutta voi lisätä myös käyttämällä vaikkapa ns. tuppeen sahattua lautaa kuorineen päivineen. Ilmettä antaa myös yhä yleistyvä lämpökäsitellyn puun käyttö.

 

 

Ilmanvaihto

Leppoisa ja hyvä löyly tarvitsee mahdollisimman tasaisen lämpötilan koko saunaan, riittävästi kosteutta ja paljon kiviä kiukaalle, jotta löylykapasiteettia on tarpeeksi. Löyly on parhaimmillaan, kun saunan lämpötila on alle 70 astetta. Ilman runsas vaihtuminen saunomisen aikana ei ole tarpeellista. Perhesaunoissa happea kyllä riittää.

Koneellisen ilmanvaihdon tapauksessa tuloilma sekoitetaan kiukaan yläpuolella. Paras sekoittuminen saavutetaan, kun tuloilmaventtiili tulee kiukaan yläpuolelle saunan kattoon. Katossa toimii parhaiten lautasventtiili, seinässä kartioventtiili. Löylyhuoneen tasaisen lämpötilan saavuttamiseksi ilma poistetaan mahdollisimman alhaalta lauteiden alta. Perhesaunassa erillistä poistopistettä ei välttämättä tarvita lainkaan. Riittää, kun ilma poistuu pesuhuoneen puolelle. Tärkeä seikka huolehtia on se, että saunomisen aikana saunassa ei pesuhuoneeseen nähden saa olla alipainetta. Talvi-ilma on kesäilmaa huomattavasti raskaampaa, joten yksi kuutio ilmaa sisältää myös huomattavasti enemmän happea. Tästä syystä talvella tuloventtiili voidaan säätää pienemmälle.

Ilman vaihtuminen edellyttää korkeuseroa venttiilien välillä. Ilman poistopiste pitäisi kuitenkin saada istumalauteiden alapuolelle. Tästä syystä tarvitaan kaksi poistoreittiä: kun saunaa ei käytetä, ilma poistuu seinän yläosassa olevan venttiilin kautta. Saunomisen ajaksi yläpoisto suljetaan ja ilma kulkee alapoistoon, joko erilliseen venttiiliin tai oven alta pesuhuoneeseen.

 

Lauteet

Lauteiden verhoilupuiden ihanteellisia ominaisuuksia ovat keveys, pieni lämmönjohtavuus sekä hyvä lahonkestokyky. Ulkomainen apachi on ollut suosittu pienen lämmönjohtavuutensa vuoksi. Nykyisin kotimaasta löytyy hyviä vaihtoehtoja erityisesti silloin, kun puut ovat hyvin valikoituja: mm. vähäoksainen kuusi (edullinen), leppä (lämminsävyinen, pehmeä tuoksu), haapa (vaalea, joskin harmaantuu) sekä uutena kiinnostavana vaihtoehtona lämpökäsitelty haapa (vaalean ruskea, hyvä lahon- ja värisävynkestokyky ja pieni lämmönjohtavuus). Lauteiden runkorakenteet on perinteisesti tehty mänty- tai kuusipuusta. Tarjolla on myös valmiita teräsrakenteisia lauderunkoja, joita käyttäen suunnittelu ja toteutus edistyvät nopeammin. Teräsrakenteen luontaisena etuna on pitkäikäisyys, koska rakenteet eivät lahoa eivätkä homehdu. Teräsrakenteilla saavutetaan keveämmät rakenteet, mikä helpottaa lauteiden liikuteltavuutta saunan huollon ja pesun yhteydessä. Lauteissa on kuitenkin syytä välttää kosketukselle alttiita ja epäesteettisesti näkyviä teräspintoja.

 

Löylyhuone on viihtymisen ja seurustelun paikka. Kannattaa siten uhrata muutama ajatus lauderatkaisuun ja saunan mitoitukseen, jolloin on mahdollista edelleen parantaa löylynautintoja. Eikä toki ole yhdentekevää miltä sauna näyttää. Ratkaisuun vaikuttaa luonnollisesti paljon käytettävissä olevan tilan mitat ja muoto. Suorakulmaisia pohjaratkaisuja ei ole syytä nähdä ainoina vaihtoehtoina. Monikulmaisilla saunatiloilla, kaarevilla seinillä, katoilla ja kulmilla sekä ikkunoiden sijoittelulla, valaistuksella ja laudeasetelmilla voi siten saada lisää yksilöllisyyttä ja ilmettä saunaan.

 

Kiuas

Löylyhuoneen tilavuus määrää kiukaan koon, mutta on makuasia, millaisen kiukaan saunaansa valitsee. Kiuasmalleja on eri valmistajilla jokaisen saunan sisustukseen sopivia. Kiukaita on niin pyöreitä, levymäisiä, katosta roikkuvia, kuin myös perinteisiä lattiamallejakin.

Hyvillä saunomisoloilla on omat ominaisuutensa, joista ei voi kovin paljon poiketa menettämättä samalla saunan käyttöarvoa. Hyvässä saunassa on sopiva lämpötila ja kosteus, jotka saavat kehon lämpiämään miellyttävällä tavalla, mutta kuitenkin riittävän nopeasti. Lämpiämisen pitäisi olla tasaista koko keholla ilman, että hengitystiet tai iho kuivuisivat saunomisen aikana missään vaiheessa. Leppoisa ja hyvä löyly tarvitsee siis mahdollisimman tasaisen lämpötilan koko saunaan, riittävästi kosteutta ja paljon kiviä kiukaaseen.

Lue lisää sopivan kiukaan valinnasta: Millainen kiuas saunaan

 

Lisätietoja:

www.ymparisto.fi - SRMK C2

Harvia

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

cembritlogo

leca4

wienerberger