Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Älykoti - mitä se tarkoittaa?

Älykodissa ei välttämättä pelata vain shakkia ja keskustella korkealentoisesti Dostojevskin tuotannosta, vaan kyse on jostain aivan muusta. Kyseessä on teknologian ja kodin analogisten laitteiden yhdistäminen tavalla, joka mahdollistaa kodinlaitteiden ohjaamista kodin ulkopuolelta käsin, yleensä mobiilisovelluksen avulla.

 

Älykotiratkaisujen yleistyminen

Käytännössä älykodin taustalla on suurempi teknologiamurros, jota kutsutaan termillä IoT, Internet of Things. Käytännössä tämä tarkoittaa fyysistä ympäristöä, jota voidaan kontrolloida netin välityksellä.

Tämä kattaa älylaitteet, jotka ovat kytkettyinä internetiin, esimerkinä vaikkapa kahvinkeitin, joka menee päälle puhelimen herätyksestä. Tai tilanne, jossa joku perheenjäsenistä unohtaa avaimet, ja toinen voi auttaa avaamalla kotioven etänä. Internetin kautta kontrolloitava kotijärjestelmä auttaa organisoimaan ja aikatauluttamaan kodinhoitoa aiempaa tehokkaammalla tavalla.

Älykodeissa on tavallista myös laitteiden sitominen vuorokaudenaikojen muutokseen, kuten auringonvalon vaihteluun. Langaton aurinkoanturi ohjaa talon laitteita valonmäärän mukaan. Esimerkiksi kun kyseessä on sälekaihtimet tai markiisi, sulkee anturi ne valon vähennyttyä ja avaa ne auringonvalon määrän kasvaessa.

 

Olosuhdevahdit

Olosuhdevahdit ovat innovaatio talonsuojaustekniikan saralta. Kosteutta vastaan kehitetty järjestelmä aktivoituu, jos talon rakenteisin pääsee kosteutta. Laite toimii asentamalla talon ylä- tai alapohjiin anturit, jotka mittaavat ilmankosteuden vaihteluita. Laitteeseen kuuluva ohjausyksikkö tarkkailee alapohjan lämpötilaa ja ilman suhteellista kosteutta ja selvittää homevaurion syntymisen riskit.

Mikäli riskiarvot täyttyvät, kytkee ohjausyksikkö alueelle asennetut lämpökaapelit päälle, joka lämpötilan nousun avulla estää homeen kehittymisen. Jokainen kosteus- tai alapohjavaurion kokenut voi jälkiviisaana miettiä, millaiselta hässäkältä olisi välttynyt jos vastaava teknologia olisi ollut käytössä omassa talossa.

Olosuhdevahti on uutta teknologiaa hyödyntävä kodin terveysturvallisuusjärjestelmä, joka pitkäikäisyydessään maksaa itsensä takaisin.

 

Etälukitukset

Luotettava lukitus on tärkeä osa kodin perusturvaa. Jokainen tunnistaa tilanteen, jossa miettii, muistiko lukita kaikki ovet. Etälukituspalveluiden kehittäjät ovat löytäneet tähän ratkaisun tuomalla markkinoille älylukot, jotka voi avata ja aktivoida mobiilisovelluksen avulla myös matkojen päästä. Sovellus myös kertoo, kun muut perheenjäsenet tulevat kotiin. Samat lukitusvälineet ovat yleensä myös koodi- ja kulkutunnistekäyttöisiä, mikäli puhelin sattuu unohtumaan kotiin.

 

Puheohjaus

Siri ja muut puheohjausohjelmat ovatkin tätä nykyä erittäin monipuolisia arjen apuvälineitä.

Moni tietää jo, että Sirin avulla voi tarkastaa sään, vaihtaa soittolistaa, googlata lennosta vastauksia mitä erikoisempiin väittelynaiheisiin, kuten siihen, mikä on kaikista pitkäkarvaisin koira tai mitkä ovat maailman kuuluisimmat pokerikädet - mitä vain mieleen juolahtaa. Sirin avulla voi myös hallita kodinlaitteita ääniohjauksella.

Applen HomeKit, jota Sirin avulla voi kontrolloida, mahdollistaa yli 22 laitekategorian hallintaa kotona. Tähän kuuluvat aina termostaateista, kaiuttimiin, valoihin, lukkoihin, kameroihin, ilmastointilaitteisiin ja ilmankosteuttimiin. HomeKit-järjestelmää voi kontrolloida Applen iPadin kautta, Apple TV:n kautta kuin mobiilisovelluksenkin kautta.

Ääniohjauksessa laitteelle annetaan käskyjä verbaalisesti. Eritoten älykaiuttimet ovat kasvattaneet suosiotaan, ja monet teknologiayhtiöt ovatkin esitelleet omat versionsa, suosituimpina Amazon Echo ja Google Home, mutta myös Microsoftilla ja Applella on omat versionsa älykaiuttimesta.

Microsoftin alaisen Bingin tutkimuksen mukaan ääniohjausta tulee käyttämään jo 1,8 miljardia ihmistä vuoteen 2021 mennessä.

 

Älykkäät kodinkoneet

Älykodinkoneita on tarjolla monenlaisia, kuten ruoanlaittoa helpottava haudutin, joka valmistaa ruoan suuressa kattilassa, jota voi ohjata puhelimen välityksellä. Crock-Pot Slow Cooker hauduttimen voi aktivoida tai sulkea puhelimen välityksellä, kuten myös vaihtaa haudutusaikaa ja lämpötilaa. 

Grove Ecosystem puolestaan tekee keittiöyrttien ja salaatin kasvattamisesta helppoa. Älypuhelimella kontrolloitava viljelylaatikko on LED-valaistu ja on vesiviljelyyn perustuvana itsepuhdistuva. Viljelylaatikko sisältää akvaarion, jonka ekosysteemi huolehtii kasvien lannoittamisesta. Miniekosysteeminä myös opettaa käyttäjäänsä viljelemään kasveja.

 

Älykodit ovat täällä, halusimme sitä tai emme. Teknologiayritykset kehittävät uusia innovaatioita helpottamaan modernia elämää, ja on todennäköistä, että tämä trendi tulee vain kasvamaan lähivuosina.

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot