Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lasitettu terassi tai parveke jatkaa kesää ja antaa lisätilaa

Lasitus lisää parvekkeiden ja terassien käyttöaikaa, suojaa tuulelta ja sateelta ja estää alueen roskaantumista. Parvekelasituksen avulla myös turvallisuus lisääntyy ja liikenteen meluhaitat vähenevät huomattavasti. Koska rakenteet tulevat suojatuiksi, betonin korroosio loppuu lähes kokonaan. Lasitus sopii minkä muotoiselle terassille tahansa ja se on avattavissa lähes kokonaan, jolloin saadaan haluttu kosketus ulkoilmaan. Lisäksi nykyaikaiset lasitukset on helppo pitää puhtaina.

 

 

Suunnittelu alan ammattilaisilta

Terassi- ja parvekelasituksen suunnittelu toteutetaan yhdessä lasituksen toimittajan kanssa. Suunnittelun perusteiksi tarvitaan tiedot alueen koosta, rakennusmateriaaleista, muodosta ja korkeustekijöistä. Lisäksi on päätettävä, halutaanko lähes koko tila avattavaksi vai asennetaanko ikkunoina aukeava lasitus. Näistä tiedoista syntyy lasituksen ulkonäkö, turvallisuus ja toimivuus. Lasituksen toimittajat yleensä huolehtivat koko toimituksesta alueen mittauksesta aina asennukseen asti.

Lasitettavan alueen muodolla ei ole merkitystä, vaan lasitus voidaan toteuttaa myös monikulmaisiin tai kaareviin ratkaisuihin. Terassilasituksissa käytetään turvalasia ja lukittavia ratkaisuja. Koska lasitus muuttaa omakotitalon julkisivun ulkonäköä, vaatii työ ainakin toimenpideilmoituksen. Yhteys paikkakunnan rakennusvalvontaan auttaa selvittämään, riittääkö ilmoitus vai tarvitaanko lasitukseen rakennuslupa.

 

Sateella kiinni, helteellä auki

Lasitus voidaan tehdä joko avattavina ikkunoina tai sivulle työntyvinä liukulaseina. Jälkimmäiset antavat lähes täyden avautuvuuden lasielementtien siirtyessä sivustoille nippuun. Lasitus liikkuu kevyesti liukumekanismin avulla, ja lasit ovat myös käännettävissä siten, että myös lasin ulkopinta voidaan pitää puhtaana. Lasitetusta tilasta tulee helposti liian kuuma, jollei ilmastointia ole muuten ratkaistu. Avattavuus on siis merkittävä tekijä kesähelteillä, ja samalla saadaan esteetön kosketus ulkoilmaan.

 

Lasitus suojaa rakenteita

Avoin terssi tai parveke on altis sään vaikutuksille. Sisään satava vesi ja lumi kastelevat rakenteita ja aiheuttavat ajan mittaan rapautumista. Rakenteiden suojaaminen säältä on vielä tärkeämpää kuin viihtyvyyden lisäys. Pakkasrapautuminen pysähtyy miltei kokonaan, ja pintojen kestoikä kasvaa merkittävästi. Positiivinen vaikutus ilmenee jopa raudoitusteräksissä asti, ja rakenteiden kestoikä pitenee huomattavasti avonaisiin tiloihin verrattuna.

 

Toimittajilta asennuspalvelu

Parvekkeen tai terassin lasitus hankitaan yleensä aina kokonaisratkaisuna, ja hinta sisältää jo asennuksen. Asennustyön etuna on lisäksi toimivuustakuu, jolloin mahdollisista asennusvirheistä vastaa toimittaja. Ammattimiehiltä työ käy nopeasti ja siististi, jolloin normaalikokoisen parvekkeen lasitukseen ei kulu yhtä työpäivää enempää, ja parveke on käyttövalmis.

 

Lisävarusteluissa valinnan varaa

Parveke- ja terassilasitukset voidaan varustaa aurinkosuojilla, joilla voidaan säätää auringon vaikutusta ja lämpökertymää. Samalla saadaan tarvittaessa aikaan näköeste. Aurinkosuojien asentaminen voidaan tehdä myös jälkikäteen. Lasitus voidaan toimittaa sävytettynä, ja se voidaan toteuttaa myös lämmitettävää lasia käyttäen. Lapsilukko on turvallisuustekijä, joka kannattaa ottaa huomioon lasitusta hankittaessa. Terassilasituksissa lukittavana käyntiovena toimii viimeinen liukuelementti, tai käynti voidaan suunnitella tapahtuvaksi esim. liukuoven kautta.

Terassilämmittimiä on monenlaisia ja niitä saa rautakaupoista. Lämmittimen avulla voit nauttia terassilla oleskelusta myös kylminä iltoina ja jatkaa terassikautta myös vuoden kylmempinä aikoina. Useimmiten terassilämmittimet toimivat sähköllä, kaasulla tai öljyllä, mutta myös puupolttoinen terassitakka voi tulla kyseeseen. Terassitakka vaatii kuitenkin asiaankuuluvan hormin, joka voi tehdä siitä luvanvaraisen. 

 

Hyötyyn nähden edullinen

Yksi valmistajista ilmoittaa parvekelasituksen keskihinnaksi hiukan yli kaksituhatta euroa, mutta rakennettavan ratkaisun kustannukset muodostuvat aina tapauskohtaisesti. Tästä johtuen eri vaihtoehtoja kannattaa verrata ja pyytää tarjous useammalta toimittajalta. Tarjouksia vertailtaessa on syytä kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen, varustustasoon, asennuksen hinnoitteluun ja materiaaleihin, ennen kuin päätös tehdään. Halvin ja paras ratkaisu eivät lasituksessakaan mahdu samaan yhtälöön.

 

Terassista viherhuone

Terassin muuttaminen viher- tai oleskeluhuoneeksi vaatii lisäeristeitä, runkorakentamista ja lämpöikkunoita. Ikkunavalmistajilta löytyy kyllä ratkaisut suuriinkin lasipintoihin. Isot, lähellä lattiatasoa olevat ikkunapinnat aiheuttavat helposti vedon tunnetta. Ratkaisuna voidaan käyttää lämmitettäviä laseja. Matala asennuskorkeus vaatii myös turvalasin käyttöä. Viherhuoneesta on yleensä kulku puutarhaan. Markkinoilta löytyy lämpölasisia liukuovia, jotka mahdollistavat suurenkin kulkuaukon, ja näin viherhuoneesta saadaan toimiva yhteys ulkoilmaan. Muutostyö vaatii aina rakennusluvan, sillä ulkonäön vaihdoksen lisäksi myös tilan käyttötarkoitus ja asuinpinta-ala muuttuvat.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

lamminlogo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot