Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Leca® Design – edistyksellinen ratkaisu pientalon rakentamiseen

yritysesittaa

Leca Finland Oy:

Leca® -rakentamisessa tapahtui vuosikymmenen uudistus, kun Weberin Leca® Designharkkojärjestelmä ilmestyi suomalaisille työmaille.

Leca®-tuotteita on markkinoitu yli 50 vuoden ajan. Edellinen vastaavan suuruusluokan tuoteuudistus koettiin 1980-luvun alkupuoliskolla, kun Leca® term-eristeharkot otettiin käyttöön. Leca® Design -harkkojärjestelmä sijoittuu laadun ja ominaisuuksien osalta valikoiman yläpäähän eikä se korvaa vanhempia harkkotyyppejä. Leca® Design -harkon ainesosat, kevytsorabetoni ja eristekerros, ovat samaa hyväksi havaittua materiaalia kuin perinteisellä eristeharkolla, Lecatermillä. Leca ® Design -harkon eristekerros ja sisäpuolinen kuorikerros ovat kuitenkin merkittävästi perinteistä eristeharkkoa paksumpia. Muutoksella haettiin ennen kaikkea parempaa lämmöneristyskykyä vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja uusia rakennusmääräyksiä.

perustuksetomatoimisesti1

 

Ylivoimainen lämmöneristyskyky

Leca® Design sopii erityisen hyvin vähän energiaa kuluttaviin rakennuksiin. Se on ensimmäinen valmisratkaisu, jolla matalaenergiatalo voidaan tehdä kivestä. Eristyksen parantamisen ohella Leca® Design -rakenteen energiatalouteen vaikuttaa myös harkon paksumpi sisäkuori, joka tasaa lämpötilan vaihteluita ja hyödyntää esimerkiksi auringonpaisteen tarjoamaa ilmaisenergiaa. Harkkorakenne ylittää selkeästi lämmöneristysvaatimukset. Seinärakenteen lämmöneristyskykyä kuvaava U-arvo on 380 mm leveällä LTH-380-harkkoseinällä 0,15 W/m2K ja 420 mm leveällä LTH-420-harkkoseinällä 0,12 W/m2K kun vaakasaumoissa käytetään PU-vaahtoa. Lisäksi harkkoseinän massiivisuus tuottaa noin 5–15% prosentin säästön talon lämmitysenergian kulutukseen kevyisiin ratkaisuihin verrattuna. Vaikutus asumismukavuuteen on vielä tätäkin suurempi. Hyvin eristävän seinärakenteen lisäksi talon energiatalouteen vaikuttavat myös rakenteiden tiiviys ja aukkojen sekä ylä- ja alapohjien eristykset sekä talotekniset ratkaisut.

perustuksetomatoimisesti2

 

Lisää kantavuutta ja varmatoimiset rakenteet

Aiempaa eristeharkkoa leveämpi ja kantavampi sisäkuori lisää arkkitehdin mahdollisuuksia toteuttaa asiakkaan tarpeiden mukaisia korkeita tilaratkaisuja. Leca® Design -harkot ohutsaumamuurataan 5 mm:n vaakasaumalla omalla sementtipohjaisella weber vetonit ML Leca® -laastilla. Pystysaumoihin ei tule laastia, sillä eristeet limittyvät harkkojen päissä. Raudoitteena käytetään ruostumattomasta teräksestä tehtyjä tikasraudoitteita tai 8 mm:n harjateräksiä. Laastisauma imee vettä aikaisempaa vähemmän eivätkä harkkosaumat näin kuulla rappauskerroksen alta. Järjestelmää täydentävät palkkiharkko ja nurkkapalat. Palkkiharkoissa ei ole kylmäsiltoja ja se raudoitetaan omalla raudoitteellaan.

perustuksetomatoimisesti3

 

Leca® Design -rakenteen pinnoitus

perustuksetomatoimisesti4

Leca® Design -rakenteen sisä- ja ulkopinnat viimeistellään Weberin rappaus- ja pinnoitustuotteilla. Samalla varmistetaan rakenteen toimivuus ja pitkäikäisyys sekä luodaan talolle tyylikäs ulkonäkö.

 

1. Perusmuurin pinnoitus:

Kaikki perustustyypit:

 • perusmuurin maan pinnan ala- ja yläpuoliseen osaan webervetonit 137 Oikaisulaastitai webervetonit 410 Ohutrappauslaasti
 • perustusten näkyvä osa voidaan viimeistellä webervetonit Rouhepinnoituksella, webervetonit Kivipinnoitteella, webervetonit SilcoPinnoitte+:lla tai webervetonit SilcoMaali+:lla.

Kellarillinen perustus:

 • vaatii aina perusmuurin ulkopuolisen kosteuseristyksen (perusmuurilevyt tai kumibitumikermi), jonka alle jäävä harkkopinta pinnoitetaan webervetonit 137 Oikaisulaastilla tai webervetonit 410 Ohutrappauslaastilla.

Matalaperusmuuri radon-alueella:

 • vaatii aina pinnoituksen sokkelin molemmin puolin
 • rakennuspaikasta riippuen myös kosteuseristys ja sen vaatima perusmuurin pinnoitus.

 

2. Ulkoseinien pinnoitus:

Kaksikerrosrappaus

 • pohjustukseen ja oikaisuun webervetonit 410 Ohutrappauslaasti
 • pinnoitukseen webervetonit 430 Hiertopinnoite tai weber SilcoMaali+ ja weber SilcoPinnoite+
 • lopullinen pinta ruiskutettu, hierretty tai harjattu

 

VarmaRappaus

 • pohjarappaukseen ja oikaisuun webervetonit 440 Kuiturappauslaasti

 • pinnoitukseen webervetonit VarmaPohjuste ja webervetonit Varmapinnoite

 • lopullinen pinta ruiskutettu, hierretty tai harjattu

 

3. Sisäseinien pinnoitus

 • oikaisuun esim. webervetonit 137 Oikaisulaasti (märkätiloissa webervetonit MT -Märkätilatasoite)
 • tasoitukseen kuivissa tiloissa webervetonit L Pohjatasoite ja/tai webervetonit LR+ Pintatasoite ja kosteissa tiloissa webervetonit V+ Hienotasoite
 • lopullinen pinta tapetoitu, maalattu tai kuvioitu.

 

Työohjeet: Leca Design -eristeharkkojen muuraaminen.

 

Leca logo vektoroitu

Leca Finland Oy

Pienrakentajapalvelu puh. 010 44 22 00. Tuoteneuvonta 010 44 22 312

www.leca.fi

Leca logo vektoroitu opt

Yhteystiedot

Leca Finland Oy

www.leca.fi

Puh. 010 44 22 00

 

Tuoteneuvonta:

Puh. 010 44 22 312

(arkisin klo 8-16)

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot