Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Allaway Oy: Keskusimurilla puhdistat myös ilmaa

YRITYSESITTAA2

Allaway Oy:

Perinteinen imuri on usein äänekäs ja tehokkaistakin suodattimista huolimatta kierrättää likaista ilmaa asuintiloissa. Keskuspölynimuri poistaa kaiken imemänsä ilman putkistoonsa, jolloin roskat ja karkea tomu jäävät säiliöön ja pienhiukkaset häipyvät poistoputken kautta ulkoilmaan. Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa keskuspölynimurin ja putkistojen asentaminen on helppoa, mutta asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon.

 

allaway imuroi ylos

 

Keskusyksikkö huoltotilaan

Keskusyksikkö asennetaan yleisimmin kuivaan, lämpimään huonetilaan, mutta laitetyypistä riippuen asennus voidaan tehdä myös kosteaan tilaan. Parhaimpia paikkoja ovat huolto- ja tekniset tilat, joissa keskusyksikön käyntiääni ei häiritse ja säiliön tai pussin tyhjennys käy kätevästi. Asennettaessa yksikköä eri palo-osastoon, esim. autotalliin, on käytettävä paloturvallisuusmääräyksien mukaista palomansettia putkivetoja tehtäessä. Kodista toki löytyy muitakin paikkoja imurille. Laitteen voi asentaa kodinhoitohuoneeseen, komeroon, kaapistoon tai eteiseen. Tällöin kannattaa valita hiljaisella käyntiäänellä varustettu keskusyksikkö. Keskusyksikkö asennetaan laitteen valmistajan ohjeiden mukaan noin 120 cm korkeuteen, jolloin säiliön tyhjennyskorkeus on hyvä. Laite vaatii pistorasian, joka on 10 ampeerin hitaan sulakkeen tai 16 ampeerin automaattisulakkeen takana. Jos laite asennetaan suljettuuntilaan, kaappiin tai komeroon, on tuuletuksesta huolehdittava asennusohjeen mukaisesti.

 

Vain alkuperäisiä putkia

Keskuspölynimurin putkisto saattaa olla vain muutaman metrin pituinen, 50 metrin mittainen tai mitä tahansa tämän väliltä. Useinkaan ei tarvita pitkää imuputkistoa, sillä siivousyksikön siivousulottuvuus on laaja. Putkisto ja pienjännitejohto asennetaan kulkemaan esim. seinien sisällä ja lattian alla, saneerauskohteissa käytetään hyväksi kaapistojen sokkeleita, koteloita ja yläpohjia. Kylmään tilaan asennettaessa putkisto eristetään vähintään 50 mm:n eristekerroksella kondenssiveden muodostumisen ehkäisemiseksi. Putkistot myydään useimmiten erikokoisina putkipaketteina, jotka sisältävät tietyn määrän putkea, pienjännitejohtoa, imurasioita, kulmia jne. Pakettia voidaan täydentää tarvittavilla lisäosilla. Keskusyksikköön asennetaan myös poistoputkisto, joka varustetaan lähellä ulospuhallusta äänenvaimentimella sekä päätetään ulkoseinään ulospuhallusläppään. Myös poistoputki vaatii eristyksen kylmissä tiloissa. Putkistoina käytetään vain valmistajan ilmoittamia putkia, joiden avulla saadaan aikaan koneelle laskettu oikea imuteho. Käytettäessä muita putkia voi staattinen sähkö saada aikaan ongelmia ja väärät kulmat ja liitokset aiheuttaa tukkeutumisia, jolloin mitättömällä säästöllä aiheutetaan helposti iso lasku. Kaikki putkiasennukset ja liitokset tehdään valmistajan ohjeen mukaisesti. Kannattaakin siis tutustua ja valita keskuspölynimuri hyvissä ajoin, sillä ainakin putkiston asennus tapahtuu jo rakentamisen alkumetreillä.

 

Muutama imurasia riittää

Imurasiat asennetaan miellyttävään käyttökorkeuteen, esim. samalle tasolle valokytkimien kanssa. Myös väri voidaan valita samaksi tai lähes samanlaiseksi sähkökytkimien kanssa, jolloin ulkoasusta saadaan yhtenäinen. Parhain imurasian paikka on kerroksen keskeinen tila. Tällöin jo 8–12 m:n siivousyksikkö kattaa keskiverto-omakotitalon huoneiston. Näin ollen imurasioita tulee vain yksi kerrosta kohden. Eräissä malleissa myös keskusyksikön kyljessä on kiinteä imurasia, jolloin laitteen asennuskerros ei tarvitse välttämättä omaa rasiaansa lainkaan. Uudisrakentamisessa imurasioiden määrä voi olla tuplasti suurempi, jolloin siivousletkun pituus voi olla lyhyempikin. Kuuden metrin letku mahtuu paljon pienempään tilaan ja sitä on helppo käsitellä. Mikä estää hankkimasta jokaiselle kerrokselle omaa siivoussarjaansa.

 

Siivousvälinesarjat

Siivousyksikkö kostuu letkusta, käsikahvasta, imurointiputkesta ja suulakkeista. Lisäksi yksikkö voi sisältää kahvakäynnistimen, jolloin imuri voidaan sammuttaa ja käynnistää sormen painalluksella imurasiaan koskematta. Siivousvälinesarja sisältää yleensä lattia-, kaluste- ja rakosulakkeen. Lisävarusteena voidaan hankkia esim. parketti-, tamppaus- ja mattosuulakkeet. Siivouskomero kannattaa varustaa järjestyksen säilyttämiseksi kunnollisilla letku- ja välinetelineillä, jolloin niiden ottaminen ja takaisin laitto sujuu mahdollisimman helposti.

Allaway logo

 

Yhteystiedot

Allaway Oy

Kangasvuorentie 32

40351 Jyväskylä

P. 020 7210 600

www.allaway.fi