Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Terassi vai patio

Kesällä terassi on varmasti pihan suosituin paikka. Viime vuosina suuret, näyttävät terassit ovat olleet suosiossa. Mökin piha voi olla yhtä terassia toisensa perään, kiertäen koko rakennuksen ja mökiltä rantaan ja saunan asti. Ison ulkoterassin lisäksi uusissa mökeissä usein on lisäksi lasitettu terassiosio. Uuden terassin rakentaminen kannattaa suunnitella huolella; muoto, portaat, pintamateriaalit ja mahdollinen lasitus eivät ole pikkujuttuja. Terassin perustus ja kaikki pohjatyöt täytyy tehdä kunnolla. Lasitus tarvitsee aina luvan rakennusvalvonnasta ja sen saanti vaihtelee kunnittain ja kunta määrittää rajoitteet terassin rakentamiselle.

Nuuna Kalajoki 2885

Kuva: Kuusamo Hirsitalot

Terassi

Terassin toimivuuteen vaikuttaa sijainnin lisäksi materiaali, josta se on tehty. Perinteisen puun lisäksi käytetään komposiittilautaa ja vinyylilautaa. Puusta rakennettu terassi vaatii aina huoltoa aika ajoin, kun taas komposiitti- ja vinyylilauta ovat huoltovapaita.

Puusta tehty terassikansi on yksinkertaisin, sillä puuta muotoilemalla saa terassia muotoiltua pihan muodon mukaan, esim. kalliota, rinnettä tai kiviä seuraten. Puisen kannen alusta tehdään tasaiseksi ja kiinteäksi kallistaen niin, että vesi valuu terassin alta poispäin rakennuksesta, humusmaa poistetaan ja tehdään pohja huolella, jotta rakennelma ei myöhemmin painu.

Maahan kannattaa laittaa suodatinkangas, jonka päälle laitetaan n. 30 cm soraa. Halutessa voi laittaa vielä betonilaatat kestopuiden alle ja jättää varsinaisen puulattian ja maatason väliin rako, jolloin tuuletus pelaa ja rakennelman käyttöikä kasvaa.

 

Lisätilaa lasituksella

Lasitetut terassit ovat yleistyneet ja uuden vapaa-ajan asunnon rakentajista n. 15 % hankkii sellaisen. Lasiseinät suojaavat sateelta ja tuulelta ja aurinkoisella säällä ne voi avata. Olosuhteista riippuen jo yhdenkin seinän suojaaminen auttaa kylmiltä tuulilta, mutta eniten terassin käyttöaikaa lisää sen ympärilasittaminen. Lasitettu terassi antaa lisää tilaa ja mukavuutta. Lasitus jatkaa kesää sekä sen alku- että loppupäästä.

Lasituksen sisällä myös kesäkalusteet säilyvät hyvinä ja lukittava lasitettu terassi voi toimia myös talvivarastona esim. ruohonleikkurille, kesäleluille ja -peleille. Terassin lasitus jatkaa huonetilaa ulospäin. Lasitettu terassi on miellyttävä ja hyödyllinen jatke esim. mökin ruokailua ajatellen. Tilaa voi käyttää periaatteessa ympäri vuoden paitsi varastotilana myös mukavaan oleiluun. Kylminä aikoinakin tila soveltuu mm. saunan vilvoittelutilaksi ja mukaviin illan istujaisiin varsinkin, jos terassille asentaa lämmikkeeksi esim. terassilämmittimen. Lämpiminä aikoina tämän kesähuoneen käyttömahdollisuudet tietysti lisääntyvät. Porottavimman auringonpaahteen aikana lasien eteen voi vetää aurinkosuojaverhot.

Lasitusliikkeiltä voi pyytää tarjouksia mittojen mukaan. Tällöin yrityksen edustaja käy paikan päällä ottamassa mitat ja tekee lasituksesta suunnitelman ja antaa kustannusarvion. Lasitusliike myös hoitaa asennuksen avaimet käteen -periaatteella ja asiakas saa myös takuun. Rautakaupasta saa erilaisia ja erikokoisia ikkuna-, ovi- ja seinäkeosia. Terassin lasituksen voi osaava isäntä/emäntä itse tehdä terassilleen myöhemminkin.

 

Lupa ensin

Lasitettu terassi vaatii aina luvan, mutta kunnasta riippuen lupavaatimukset vaihtelevat. Joissakin kunnissa riittää pelkkä ilmoitus, joissakin vaaditaan joko toimenpidelupa tai rakennuslupa. Rakennuslupa vaaditaan yleensä, jos lasiterassia varten joudutaan rakentamaan myös varsinainen terassi. Tällöin tarvitaan kaikki normaalit rakennusluvan saamiseen tarvittavat asiakirjat ja piirustukset eli asemakuva, pohja- ja julkisivut sekä leikkauskuvat ja tietysti varsinainen lupahakemus. Tämän vuoksi uudisrakentamisen ollessa kyseessä on jo rakennusluvan yhteydessä helpompi, edullisempi ja aikaa säästävämpää hakea tässä vaiheessa mahdollisuus terassin lasitukselle, vaikka sen aika tulisi vasta myöhemmin.

 

Lasitus lisää arvoa

Terassin lasitusta varten joudutaan tekemään piirustukset, hakemaan lupa, tekemään riittävän vahvat perustukset ja itse lasitus, jotka ovat kalliita hankintoja kukin. Pelkästään kustannusten perusteella voi rakennuksen arvoa hinnoitella korkeammaksi, mutta se kaikkein tärkein asia eli tilan lisäys nostaa yksistäänkin arvoa tuhansilla euroilla.

 

 

Laske terassin tekemisen kustannukset Kustannuslaskurissa >>

 

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot