Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Talon hoidettavuus on suunniteltava

Jokaista kiinteistöä tulee hoitaa ja tarpeen mukaan korjata tai parantaa. Esim. pientalojen hoitamiseen Suomessa käytetään vuosittain enemmän rahaa kuin rakentamiseen ja korjaamiseen yhteensä, eli noin 5500eur/omakotitalo/vuosi, eikä tämä sisällä omaa työtä eikä pääomakuluja. Pelkästään sillä, että talo on oma ja siitä itse pidetään huolta, pienentää asumiskuluja noin kolmanneksen. Hoitokulut asuinneliötä kohti on omakotitaloissa tällä hetkellä noin 3,1 euroa/m2/kk, kun se rivitaloissa on 5,1 euroa ja kerrostaloissa 6,6euroa.

KUVA: ASUNTOBJÖRNDAHL

 

Kiinteistön hoitoon kuuluu

 • rakennusten huolto ja vioittuneiden osien pienkorjaukset
 • lämmityksen ja muun talotekniikan ylläpito ja huolto
 • piha-alueen hoito
 • siivous- ja puhtaanapito (tilat, pinnat, tekniikka ja sisäilma)
 • jätehuolto

Kun uutta taloa suunnitellaan, kaikki edellä mainitut kohdat on pohdittava ylläpidon, talouden ja hoidettavuuden näkökulmasta.

 

Asunnon hoitaminen maksaa - hyvällä hoidettavuudella säästöjä

 Hoitokulu/asuinm2 on omakotitaloissa tällä hetkellä 3,1eu/m2/kk, kun se rivitaloissa on 5,1eur/m2/kk ja kerrostaloissa 6,6eu/m2/kk. Omatoimisuus pienentää hoitokuluja. Hoidettavuus on siten tärkeä suunnitella kunnolla. Yleisohjeena hoidettavuuden suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomio kiinteistön eri osien:

 • helppohoitoisuuteen ja toimivuuteen
 • kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen
 • laatuun ja erityisesti käyttökustannuksiin
 • terveellisyyteen ja turvallisuuteen

Kaikkein tärkeintä on, että viihdyt kodissasi ja ainakin omakotiasukkaat viihtyvät erittäin hyvin, sillä 99% heistä vastasi näin (Suomi Asuu 2016).

 

Rakennustutkimus RTS teki vuoden vaihteessa laajan Suomi Asuu –tutkimuksen. Siinä noin 3000 kotitaloutta kertoi omasta asumisestaan, viihtymisestä, vioista, puutteista, ratkaisuistaan ja mielipiteistään. Näistä tiedoista ja mielipiteistä selviää hyvin suomalaisen asumisen vahvat ja heikot kohdat. Näistä kohdista voidaan johtaa myös monet hoidettavuuden kannalta nykyistä käytäntöä paremmat ratkaisut, eli vaurioiden ja nopean kulumisen ehkäisy, hankalaksi todetun ylläpidon helpottaminen, kustannusten vähentäminen sekä vahinkojen ja onnettomuuksien välttäminen. Viime kädessä nämä panevat miettimään kestävämpiä, taloudellisempia, helppohoitoisempia, toimivampia, terveellisempiä ja turvallisempia ratkaisuja. Heikko suunnittelu aiheuttaa vahinkoa sekä ihmisille että kiinteistölle.

Varmasti tärkein tekijä kiinteistön hoidettavuuden ja hoidon kehittämisessä on tapaturmien ehkäisy. Kansallisen uhritutkimuksen (THL) mukaan tapaturmat on hyvin tärkeä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma. Tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuu vuositasolla noin miljoona tapaturmaa, joista 70 – 80 % kotona tai mökillä. Kuolemansyy-tilaston mukaan jopa 2500 suomalaista menettää näiden tapaturmien johdosta henkensä vuosittain. Sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksissa koti- ja vapaa-ajan tapaturmien kustannukset ovat vuosittain noin 5 miljardin euron luokkaa.

Kun asuinkiinteistön hoidon kustannukset ja kiinteistön asukkaiden tapaturmahoidon yhteenlasketut kustannukset ovat jo pienkiinteistöjen osalta liki 10 miljardia euroa / vuosi, on selvää, että paremmalla hoidettavuuden suunnittelulla ja toteuttamisella voidaan asumisessa päästä miljardiluokan vuosittaisiin säästöihin.

 

Muutamia vinkkejä hoidettavuuden helpotukseen

 1. Vältä liukkaita ja pitkän päälle kestämättömiä lattioita
 2. Laita keskuspölynimuri vanhaan taloon ja AINA uuteen taloon. Varmista, että sinun on kätevä imuroida keittiössä ja esim. takan lähellä
 3. Tee eteisestä riittävän väljä eteismattoineen, jakkaroineen ja narikkoineen
 4. Varmista turvallinen sisääntuloreitti suojaisine kuisteineen kadulta talon pääovelle
 5. Vältä portaita/niiden suurta määrää
 6. Varaa riittävä huoltotila ulos varusteille, kuten leikkureille, pyörille, lapioille, haraville, letkuille jne
 7. Estä pieneläinten pääsy rakenteisiin
 8. Minimoi lian kulkeutuminen jalkineitten pohjissa sisätiloihin

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot