Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Helppohoitoisuutta sinne, missä sitä tarvitaan

Puhtaustieto PT Oy, Marjatta Lausjärvi:

Helpota hyvillä ratkaisuilla kotisi arkipäivän askareita. Kaikkein eniten käytetyt tilat myös likaantuvat eniten ja siksi hoidon ja hygienian helppohoitoiset ratkaisut ovat juuri niiden kohdalla tärkeitä. Tässä artikkelissa muutamia esimerkkejä helpon hoidettavuuden järjestämiseksi.

hyvapuhtaus kotimatto 6.3.13 037

Hyvin suunniteltu sisäänkäynti pysäyttää ulkoa tulevan lian.

 

Sisäänkäynti

Koti ei likaannu tasaisesti. Sanotaan, että 85–90 % liasta tulee sisään ulkoa. Kodin likaisimmat alueet ovat ne, joita käytetään eniten. Mikä se on sinun kodissasi? Keittiö? Eteinen? Kylpyhuone? Siivousta voi tehdä useammin siellä, missä likaantuminen on suurinta, muualla riittää vähempikin.

- Ulkoa tulevan lian kulkeutuminen pitemmälle asuntoon voidaan ehkäistä hyvillä eteismatoilla. Piha-alueen laatoitus estää kuran tai hiekan kulkeutumista jalkineissa sisälle.

- Tuulikaapissa tai eteisessä tulisi olla kuraeteinen, etenkin lapsiperheessä tai perheessä, jossa on lemmikkieläimiä, joiden jalat puhdistetaan sisään tullessa.

- Likaantuvissa työvaiheissa voi helpottaa jälkisiivousta suojaamalla pinnat hyvin etukäteen ja pitämällä työskentelyalueen hyvässä järjestyksessä koko ajan. Tällaisia ovat esimerkiksi ruuanlaitto, remontit ja askartelu.

hyvapuhtaus varsi imuri suulake1

Huolla kodinkoneet. Suodattimet tulee puhdistaa, tarvittaessa pestä tai vaihtaa.

 

Kodinkoneet vaativat oikean huollon

Kannattaa miettiä, missä töissä koneet voivat olla avuksi. Mitä koneita tai laitteita tarvitaan? Missä niitä säilytetään ja mistä ne on helppo ottaa esille? Koneet helpottavat monia raskaita puhdistustöitä, ja voivat myös motivoida siivouksesta kiinnostumattomia perheenjäseniä osallistumaan niitä käyttämällä.

 

Pesutilat

Kylpyhuone on oikea monitoimitila, jota käyttävät kaikki perheenjäsenet. Sen lisäksi, että siellä peseydytään ja hoidetaan omaa kehoa, siellä saatetaan pestä perheen pyykit ja vielä kuivatakin ne. Pesutiloissa lattioiden kuivaaminen käytön jälkeen ehkäisee kosteuden kulkeutumisen ja pitää myös tilat puhtaampina.

Viikkosiivoukseksi riittää wc- ja pesualtaiden peseminen, peilin ja seinien pyyhkiminen roiskeista sekä lattian pyyhintä. Perusteellisemman siivouksen yhteydessä puhdistetaan seinät paremmin, pestään lattia ja lattiakaivo, suihkuverho jne.

hyvapuhtaus pesutila

Pesutilat ovat tärkeitä pitää puhtaana ja ne ovat ahkerasti käytön kohteena. Muista myös niiden helppohoitoisuus tilojen suunnitteluvaiheessa.

 

Kalustus ja niiden muoto vaikuttavat kodin huoltoon tarvittavaan aikaan

Kalustus ja niiden muoto vaikuttavat todella paljon tilojen hoidettavuuteen. Mitä runsaampi kalustus tilassa on sitä enemmän aikaa kuluu siivoukseen. Kodin hoitoon vaadittavasta työajasta kalusteiden hoitoon saattaa mennä 20–40 %. Kalusteesta riippuen itse kalustetta pitää voida siivotessa puhdistaa päältä, mutta mahdollisesti myös sivuilta ja takaa. Kun ympärillä on tilaa, jossa kumartua ja jonne siivousväline mahtuu ahtamatta menemään, on puhdistaminenkin paljon helpompaa.

Kalusteiden hankinnassa tulisikin kiinnittää huomiota myös niiden hoidettavuuteen sekä muodon että materiaalien suhteen. Kalustusta ja sisustusta valittaessa tulee harvoin miettineeksi kovin tarkkaan omia tilojaan puhdistuksen kannalta. Huonekaluliikkeeseen lähdetään useimmiten päämääränä ostaa jokin tietty kaluste tai kalusteita. Paikanpäällä katsellaan muotoja, värejä tai hintoja. Mittojakin voidaan tarkastella sen suhteen, miten kalusteet tulevat sopimaan niille varattuun tilaan. Harvemmin ajatus yltää enää niin pitkälle, että ajateltaisiin, miten kaluste itsessään tai sen sijaintipaikka saadaan siivottua.

Kun kodissa siivotaan, kalusteet joko siirretään paikoiltaan, jotta niiden alustat saadaan siivottua tai sitten kalusteen alle työnnetään imurin suulake, moppi tai muu siivousväline.

 

Muista

Ota selvää kankaiden kulutus- ja valonkestävyydestä. Tarkastele takuuaikaa, huoltotarpeita, käyttöikää ja kestävyyttä. Teknologian kehittyessä on tullut uusia materiaaleja ja älykkyyttä kalusteisiin, ergonomiaa ja terveyshyötyjä.

 

Lisätietoja:

Puhtaustieto PT Oy

www.puhtaus.fi

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot