Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lattia - kaunis, kestävä ja helppohoitoinen

rts_tutkii_logo_pieni

Lattia joutuu kodin sisätiloista kaikkein kovimmalle kulutukselle. Lattioita ”hiotaan” hiekkaisin ja kuraisin kengin, niiden päällä raahataan, tai niille mm. putoaa esineitä, nesteitä, tai ruokaa. Lattioita myös siivotaan kodin pinnoista eniten. Lattia on myös tärkeä osa sisustusta. Paitsi kestävyyttä, lattialta vaaditaan monia muitakin ominaisuuksia, kuten ulkonäköä, helppohoitoisuutta, äänettömyyttä, edullisuutta, helppoa asennettavuutta, lämpimyyttä jne. Lattian tulisi lisäksi sopia kodin muuhun tyyliin ja sisustukseen. Muista aina suojata lattia hyvin, kun teet remonttia.

Plania 1 fmt

 Kuva: Planiatalo

 

Lattian uusiminen nostaa asunnon arvoa

Jos talon alusrakenteet ovat kunnossa, eikä tarvita lisäeristystä, tai lattialämmitysputkistoa, alusta on suora, eikä muuta koko materiaalin poistamistarvetta ole, on edullista kunnostaa vanha pintamateriaali. Puulattian saa uuteen uskoon hionnalla ja lakkauksella/maalauksella. Myös parketti on hiottavissa ja uudelleen vahattavissa, tai lakattavissa. Jos muovimatto on kulahtanut, se kannattaa repiä kokonaan irti ja vaihtaa joko uuteen muovimattoon, tai vaihtaa vaikka laminaattiin, tai parkettiin ja kosteissa tiloissa laattaan.

Lattiaremontti on siinä mielessä asumisen kannalta mukava, että sen voi tehdä huone kerrallaan, eikä tarvitse koko asuntoa laittaa kerralla mullin mallin.

Lattiaremonttia suunniteltaessa on hyvä tutustua materiaalivaihtoehtoihin ja kysyä sitten lisätietoja esim. remontin suunnittelijalta, tai lattiaremontteja tekeviltä yrityksiltä. Asiantuntija osaa neuvoa, mikä materiaali sopii perheen tarpeisiin parhaiten. Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia kodin pintoja myös kokonaisuutena. Kaikissa kuivien tilojen huoneissa voi käyttää samaa materiaalia, mutta usein on kuitenkin järkevintä valita materiaali huoneen käyttötarkoituksen, kulutuksen ja perheen mukaan.

Lattiaremontti nostaa aina asunnon arvoa, sillä se on yksi tärkeimmistä kodin pintaremonteista. Esimerkiksi kylpyhuone, jossa on vanha muovimatto lattiassa ja kylpyhuone, jossa on uusi kaakelointi, ovat asunnon myyntitilanteessa eri luokkaa. Laadusta ei kannata tinkiä, koska parhaassa tapauksessa kestävä lattiamateriaali pysyy hyvänä vuosikymmeniä tai kauemminkin, kun taas huonon lattian voi joutua uusimaan jo muutaman vuoden kuluttua. Lattiapintojen materiaalivalinnoilla voi nostaa mielikuvaa koko asunnosta.

 

Lattian alustan suoruus

Huonetilojen lattioissa pyritään mahdollisimman tasaiseen lopputulokseen lattian alusrakenteen avulla. Huolellisuus on tärkeätä, sillä itse materiaalilla ei enää vinouksia ja möykkyjä korjata.

Alustan on oltava vaakasuora, kallistumaa saisi olla vain 1,5mm/m, eikä kuoppia ja kohoumia sallita. Tasaisuusvaade vaihtelee materiaalista riippuen. Jäykät materiaalit, kuten lautaparketit, laminaatit ja isot laatat sallivat suurempia epätasaisuuksia. muovimatot taas vaativat alustaltaan tarkkuutta, sillä epätasaisuus näkyy helposti. Laattalattian alustana epätasaisuus rikkoo helposti laatan, tai laatta voi irrota jollei koko laatta ole kunnolla kiinni alustassaan.

 

Kovimpaan kulutukseen kestävä laatta

Yleisimmin laatoitettuja lattioita on pesu- ja saunatiloissa, kodinhoitohuoneessa, eteisessä ja keittiössä. Lattialämmityksen yleistyessä myös muihin tiloihin yhä useammin valitaan kivilattia. Saunassa ja pesutiloissa sekä kodinhoitohuoneissa eli tiloissa, joissa käytetään paljon vettä, vaaditaan pohjatyössä huolellista vedeneristystä. Useimmiten näihin tiloihin kannattaa valita laatta, joka ei ole liukas.

Eteistilat joutuvat varsinkin lapsiperheissä myös kovalle koetukselle. Laatta ei helppohoitoisuutensa vuoksi ole ollenkaan huono valinta eteiseen ja tuulikaappiin, sillä jalkineissa ja ulkovaatteissa kulkeutuu lattialle vettä, hiekkaa ja likaa. Lattialaatat ovat joko poltettuja, tai puristettuja, kooltaan ja väreiltään hyvinkin erilaisia.

Märkätiloissa käytetään usein pientä laattakokoa. Tämä johtuu paljolti lattiakaatojen laatoituksen helppoudesta, jolloin pienemmät laatat kantavat koko alaltaan ja lattiapinnasta tulee kestävä. Isot laatat soveltuvat suorille, isoille pinnoille.

Portaille ja kylmille terasseille valitaan pakkasenkestävä laatta, jolloin myös kiinnitys- ja saumalaastien tulee olla säänkestäviä.

ULV 3037 fmt

Kuva: Honkarakenne

 

Parketti on ajaton valinta

Parketit voidaan jakaa uiviin ja liimattaviin parketteihin. Uivat parketit ovat joko lauta- tai palaparketteja, jotka on pontattu jokaiselta sivulta. Näiden rakenne on monikerroksinen, hiukan vaneria muistuttava, joten niiden kosteuseläminen on vähäistä. Pinnan puulajivalikoimassa suosituimpia ovat tammi, saarni, pyökki ja kotimainen koivu. Muita puulajeja ovat esim. vaahtera, pähkinä, merbau, mänty ja lehtikuusi. Pintojen kovuus riippuu puulajista siten, että tammi on kovin ja mänty pehmein.

Parketin alle asennetaan alusmatto ja palaset käytettäessä lukkoponttiparkettia painetaan toisiinsa kiinni. Parketit ovat valmiiksi lakattuja, joten valmista lattiapintaa syntyy nopeasti. Kulumisen jäljet voidaan vuosien mittaan hioa ja lattia lakata tarvittaessa 1–2 kertaan.

Liimattaviin parketteihin kuuluvat mosaiikki- ja sauvaparketit ovat nykyään harvemmin käytettyjä. Nämä täysin massiivipuiset palat liimataan alustaansa kiinni, kitataan, hiotaan ja lakataan. Lakkoina käytetään joustavia, hyvin kulutusta kestäviä parkettilakkoja. Liimattavat parketit voidaan hioa ja lakata useampaan kertaan korjattaessa pinnan kuluneisuutta.

 

Lautalattia on luonnollinen

Yleisin lautalattia on tehty uunikuivatusta männystä, mutta jonkin verran käytetään myös koivua, kuusta ja tammea. Lautalattia on joustava, sen luonnollisen kaunis pinta tuntuu paljaalle jalalle lämpimältä. Sen äänen eristyskyky on kohtalaisen hyvä, joskin rakenteita pitkin ääni pääsee jonkin verran kulkeutumaan.

Puu on luontainen materiaali ja elää kosteusvaihtelujen mukaan, mikä tulee ottaa huomioon jo asennusvaiheessa sekä myöhemmin tarkkailtaessa huonekosteutta. Pehmeäaineiset puulattiat eivät sovellu kovaan kulutukseen, puun kovuutta voidaan kuitenkin hieman parantaa lämpö- tai painekäsittelyn avulla. Laudat voidaan myös sävyttää ja lakata lattia- tai parkettilakoilla tai käyttää erilaisia puulattiavahoja.

 

Ohutpuulattia - kuin parketti

Ohutpuulattia on kuin parketin ja laminaatin risteytys. Nimensä mukaisesti lattiamateriaalin pinta on aitoa puuta, joka on kiinnitetty laminaattilevyn pintaan. Puuaines on kuitenkin niin ohut, ettei se täytä parketin ominaisuuksia, eikä sitä voida hioa.

Tuote sopii erinomaisesti remonttikohteisiin, joissa useinkin joudutaan esim. ovien takia tinkimään lattian ainevahvuudesta.

 

Laminaatti kaikkein suosituin

Laminaatin suosion tärkeimpinä syinä ovat erittäin hyvä kulutuksen ja iskun kestävyys, mutta myös helppo asennettavuus ja edullisuus sekä todella runsas valikoima. Pintakuvioina ovat yleisimmin puujäljitelmät ja niitä saa myös esim. kaakelilaattoja jäljittelevinä.

Kovuusaste valitaan rasituksen mukaan. Nykyään valtaosa laminaateista on niin kutsuttuja taittolukkoliitoslaminaatteja, jotka liitetään toisiinsa noin 45 asteen kulmassa ja painetaan vasten lattiapintaa. Lopuksi päätypontti napautetaan kiinni.

tarkett Lattiakuva PAINOKELPO

Kuva: Tarkett

 

Muovipinnoitteilla nopeasti valmista pintaa

Muovimatot ovat helpoimmin asennettavia lattiapäällysteitä. Ne ovat myös helppohoitoisia ja huolettomia. Kuivien tilojen muovimattoja on periaatteessa kahden tyyppisiä; kotikäyttöön tarkoitettuja joustovinyylimattoja sekä pääasiassa julkisiin tiloihin käytettäviä mattoja tai laattoja.

Joustovinyylimatto koostuu kantavasta sekä pehmeästä ja joustavasta kerroksesta. Sen kulutuskerroksena on tavallisimmin PVC-pinnoitus tai laadukkaammissa tuotteissa polyuretaanipinta. Joustovinyylin etuina ovat sen pehmeys ja hyvä äänen eristys. Muovimattojen valikoima on erittäin laaja, tosin laminaatin suosio on syönyt jonkin verran kauppojen hyllyvalikoimia.

 

 

 

 

 

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

wienerberger

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot