Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Luonnonmukainen piha sopii mökille

 Pihasuunnitteluun vaikuttaa paitsi perheen elämäntilanne, myös, haluaako huolettoman mökkipihan esim. kuntasta vaiko ”viherpeukalon” hoitoa vaativamman pihan. Luonnonmukainen piha ei kaipaa paljoa huoltoa, kun taas laaja nurmikenttä vaatii jatkuvaa leikkausta pysyäkseen siistinä. Koska piha on olennainen osa mökkiasumista, kannatta pihasuunnitelma teettää asiantuntijalla, jotta siitä tulisi rakennusten ja kulkuteiden kanssa toimiva kokonaisuus.

 

Kuva: Ollikaisen Hirsirakenne

 

 

Puutarhasuunnitelma mukaan alkuvaiheessa

Jokainen piha on yksilöllinen, tontin muoto, sijainti, korkeuserot ja ilman suunnat antavat omat lähtökohtansa pihan perustamiselle

Kun tontti on hankittu ja rakennuspaikka määritelty, on syytä jo miettiä, mitä luonnonkasvillisuudesta voi ja kannattaa säilyttää. Usein mökkitontilla on paljon kasvavaa puustoa, ja on mieltymyskysymys, halutaanko mökki puiden katveeseen vai raivataanko ympäristö viherkentäksi.

Luonnonmukaisella tontilla työmäärä on vähäinen. Nurmikon leikkuu rajoittuu vain polkuihin, ja ympäristön hoitoon riittää haravointi, vesakon torjunta ja mahdollisesti kerran kesässä tehtävä ruohon niitto.

Tulevan rakennuksen alalta mahdollisesti poistettava maa-aines kannattaa käyttää täytemaaksi pihan perustuksiin, jolloin tontilta kuljetetaan pois vain se aines, jota ei voida hyödyntää. Rinnetontille häviävät helposti jopa isot kivenjärkäleet. Samalla, kun raivaus- ja kaivukalusto on tontilla, pihan pohjan muoto kannattaa tehdä valmiiksi. Samoin tehdään kulkuteiden pohjat, mahdolliset salaojitukset ja valaistuksen kaapeliurat. Rinnetonteilla myös tulevien tukimuurien pohjat on hyvä tässä vaiheessa perustaa. Jotta nämä työt voidaan tehdä, pitää lopullisesta pihasta olla ainakin perussuunnitelma. Rakennetussa pihassa riittää askareita koko kesäksi, joten on mieltymyskysymys, kuinka suuren osan loma-ajastaan mökkiläinen haluaa puutarha- ja pihatöihin käyttää.

 

Asemakuva perustana

Asemakuvaan merkitään rakennusten lisäksi kaikki kiinteät kohdat kuten laiturit, kivet, sähkö- tms. tolpat, olemassa olevat puut, pensaat ja mahdollinen luonnonmukaisena säilytettävä pihan osa.

Lisäksi kuvaan merkitään ilmansuunnat ja tietoa yleiskuvasta tontin rajojen ulkopuolella. Esimerkiksi pohjoisen puolen suojaisuudella on suuri merkitys pihasuunnittelussa. Myös muuttuvat tekijät otetaan huomioon. Tontin ulkopuolella saattaa suunnitteluhetkellä olla sankkaa metsää, mutta jo seuraavana hetkenä sinne on tehty avohakkuu.

Muuttuviin tekijöihin kuuluu myös perhetilanteen muuttuminen. Hyvässä suunnitelmassa löytyy esim. lasten kasvaessa hiekkalaatikon paikan myöhempi käyttösuunnitelma. Asukkaiden omat mieltymykset ja tarpeet kirjataan ylös. Näistä yleisimpiä ovat harrastukset, leikki-ikäisten lasten huomiointi, autopaikkojen lukumäärä, patiot, grillikatokset ja muut puutarhan rakennelmat. Rakentajan ajankäyttö puutarhan hoidossa otetaan huomioon myös pohdittaessa, halutaanko tontille vihannes- ja perunamaa. Mahdolliset asemakaavan vaatimukset otetaan huomioon suunnitelmaa teh­täessä.

Näillä tiedoilla sekä tutustumalla tonttiin lumettomaan aikaan voivat esim. suunnitteluhortonomit tai maisema-arkkitehdit tehdä suunnitelman.

 

Selkeä jäsentely tuo toimivuutta

  • Kulkuväylät perustetaan niin kuin ne luontaisesti syntyvät jos käytävä ei ole oikealla paikalla, muodostuu hoitoa hankaloittavia oikopolkuja.
  • Kulkuväylien, huoltopihan ja oleskelu­alueen pinnoite valitaan käytön ja ulkonäön perusteella.
  • Sisääntulopihan jäsentää yleensä ajoväylä ja paikoitustila. Autopaikan lisäksi etenkin lapsiperheessä tilaa vaativat myös pyörät ja urheiluvälineet. Kun pinnoitettua alaa on riittävästi, vältytään ympäröivän kasvillisuuden tallaamiselta ja hoito helpottuu.
  • Oleskelupaikka on pihan kohokohta, jolle valitaan lämmin ja miellyttävä sijainti. Koko ja pintamateriaali määräytyvät perheen tarpeiden mukaan.
  • Leikkipaikalla tulee olla sekä aurinkoa että varjoa. Hiekkalaatikkoikä on lyhyt, joten leikkipaikan pitää voida muuntua uusia tarpeita vastaavaksi.
  • Hyötytarha vaatii menes­tyäkseen lämpöa ja valoa. Erillinen kasvimaa ei aina ole tarpeen, vaan hyötykasvit voivat olla osa koristekasvillisuutta. Maustekasvit perennapenkissä ja marjapensaat aidanteena yhdistävät hyödyn ja huvin.

Piha sopeutuu

  • Ympäröivä luonto ja alueen rakennuskanta määrittelevät pihan luonteen.
  • Maan laatu ja luontainen kasvillisuus antavat vihjeitä siitä, mitkä kasvit paikalla viihtyvät.
  • Tontilla olevat kivet, kalliot ja vesiaiheet kannattaa hyödyntää.
  • Jokainen säilytetty kasvi säästää aikaa ja rahaa. Huonokuntoisia ja viot­tuneita kasveja ei säästetä.

 

Perus-, yksilö- vai vihersuunnitelma

Perussuunnitelmassa näkyvät kaikki kulkuväylät, istutusalueet ryhmittäin sekä nurmikko-, huolto- ja pengerrys­alueet. Luonnontilaisilla tonteilla kulkuväylät muodostuvat maaston mukaan, tehdyillä pihoilla voidaan tiet ja polut rakentaa vapaammin. Perussuunnitelma jättää rakentajalle oman vapauden esim. kasvivalintoihin.

Yksilösuunnitelmassa viimeistellään vielä kaikki alueet tarkemmin. Tällöin esimerkiksi alueiden kasvilajit ja pihakivetysten värit ja muoto määrätään yksityiskohtaisesti. Tämän suunnitelman etuina ovat ammattitaitoisen ihmisen tieto sopivista lajikkeista sekä niiden lopullisesta koosta ja istutustiheydestä.

Rakentaja, joka haluaa kaiken valmiina pakettina, valitsee vihersuunnitelman, jossa yksilösuunnitelman lisäksi tehdään myös kaikki perustamis- ja istutustyöt. Tällöin asiakas saa lähes valmiin pihan.

 

Pihan rakentajan aakkoset

A Säilytettävä kasvillisuus suojataan. Puiden juuristoalueelle levitetään suodatinkasgas ja sen päälle 20 sentin sorakerros. Rungot suojataan laudoituksella.

B Tontin kuivatus järjestetään maastonmuotoilulla ja tarvittaessa

salaojituksella.

C Maasto muotoillaan ja tarvittaessa vaihdetaan maamassat.

D Tehdään pergola, aita, vesiallas ja muut kiinteät rakenteet.

E Kulkuväylät ja oleskelualueet pinnoitetaan.

F Kasvualustat perusparannetaan, lannoitetaan ja kalkitaan.

G Kylvetään nurmikko tai asennetaan siirtonurmi.

H Istutetaan kasvit.