Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ikkuna- ja ulko-oviremontti

rts_tutkii_logo_pieni

Ikkunoilla ja ovilla on suuri merkitys talon ulkonäköön ja ne luovat myös ulkopuolelle yhtenäisen ilmeen. Molempien kohdalla on kyse kuitenkin paljon muustakin, kuin vain ulkonäöstä. Tiukentuneet energiamääräykset ja tuotantotekniikan kehittyminen ovat ajaneet väkisin molempien tuotteiden kehityskulkua eteenpäin. Uudet ikkunat ja ovet parantavat merkittävästi myös kodin asumismukavuutta, säästävät lämmitysenergiaa ja parantavat myös äänieristystä. Uudet ikkunat ja ovet voidaan tehdä vanhaa mallia kunnioittaen, mutta uudet määräykset täyttäviksi. Jos uusit ikkunat, kannattaa valita U-arvoltaan mahdollisimman hyvät.

 

Kotitalo PAINOKELPO

Kuva: Kotitalo

 

Uudet ikkunat

Useimmiten nykyään remontoitavaan omakotitaloon valittava selektiivi-ikkuna on lämmöneristävyydeltään kaksi–kolme kertaa parempi kuin 20 vuotta sitten käytetyt vakioratkaisut. Eristävyyden kehitys näkyy lämpölaskussa, mutta ehkä vielä suurempi merkitys sillä on ollut asumismukavuuteen ja lämmitysratkaisuiden suunnitteluun. Uusien ikkunoiden sisäpinnan lämpötila on kovillakin pakkasilla vain muutaman asteen huonelämpötilaa alempi. Siinä missä ennen jouduttiin laseista hohkaavan kylmän vuoksi sijoittamaan jokaisen ikkunan alle lämpöpatteri, voidaan lämmönjako nyt hoitaa pelkästään lattialämmityksellä tai puu-uunilla.

Remontoidessa on muistettava, että uudet säännökset koskevat myös luvanvaraista korjausrakentamista. Niinpä esim. alle 8 m:n etäisyys toiseen rakennukseen vaatii ns. palosuojaikkunan. Vaatimus koskee silloin kumpaakin rakennusta. Palolasi on erikoislasi, jonka palonkestävyys on puolesta tunnista tuntiin. Ikkunat ovat myös uudistuneet teknisesti.

Talon ulkonäköä voidaan muokata ikkunoiden koolla, muodoilla, sijoituksella ja erilaisilla koristeristikoilla. Jos ikkunan alareuna on lattiatasosta mitattuna alle 700 mm:n korkeudella, vaaditaan turvallisuussyistä vähintään 6 mm turvalasin käyttöä. Tätä ei kuitenkaan kustannuksien kannalta kannata pelätä. Turvalasi nostaa ikkunaprojektin hintaa vain noin 5 %:lla.

Lammin keltainen

Kuva: Lammin Ikkuna

Energialuokitus ja merkki

Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1,0. Nykyisin on jo markkinoilla ikkunoita U-arvoltaan 0,7 mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi, kuin U=1-ikkunoissa

Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, ilmanpitävyyden ja auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m²,v. Esimerkiksi E-arvo 100kWh/m², 2v, tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100 kWh energiaa vuodessa. Ikkunat luokitellaan luokkiin Asta G:hen, jossa A on vähän kuluttava ja G paljon energiaa kuluttava. Ikkunoiden energialuokitusmerkki on vapaehtoinen.

rus76a

Huolellisuus asentamisessa

Ikkunan lämpötalouteen vaikuttaa paitsi itse ikkunarakenne, myös sen asennus ja tiiviys. Ikkunan karmin ja rungon väli on tiivistettävä huolellisesti eristekaistalla tai uretaanivaahdolla ja ikkunapuitteet tapauksesta riippuen kahdella tai kolmella tiivisteellä.

Ikkunan laatu vaikuttaa mm. tiivistettävyyteen. Kun ikkunan puutyöt ja heloitukset ovat mittatarkkoja ja huolella tehty, on ikkunakin todennäköisesti tiivis. Suuremmat valmistajat toimittavat ikkunat tavallisesti valmiiksi pintakäsiteltynä, jolloin saavutetaan siistimpi lopputulos kuin rakennuksella työläällä pensselipelillä. Ikkunat voi vaihtaa talvellakin, ei kuitenkaan kovimmilla pakkasilla, sillä tiivistyksessä käytettävällä uretaanivaahdolla on pakkasraja. Asennus sujuu ammattilaiselta nopeasti, yhden normaalin omakotitalon ikkunat vaihtuvat parissa päivässä. Ikkunaremontin yhteydessä pitää huolehtia siitä, että talon ilmanvaihto toimii tiivistyksenkin jälkeen.

rus78o

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

lamminlogo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot