Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Terassin ja ulkokalusteiden huolto

Sade, auringon paahde, ilman kosteus ja ilmansaasteet sekä lämpötilan vaihtelut ovat asioita, jotka rasittavat sekä piharakenteiden että -kalusteiden pintoja. Puinen terassi tai patio ja puiset ulkokalusteet vaativat kunnossa pysyäkseen huoltoa muutaman vuoden välein. Painekyllästetty puu ja tiikki kestävät ulkona hyvin ilman pintakäsittelyä, mutta muut puumateriaalit sen sijaan kaipaavat suojaa sekä auringolta että vedeltä. Pintakäsittely vaikuttaa mm. kalusteen ulkonäköön. Mikäli puun pinta on esimerkiksi haristunut ja harmaantunut, saadaan se uudenveroiseksi käsittelemällä se lähelle puun omaa väriä sävytetyllä öljyllä. Nykyisin suositut polyrottinkikalusteet ovat puhdistuksen ja huollon suhteen helppohoitoiset, usein ei tarvita kuin pesu.

3092 opt

Kuva: Honka

 

Ennen öljyämistä pesu

Jos terassi on uusi ja vasta rakennettu painekyllästetystä puusta, ei sen öljyämistä tms. pintakäsittelyä voi tehdä samana kesänä, koska painekyllästetty puu on käsittelyn jäljiltä märkää ja kuivuminen suotuisissa keleissä kestää 12 viikkoa. Pintakäsittely kannattaakin siirtää seuraavalle keväälle tai kesälle. Jos puu on käsiteltäessä märkää, ei öljy imeydy, vaan hilseilee pinnasta pois.

Painepesurilla peseminen työntää kosteuden puun sisään ja vaikka pinta poutasäällä tuntuisi aika piankin kuivalta, voi lautojen läpikotaisin kuivuminen kestää useita päiviä, jopa viikon. Puun täytyy saada kuivua kunnolla, jotta öljy imeytyisi puun sisään ja antaisi suojan. Vanha nahistunut puu imee enemmän vettä kuin uusi höylätty puu. Jos pinta ei ole kovin likainen, kannatta painepesun sijasta koettaa harjapesua, joka ei kastele puuta yhtä syvältä ja kuivuu nopeammin. Eri valmistajilla on terassipesuun ja kalusteiden pesuun soveltuvia erikoisaineita.

Kuivumisen jälkeen terassilaudat tai ritilät käsitellään esim. värillisellä öljyllä. Niitä on eri valmistajilla rautakaupoissa myytävänä. Lue valmistajan antamat ohjeet huolellisesti, jos haluat vaikka vaihtaa lautojen väriä.

 

Huoltoväli

Huoltoväli riippuu siitä, onko terassi katettu, lasitettu tai kokonaan sään armoilla ympäri vuoden. Ulkokalusteilla huoltoväli riippuu samoista asioista. Sisälle talveksi nostetut kalusteet vaativat huoltoa 2-5 vuoden välein, kun taas ulkona säilytetyt pitäisi huoltaa joka toinen vuosi. Lasitettu terassi on lähes umpinainen tila, jos lasit pidetään kiinni. Tämän vuoksi puiset kalusteet ja ritilät voi käsitellä sisäkäyttöön tarkoitetuilla aineilla esim. puuvahoilla ja puuöljyillä. Nämä samat aineet ovat turvallisia myös sisällä leikkimökeissä, joissa lapset viettävät aikaa.

 

Milloin ja millä käsittely

Jos puisten puutarhakalusteiden pinnat vielä pesun jäljiltä näyttävät yhtä kauhtuneilta ja kuivilta kuin ennen pesua, on aika öljytä puiset osat. Huoltovälin pituus riippuu puulajista, pintakäsittelystä ja kulutuksesta. Puun on aina oltava kuiva, jotta sitä voi öljytä. Jos kevätkelit on hyvät, eli lämpöä ja poutaa riittää, voi öljyämisen tehdä jo keväällä. Varo siitepölyaikaa, jos öljyät keväällä ulkona, sillä pinta voi jäädä keltaiseksi.

Kalusteiden huolto kannattaisi tehdä jo syksyllä ennen talvisäilytystä. Syksyllä voi käsittelyä vaikeuttaa ilmankosteus. Käsittely kannattaa tehdä sisällä ilmastoidussa tilassa. Jos et tiedä varmasti, millä aineella pinnat on aiemmin käsitelty, tee koekäsittely huomaamattomaan kohtaan. Aiemmin kuultokäsiteltyä, maalattua tai lakattua pintaa ei voi öljytä, sillä öljy ei imeydy pinnan läpi, eikä päinvastoinkaan. Uusi käsittely riippuu siitä, millä aineella käsittely on aiemmin tehty.


Käsittely pinnan mukaan

Kuultokäsitelty puu: Kuultokäsittely voi tarkoittaa eri valmistajilla eri asioita, joten ole tarkkana tässä. Sama nimike voi käsittää monenlaisia pintoja. Jos puupinnassa on selvästi käsittelyaineen muodostama lakkamainen pinta, poista ensin hiomalla irtonainen lakka. Tämän jälkeen pinnat voi käsitellä joko lakalla tai vaihtoehtoisesti öljymaalilla. Mikäli pinnalla on kuultava puunsuoja-aine, harjaa pinta ja pese puhtaaksi, jonka jälkeen käsittele uudelleen puunsuojalla, joko samalla värisävyllä kuin ennen tai voit myös vaihtaa sävyä.

Maalattu puu: Maalatut pinnat pysyvät koko kesän puhtaina miedolla pesuaineliuoksella (esim. mäntysuopaliuos). Maalipinnan alkaessa lohkeilla, on uusintamaalaus tarpeen. Paras maalaussää on kuiva ja lämmin sää. Kalusteen pinta kannattaa pestä ensin hometta poistavalla liuoksella ja sen jälkeen hangata pois sekä irtonainen maali että puun nukka. Helpoiten tämä onnistuu hiomapaperin avulla. Lopuksi pinta maalataan halutun värisellä öljymaalilla.

Öljytty puu: Ennen ensimmäistä käsittelykertaa puun pintaa ei tarvitse erikseen puhdistaa, mutta jatkohuoltoa tehtäessä puun pinnan on oltava puhdas ja kuiva ennen öljyämistä. Öljyttyä pintaa ei saa uusintakäsitellä maalilla tai lakalla, sillä ne tarttuvat öljyttyyn pintaan huonosti. Tässäkin tapauksessa suorita ensin vanhojen pintojen puhdistus miedolla pesuliuoksella ja sitten uuden öljyn levitys esimerkiksi sienen avulla. Ylimääräiset öljyt pyyhitään pois.

Polyrottinkikalusteiden huolto: Polyrottinkikalusteiden huolloksi riittää usein pelkkä kosteapyyhintä. Jos pesuainetta tarvitaan, riittää pesuun mieto saippuavesi. Vahvemmat aineet voivat haalistaa kalusteen väriä. Kevään ja kesän siitepölykausina rottingin punosten väliin kertyy pelkällä liinalla hankalasti puhdistettavaa siitepölyä. Parhaiten se lähtee esim. puutarhaletkun avulla. Jos käytät painepesuria, kannattaa valita mahdollisimman pienitehoinen pesu ja pehmeä harja.

Polyrottinki pysyy pitkään kauniina, kun niitä säilytetään talvella sateen suojassa. Kalusteet kestävät kyllä pakkasta, mutta lumi ja jää saattavat aiheuttaa vaurioita. Jos kalusteet ovat talvella terassilla, ei jäätyneiden kalusteiden päälle kannata laittaa mitään painavaa, eikä istua päälle. Kesäkaudella, jos kalusteet ovat terassilla auringon paahteessa pitkään käyttämättä, ne kannattaa suojata esim. sängynpeitteellä tai lakanalla, jotta ne eivät likaantuisi. Kaikenlaisten terävien ja pintaa naarmuttavien liinojen tai työkalujen käyttöä tulee välttää. Polyrottinkia voi myös maalata akrylaattimaalilla, mutta tällöin kannattaa tutustua valmistajan ohjeisiin.

Lue myös: Terassi vai patio | Lasitettu terassi tai parveke jatkaa kesää ja antaa lisätilaa | Piharakennukset, terassit ja patiot

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot