Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lattian hoito ja huolto

Kodin pinnoista lattia joutuu erityisen kovalle rasitukselle. Hiekka, koirat ja leikki-ikäiset lapset kannattaa ottaa huomioon jo lattiapintaa valittaessa. Myös lämmitysmuoto ja huonetilat vaikuttavat valintaan. Lattiapinnat likaantuvat muita kodin pintoja helpommin, mutta laadukas ja oikea lattiamateriaalin valinta helpottaa huomattavasti puhtaanapitoa. Myös oikeiden puhdistus- ja hoitoaineiden käyttö sekä kunnolliset siivousvälineet auttavat kodin siivoustyössä.

tarkett vaaleakatto PAINOKELPO

Kuva: Tarkett

Ennaltaehkäisy

Lattian puhtaanapito alkaa jo ulkorappuselta. Porrasritilä harjaksineen on varsinkin talvisaikaan tarpeellinen jalkineiden puhdistaja. Ennen sisääntuloa kenkien pohjat tulisi pyyhkiä kuramattoon ja sisäeteisessä vielä kynnysmattoon. Ulkojalkineet riisutaan heti eteisessä ja mahdollisesti sisään kulkeutunut vesi pyyhitään pois. Mitä arempi lattiapinta, sitä tärkeämpää on noudattaa edellä kuvattuja toimenpiteitä sisään tultaessa.

Siellä, missä kuljetaan paljon, lattiapinta kannattaa suojata matoilla. Huonekalujen jalkoihin asennetaan huopapalat ja siirrättäessä kalusteet nostetaan ylös eikä vedetä pitkin lattiapintaa. Raskaat kalusteet siirretään esim. maton avulla. Hiekka on pahin lattiapinnan kuluttaja. Lattiapinnat tulisikin siksi imuroida riittävän usein.

 

Älä lotraa vettä lattialle

Uusi, uusittu lattia on useimmiten puupintainen, tai laminaattia, joten liiallinen veden käyttö lattian pesussa on ehdottomasti kiellettyä. Oikeastaan mitä pienemmällä vesimäärällä selviää, sen parempi se on lattialle.

Nihkeäpyyhinnässä liina on vain sen verran kostutettu, että se sitoo pölyä itseensä, siis lähes kuiva. Yhdellä nihkeäliinalla siivoaa 30-50m2:n säännöllisesti siivotun kodin. (www.puhtaus.fi)

Kosteapyyhinnässä pinta kuivuu muutamassa minuutissa.

 

Seuraavassa yleisohjeita yleisimpien lattiamateriaalien huoltoon ja hoitoon:

Parketti tai laminaatti

Parketti puhdistetaan käyttämällä nihkeää moppia, tai liinaa. Pyyhkimisen aikana lattiaan ei saa jäädä näkyviin vesipisaroita, tai –vanoja.

Myös laminaatti on arka vedelle, sillä jos saumoihin, tai lattian alle pääsee vettä, voi aiheutua materiaalin turpoamista ja lattia voi vioittua. Laminaatti tulisi puhdistaa ilman, että lattiaa kastellaan märällä mopilla. Parhaiten tähänkin sopii nihkeä liina tai moppi.

 0737 fmt

Kuva: Omatalo

 

Muovimatto

Muovilattia pestään nihkeällä, tai kostealla liinalla. Vettä valuvaa moppia ei muovilattiassakaan saa käyttää, sillä siinäkin on yleensä saumoja, joista vesi pääsee muovilattian alle. Saumat alkavat irvistellä ja lattian alla oleva kosteus aiheuttaa aajan kanssa ongelmia.

Muovimaton kiinnitys ja eheys tulee tarkastaa säännöllisesti erityisesti pesutiloissa, jotta vuotokohdat huomataan ajoissa. Muovimatot on helppo vaihtaa uusiin, jolloin vanha matto voidaan yleensä jättää alle.

 

Keraamiset laatat

Keraamiset laatat kestävät hyvin voimakkaita pesuaineita ja menetelmiä. Yleissiivous tehdään heikosti emäksisellä pesuaineella pyyhkimällä ja huuhtelemalla.

Kosteissa tiloissa kalkin ja ruosteen poistoon käytetään vahvasti emäksistä pesuainetta. Laattojen saumat voidaan käsitellä suoja-aineella. Laattalattiat kuivissa tiloissa pestään vahvasti emäksisellä pesuaineella. Puhtaanapitoa voidaan helpottaa kivisuoja-aineilla, mutta yleensä vahausta laattalattioille ei tehdä.

 

Varmista oikeat työvälineet, aineet ja menetelmät

Työvälineisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä työväline säästää selkää, mahtuu ja taipuu ahtaisiinkin tiloihin, on helppokäyttöinen eikä naarmuta pintoja.

Käytettävien pesuaineitten tulee soveltua puhdistettaville pinnoille, hankaavia pesuaineita on syytä välttää. Väärät pesuaineet voivat aiheuttaa värjääntymisiä, himmentää kiiltoa tai jopa vahingoittaa lattiapintaa.

Sopivat työmenetelmät ja hoitoaineet kannattaa aina tarkistaa lattian valmistajalta.

 

Helppohoitoinen lattia säästää aikaa ja rahaa. Varmista, että:

  • Lattiapinnat suoraviivaiset ja helppo pitää puhtaina
  • Lattioiden pinnoitteet helposti siivottavia
  • Pintamateriaali on hyvin kulutusta, kosteutta ja iskuja kestäviä
  • Saumojen kiilto/väri/kuviot estävät likaantumisen näkymistä

 Lue lisää eri lattiamateriaalien valinnasta: Lattia - kaunis, kestävä ja helppohoitoinen

 

 

 

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

wienerberger

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot