Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Mökin pihapiirin rakennukset

Mökkiläiset täydentävät pihapiiriään uusilla tiloilla ja miettivät useimmiten rakentavansa seuraavaksi mökilleen talousrakennuksen, aitan, kesäkeittiön, pihasaunan, ulkohuussin tai huvimajan.

Varsinaiseen päärakennukseen on jo tiloja tehty mm. tupakeittiö, sauna, erillinen pesuhuone, kaksi makuuhuonetta, erillinen tupa/olohuone, sisä-wc ja ullakko/parvihuone.

Ollikaisen Hirsirakenn opt

Kuva: Ollikaisen Hirsirakenne

 

  

Tarvitaanko lupia lisärakennuksille

Usein piharakennukset ovat kevytrakenteisia, ilman vankkaa perustusta olevia puutarhan rakennuksia. Nämä tarvitsevat kuitenkin vähintään toimenpideluvan, joten kunnan rakennustoimistoon kannattaa olla yhteydessä ja selvittää, mitä tontille saa rakentaa ja tarvitaanko rakennuslupa.

Poikkeuslupapäätökset saadaan suoraan kunnasta ja kuntien rakennusjärjestyksiä pyritään myös yhtenäistämään/kehittämään. Piharakennukset tuovat hyvin toteutettuina viihtyvyyttä ja esteettisyyttä pihapiiriin, antavat lisämajoitustilaa ja säilytystilaa koneille ja mahdollisuuden ”pidentää kesää” molemmista päistä. Monet haluavat mökillensä myös erillisen varasto- tai aittarakennuksen, jossa voi säilyttää esimerkiksi puita ja muita tavaroita, joita ei haluta varastoida sisälle. Eristämättömät varastorakennukset ovat suhteellisen yksinkertaisia rakentaa ja syntyvät näppärältä tekijältä nopeasti. Piharakennuksia löytyy myös valmiina paketteina, pienen vajan tai katoksen tarpeet voi ostaa jopa henkilöauton peräkärryyn mökkimatkalla. Yhtenäistä miljöötä tavoiteltaessa mökkivalmistajilta kannattaa kysellä jo loma-asuntoa suunniteltaessa, millaisia varasto- tai aittarakennuksia heillä on tarjota.

 

Uusien mökkien oleskelutilat ja kellarit 2019 

Katettu terassi 63 %
Avoterassi  58 %
Katettu parveke 8 %
Lasiterassi 10 %
Avoparveke 6 %
Pieni kylmätila lattian alla 3 %
Osakellari tai kokokellari 2 %
Maakellari 2 %


 

Kesäkeittiö

Suomalaiseen kesään ja mökkeilyyn kuuluu oleellisena osana ruuanlaitto ulkona, joten erilaiset grillikatokset ja kesäkeittiöt ovat suosiossa. Usein ne ovat sivuiltaan avoimia katoksia, joissa grilli on sijoitettu keskelle. Grillinä voi toimia hiiligrilli tai kaasugrilli. Grillin voi myös muurata tai latoa tiilistä, ja sen voi varustaa savustusmahdollisuudella. Muuraamalla jokainen voi toteuttaa kesäkeittiönsä toiveittensa mukaan. Tiilivalmistajilta on saatavissa valmiita muurausohjeita grillin tai isomman yksikön tekoa varten. Varsinkin suurempaa kokonaisuutta haluavalle valmis malli työohjeineen on varmempi ratkaisu. Jos ulkona tehdään ruokaa usein, kannattaa harkita pihakeittiön hankkimista. Pihakeittiö on yleensä kahdelta sivulta umpinainen, katollinen rakennelma, joka varustetaan monipuolisemmin kuin perinteinen grillikatos. Usein siihen sijoitetaan keittomahdollisuus, kaasugrilli sekä mahdollisesti tiskiallas ja jääkaappi.

 

Lasiterassi jatkaa kesää ja toimii varastotilana talvella

Lasitettu terassi antaa lisää tilaa ja mukavuutta. Terassin puhtaanapito on helpompaa, puusta pudonneet lehdet ja neulaset, siitepöly tai eläimet eivät pääse sotkemaan terassia ja sen kalusteita. Lasitus jatkaa kesää sekä sen alku- että loppupäästä. Lasituksen sisällä myös kesäkalusteet säilyvät hyvinä ja lukittava lasitettu terassi voi toimia myös talvivarastona esim. ruohonleikkurille, kesäleluille ja -peleille. Terassin lasitus jatkaa huonetilaa ulospäin. Lasitettu terassi on miellyttävä ja hyödyllinen jatke esim. olohuoneelle. Tilaa voi käyttää periaatteessa ympäri vuoden paitsi varastotilana myös mukavaan oleiluun. Kylminä aikoinakin tila soveltuu esim. saunan vilvoittelutilaksi ja mukavaan illan istujaisiin varsinkin, jos terassille asentaa lämmikkeeksi esim. terassilämmittimen. Lämpiminä aikoina tämän kesähuoneen käyttömahdollisuudet tietysti lisääntyvät. Porottavimman auringonpaahteen aikana lasien eteen voi vetää aurinkosuojaverhot.

Kaikkein helpointa ja vaivattominta on, kun lasituksen tilaa asennuksineen lasitusyritykseltä.  Kannattaa pyytää eri lasitusyrityksiltä tarjouksia mittojen mukaan. Tällöin yrityksen edustaja käy paikan päällä ottamassa mitat ja tekee lasituksesta ehdotuksensa ja kustannustarjouksen avaimet käteen-periaatteella asennuksineen ja takuuseen asti.

Terassin lasituksen voi osaava isäntä/emäntä itse tehdä terassilleen myöhemminkin. Rautakaupasta saa erilaisia ja erikokoisia ikkuna-, ovi- ja seinäkeosia.

Jos jo olemassa oleva terassi halutaan lasittaa, riittää yleensä toimenpidelupa. Lasiterassi rakennetaan kuitenkin usein vanhan rakennuksen kylkeen omaksi, uudeksi kokonaisuudeksi, jolloin tarvitaan rakennuslupa. Kannattaa ottaa yhteyttä mökkipaikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisiin jo suunnitteluvaiheessa ja tarkistaa, mitkä toimenpiteet tarvitsevat luvan.

 

Maakellarin rakentaminen

Maakellari on useinkin hyvä kesäasunnon säilytysratkaisu. Oikein sijoitettuna ja tehtynä kellarista voi tulla koko pihan kaunistus ja jäsentelijä. Kellarin paras paikka on rinteessä, mieluimmin pohjoisen puolella, jonne kellari rakennetaan siten, että vain käyntijulkisivu tulee esille rinteestä. Jos käynti tulee valoisalle puolelle, voidaan puita ja pensaita istuttaa varjostamaan kulkuaukkoa. Kellarin voi myös tehdä tasamaalle, jolloin maapeitto toteutetaan siirtomaana.

Vaihtoehtoisia toteutustapoja ovat muuraaminen kevytsoraharkoista tai esimerkiksi valmiista betonielementeistä. Markkinoilta löytyy myös betonisia, sisustettuja ja täysin valmiita paketteja. Tällainen elementti tuodaan kokonaisena tontille ja nostetaan sille pohjustettuun paikkaan. Lopuksi elementti eristetään ulkopuolelta ja peitellään, minkä jälkeen kellari on käyttövalmis.

Kellarin tekemiseen kannattaa tutustua huolella ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta. Oikea kosteus ja lämpötila sekä tuulettavuus pitää varmistaa, ja myös pohja- ja pintavesien sisäänpääsy on estettävä. Oikein toteutettuna kellari on todellinen aarre hyötypuutarhan pitäjälle.

 

Varasto-/autotalli-/talousrakennus

Yhden henkilöauton tallin sisämitat ovat noin 4 m x 6,5–7 m. Tällöin auton ovet avautuvat hyvin ja kulku autoon ja pois käy vaivattomasti. Vastaavasti kahden auton talli vaatii 7,5–8 m sisäleveyttä tallirakennukseen. Sama tilavaatimus koskee myös talli-autokatosyhdistelmää. Leveydestä voi hieman tinkiä, jos autoon kulku tapahtuu vain kuljettajan puolen ovesta. Ota kuitenkin mitoissa huomioon, millaisen auton omistat.

Päätyyn tai sivuun liitetyn varasto-osan koko määräytyy perheen tarpeiden mukaan. Lisäksi autotallin yhteyteen voidaan suunnitella esim. harrastetiloja. Myös puulämmitys voi vaikuttaa varastotilan kokoon. Monilta talo- ja mökkitoimittajilta löytyy sopivia malleja eo. tarkoituksiin.

 

Jäteastiat piiloon

Jäteastian naamiointi kesäpihassa voidaan järjestää joko istuttamalla pensaita tai rakentamalla jätekatos tai aitaus. Katos täytyy tehdä riittävän väljäksi, jotta astioiden kuljetus tyhjennysautoon ja takaisin käy helposti. Sijoituspaikkaa valittaessa on muistettava, että auton pitää päästä helposti jäteastioiden viereen. Yksi tapa on tehdä yhteinen jätepaikka useimpien mökkiomistajien kanssa.

Useilla paikkakunnilla kunta on järjestänyt kesäasukkaiden jätteenkeräyspisteen. Roskat voi viedä myös mukanaan, kun mökiltä lähdetään pois. Kotimatkan levähdysalueiden roska-astiat eivät kuitenkaan ole niiden oikeita sijoituspaikkoja.

 

 

 

4071

Kuva: Vaaran Aihkitalot

 

 

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot