Ikkunaremontti on investointi viihtyvyyteen
Laadukkaisiin ikkunoihin sijoittaminen kannattaa, se on investointi vuosikymmeniksi. Ikkunoilla on iso merkitys asunnon viihtyvyyteen. Uudet ikkunat parantavat kodin asumismukavuutta, säästävät lämmitysenergiaa ja parantavat myös ääneneristystä. Uudet alumiinipuitteiset laadukkaat ikkunat kaipaavat vain tahrojen poistoa ja tiivistystä tarvittaessa.
KUVA: Lammin Ikkuna
Ikkunoiden näkö ja koko muuttuneet
Nykyisessä rakentamisessa ikkunoiden näkö ja varsinkin koko ovat muuttuneet. Tätä ovat edesauttaneet ikkunoiden tiukentuneet energiamääräykset ja tehtaiden tuotekehitys. Ikkunoiden merkitys rakennuksen ulkonäköön on suuri. Julkisivun ulkonäköä voidaan ratkaisevasti muuttaa jo pelkästään vaihtamalla ikkunoiden väriä tai ruutujaotusta. Ulkonäköön vaikuttavat myös ikkunan pielilaudat sekä niiden leveys, väritys ja muoto.
Sisäpuolella ikkunat vaikuttavat koko talon sisäpuoliseen ilmeeseen ja niiden jaotus sekä muoto talon tyyliin, jopa sisustukseen. Myös ikkunoiden helppokäyttöisyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Suuret ikkunat antavat valoa ja ovat näyttävän näköisiä, mutta jos ne tulevat alle 700 mm:n etäisyydelle lattiapinnasta, joudutaan ikkunat varustamaan 6 mm:n turvalasituksella.
Ikkunoiden lisätarvikkeisiin kuuluvat sisäpuoliset sälekaihtimet ja tuuletusikkunoihin hyttysverkot. Nämä kannattaakin tilata ikkunoiden yhteydessä, jolloin niiden sopivuus ja toimivuus on helpommin taattu.
Laadulla on merkitystä
Hyvä ikkuna on kestävä, helppohoitoinen ja tiivis. Huolella tehdyssä ikkunassa karmit ja puitteet ovat mittatarkkoja, heloitukset, maalaukset ja profilointi kunnossa sekä tiivisteet paikoillaan. Ikkunat eivät saa iänkään myötä vääntyillä, vaan ne avautuvat vaivattomasti vuosienkin päästä. Korkea laatu näkyy myös hyvänä ja siistinä työjälkenä sekä tuotteiden asiallisena pakkaamisena ja suojauksena. Jos näissä on puutteita tai virheitä, kannattaa ottaa heti valmistajaan yhteyttä jo ennen ikkunoiden asentamista.
Energialasku pienenee
Julkisivuremontin yhteydessä, kun eristettä lisätään talon ulkopuolelle, joudutaan ikkunat joka tapauksessa irrottamaan ja ainakin uudelleen asentamaan. Tässä yhteydessä on hyvä kääntää katseensa ikkunan energiataloudellisuuteen ja ulkoilmeeseen. Kun koko seinä on muutettu nykyaikaisia energiavaatimuksia täyttäväksi, on ikkunoihin aika tehdä samoin. Remontoitaviin omakotitaloihin vaihdettavat uudet selektiivi-ikkunat ovat lämmöneristävyydeltään kaksi-kolme kertaa parempia kuin parikymmentä vuotta sitten käytetyt vakioratkaisut.
Eristävyyden kehitys näkyy lämpölaskussa, mutta ehkä suurempi merkitys on asumismukavuuteen ja lämmitysratkaisuiden suunnitteluun. Uusien ikkunoiden sisäpinnan lämpötila on kovillakin pakkasilla vain muutaman asteen huonelämpötilaa alhaisempi. Kun aikaisemmin jokaisen ikkunan alle jouduttiin sijoittamaan patteri, voidaan lämmönjako uusien ikkunoiden ansiosta hoitaa pelkästään lattialämmityksellä tai puu-uunilla. Tiloissa, joissa käytetään takkalämmitystä ja joissa korvausilma otetaan ikkunoiden kautta, kannattaa korvausilma-aukot heloituksineen yhdistää jo ikkunatilaukseen.
Remontoidessa on muistettava, että uudet säännökset koskevat myös luvanvaraista korjaustoimintaa. Niinpä esim. alle 8m:n etäisyys toiseen rakennukseen vaatii ns. palosuojaikkunan. Vaatimus koskee silloin kumpaakin rakennusta.
Ikkunoita vaihdettaessa on myös huolehdittava ilmanvaihdon korvausilman saannista niissä tilanteissa, joissa entinen ikkuna on toiminut korvausilman reittinä
Energialuokitus ja merkki
Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1.0. Markkinoilla on ikkunoita U-arvoltaan jo 0,7, mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi kuin U=1 ikkunoissa. Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, ilmanpitävyyden ja auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m2,a. Esimerkiksi E-arvo 100kWh/m2,a, tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100kWh energiaa vuodessa. Ikkunat luokitellaan luokkiin A:sta G:hen, jossa A on vähän kuluttava ja G paljon kuluttava. Ikkunoiden energialuokitusmerkki on vapaaehtoinen.
Asennus vaatii huolellisuutta
Ikkunan lämpötalouteen vaikuttaa myös sen asennus ja tiiviys. Ikkunan karmin ja talon rungon väli on tiivistettävä huolellisesti eristekaistalla tai uretaanivaahdolla ja ikkunapuitteet tapauksesta riippuen kahdella tai kolmella tiivisteellä. Ikkunan laatu vaikuttaa mm. tiivistettävyyteen. Kun ikkunan puutyöt ovat mittatarkkoja ja huolella tehty, on ikkunakin todennäköisesti tiivis. Ikkunat voi vaihtaa talvellakin, mutta ei kaikkein kovimmilla pakkasilla, sillä tiivistyksessä käytettävällä uretaanivaahdolla on pakkasraja. Asennus sujuu ammattilaiselta nopeasti, yhden normaalin omakotitalon ikkunat vaihtuvat parissa päivässä. Ikkunaremontin yhteydessä on syytä huolehtia siitä, että talon ilmanvaihto toimii tiivistyksenkin jälkeen.
Hyvä tuote vaatii vähän huoltoa
Alumiinipuitteiset ikkunat vaativat vähän huoltoa. Niiden pinta kestää vuodesta toiseen, ja huolto perustuukin lähinnä tahrojen ja lian poistamiseen. Puuikkunan maali- tai suojakäsittelypinta pitää huoltomaalata jo ennen kuin maalipinta alkaa lohkeilla. Ikkunoiden tiivisteet vaihdetaan tarvittaessa. Huoltoa on tietenkin myös ikkunoiden pesu. Pestävien pintojen määrä riippuu valitusta ikkunatyypistä.
Kattoikkunoilla tilaa yläkertaan
Talon eri tilojen pitää voida muuntua monenlaisiin tarpeisiin. Jos tila loppuu ja yläkertaa on vielä rakentamatta, on kattoikkuna usein käytännöllisin ja samalla edullisin ratkaisu yläkertatilan ikkunaksi. Pimeästä ongelmapaikasta tulee parhaimmassa tapauksessa yksi talon persoonallisimmista paikoista. Kattoikkunan suunnittelussa on kuitenkin tärkeätä huomioida muutama seikka. Kattoikkuna tulee sijoittaa aina riittävän alas silloin, kun ikkunasta halutaan nähdä myös ulos. Riippuen paikasta tai käyttötarkoituksesta kattoikkuna kannattaa varustaa joko ikkunapenkillä tai pystysuoralla ikkunaosuudella. Molemmat lisäävät kattoikkunan yhteyteen jäävää tilaa merkittävästi. ”Ilmaisen” tilan sekä ikkunan kokonaisvaikutelman näkökulmasta kannattaa suosia pari-ikkunoita aina kun se on mahdollista. Kaksi tai kolme korkeaa ikkunaa rinnan antavat aivan toisen kokonaisvaikutelman kuin yksi yksinäinen ikkuna korkealla yläkerran katossa.