Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Terassi vai patio

Uuden terassin rakentaminen kannattaa suunnitella huolellisesti. Sijainti pihassa, muoto, kulkukäytävät, kaiteet, kenties portaatkin ja pintamateriaalit, sekä mahdollinen lasitus eivät ole vähäisiä asioita. Ennen rakentamista kannattaa varmista vielä mökkikunnan rakennustarkastuksesta tarvitseeko terassi luvan. Terassin perustus ja kaikki muut pohjatyöt täytyy tehdä kunnolla. Hyvällä suunnittelulla ja ohjeilla terassin teko onnistuu kätevästi itse tekemällä. Kesällä terassi tai patio on pihan suosituin ajanviettopaikka ja mikä paremmin sinne sopiikaan kuin kesäkeittiö. 

Nuuna Kalajoki 2885

Kuva: Kuusamo Hirsitalot

 

Terassi

Terassin toimivuuteen vaikuttaa sijainnin lisäksi materiaali, josta se on rakennettu. Perinteisen puun lisäksi markkinoille on tullut puukomposiittilauta ja vinyylilauta. Terassimateriaalin valinnassa huollon tarve on myös arvioitava: puusta rakennettu terassilauta vaatii huoltoa aika ajoin, kun taas puukomposiitista ja vinyylistä tehty terassi on pitkäikäinen ja huoltovapaa. Erilaisia kasveja ja vesiaiheita käyttämällä ulkotilat voidaan sommitella osaksi puutarhaa, joissa vietetään paljon aikaa yhdessä perheen ja ystävien kesken. Suojaisan terassin tai pation voi suunnitella myös niin, että sinne pääsee saunasta helposti vilvoittelemaan.

Katetut terassit ovat talolle luonnollisia jatkeita. Terassi antaa suojan ruokailulle ja oleskelulle jopa sateella. Terasseilla voi keventää talon ulkoilmettä, sillä hyvällä maulla toteutettu oleskelutila antaa iloa myös ohikulkijoille. Puusta tehty terassikansi on yksinkertaisin ja sillä voi terassia muotoilla pihan muodon mukaan esim. kallion, rinteen tai kiven muotoja seuraten. Puisen kannen alusta tehdään tasaiseksi ja kiinteäksi ja kallistaen niin, että vesi valuu terassin alta poispäin talosta, humusmaa poistetaan ja tehdään pohja huolella, ettei rakennelma myöhemmin painu. Maahan kannattaa laittaa ensin rikkaruohojen kasvun estämiseksi suodatinkangas jonka päälle noin 30cm soraa. Halutessa voidaan laittaa vielä betonilaatat kestopuiden alle ja jättää varsinaisen puulattian ja maatason väliin rako, jolloin tuuletus pelaa ja rakennelman käyttöikä kasvaa merkittävästi.

Lasitetut terassit ovat yleistyneet, tällaisen taloonsa hankkii jo noin 15 % rakentajista. Lasiseinät suojaavat sateelta ja tuulelta ja aurinkoisella säällä ne voidaan avata. Olosuhteista riippuen voi jo yhdenkin seinän suojaaminen auttaa kylmiltä tuulilta suojautumisessa, mutta eniten terassin käyttöaikaa lisää sen ympärilasittaminen. Lasiterasseja on tarjolla monenlaisia alkaen pelkästä lasituksesta aina talvilämpimiin viherhuoneisiin tai talvipuutarhoihin. Kustannukset vaihtelevat valitun ratkaisun mukaan. Sekä lasitetun että lasittamattoman terassin käyttökautta voi pidentää infrapunalämmittimillä.

 

Patio

Patio tarkoittaa osittain tai kokonaan seinillä suljettua sisäpihaa. Aitaamalla saa oleskelutilan sekä tuulelta että katseilta suojaan. Pääsääntöisesti patio on kattamaton, mutta esimerkiksi markiisit tarjoavat hyvän suojan paahtavalta auringolta tai pieneltä kesäsateelta. Patio on helppo tehdä myös rakentamisen jälkeen, sillä kevyt rakennelma ei vaadi raskaita perustuksia tai suuria maansiirtotöitä. Pation pohjatöihin soveltuvat samat ohjeet kuin terassinkin.

Oleskelupaikan voi toteuttaa myös vähemmän suureellisesti. Esimerkiksi vahvalla nurmikolla, soralla tai puulaatoilla päällystetty tasainen alue pöytineen ja tuoleineen voi jo olla viihtyisä oleskelukeidas.

 

Kesäkeittiöt ja grillikatokset

Suomalaiseen kesään kuuluu oleellisena osana ruuanlaitto ulkona. Grillaus, savustus ja parilointi sujuvat miellyttävästi erillisessä katoksella varustellussa kesäkeittiössä ja samalla ruuankäryt pysyvät poissa asuintiloista. Katettuun kesäkeittiöön voi rakentaa istuma- ja ruokailupaikan, jolloin siellä voi viettää aikaansa muulloinkin kuin vain ruuanvalmistuksen puitteissa. Kesäkeittiö tai grillikatos voi olla myös osaksi terassia tai patiota rakennettu suojaisa nurkkaus. Valmiita kesäkeittiöitä ja grillikatoksia löytyy myös mökki- ja talovalmistajilta.

Grilli voi olla tavallinen pieni pallogrilli, kaasugrilli, maahan ladottu kasa tiiliä tai esim. tiilestä muurattu suurempi kokonaisuus, jossa on huomioitu kaikki ruuanlaittoon liittyvät toiminnot. Tiilivalmistajilta on saatavana valmiita muurausohjeita grillin tekoa varten. Varsinkin suurempaa kokonaisuutta suunnittelevalle on suositeltavaa käyttää ohjeita.

 

Laske terassin tekemisen kustannukset Kustannuslaskurissa >>

 

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot