Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keskusimurilla puhdistat myös ilmaa

Perinteinen imuri on usein äänekäs ja tehokkaistakin suodattimista huolimatta kierrättää likaista ilmaa asuintiloissa. Keskuspölynimuri poistaa kaiken imemänsä ilman putkistoonsa, jolloin roskat ja karkea tomu jäävät säiliöön ja pienhiukkaset häipyvät poistoputken kautta ulkoilmaan. Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa keskuspölynimurin ja putkistojen asentaminen on helppoa, mutta asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon.

 

allaway

 

Keskusyksikkö huoltotilaan

Keskusyksikkö asennetaan yleisimmin kuivaan, lämpimään huonetilaan, mutta laitetyypistä riippuen asennus voidaan tehdä myös kosteaan tilaan. Parhaimpia paikkoja ovat huolto- ja tekniset tilat, joissa keskusyksikön käyntiääni ei häiritse ja säiliön tai pussin tyhjennys käy kätevästi.

Asennettaessa yksikköä eri palo-osastoon, esim. autotalliin, on käytettävä paloturvallisuusmääräyksien mukaista palomansettia putkivetoja tehtäessä. Kodista toki löytyy muitakin paikkoja imurille. Laitteen voi asentaa kodinhoitohuoneeseen, komeroon, kaapistoon tai eteiseen. Tällöin kannattaa valita hiljaisella käyntiäänellä varustettu keskusyksikkö.

Keskusyksikkö asennetaan laitteen valmistajan ohjeiden mukaan noin 120 cm korkeuteen, jolloin säiliön tyhjennyskorkeus on hyvä. Laite vaatii pistorasian, joka on 10 ampeerin hitaan sulakkeen tai 16 ampeerin automaattisulakkeen takana. Jos laite asennetaan suljettuun tilaan, kaappiin tai komeroon, on tuuletuksesta huolehdittava asennusohjeen mukaisesti.

 

Putkistot piiloon seinän sisään

Keskuspölynimurin putkisto saattaa olla vain muutaman metrin pituinen, 50 metrin mittainen tai mitä tahansa tämän väliltä. Useinkaan ei tarvita pitkää imuputkistoa, sillä siivousyksikön siivousulottuvuus on laaja. Putkisto ja pienjännitejohto asennetaan kulkemaan esim. seinien sisällä ja lattian alla, saneerauskohteissa käytetään hyväksi kaapistojen sokkeleita, koteloita ja yläpohjia.

Kylmään tilaan asennettaessa putkisto eristetään vähintään 50 mm:n eristekerroksella kondenssiveden muodostumisen ehkäisemiseksi. Putkistot myydään useimmiten erikokoisina putkipaketteina, jotka sisältävät tietyn määrän putkea, pienjännitejohtoa, imurasioita, kulmia jne. Pakettia voidaan täydentää tarvittavilla lisäosilla. Keskusyksikköön asennetaan myös poistoputkisto, joka varustetaan lähellä ulospuhallusta äänenvaimentimella sekä päätetään ulkoseinään ulospuhallusläppään. Myös poistoputki vaatii eristyksen kylmissä tiloissa.

Valmiit sisäpinnat tuottavat jonkin verran haasteita, mutta ne eivät ole useinkaan ylittämättömiä. Puurunkoisissa taloissa putkisto voidaan asentaa yläpohjan kautta seinärakenteen sisään. Tällöin yläpuu etsitään eristeistä ja sen läpi porataan 55–60 mm:n reikä ja haluttuun asennuskorkeuteen tehdään 50 mm:n reikä seinämateriaalin imurasiaa varten. Pölyputken päähän asennetaan imurasian kulmayhde ja imurasialle tuleva pienjännitejohto. Muista jättää johtoon noin 20 cm:n liitäntävara ja työnnä johto kulmayhteestä putken sisään. Pölyputki työnnetään eristeen reunaa myöten imurasian reiän kohdalle. Imurasian kulmayhteeseen liitetään tarvittavan mittainen jatkopala, jonka avulla kulmayhde ja pölyputki painuvat tiukasti seinän taustalevyä vasten ja sitovat samalla putkiston paikoilleen.

 

Muutama imurasia riittää

Imurasiat asennetaan miellyttävään käyttökorkeuteen, esim. samalle tasolle valokytkimien kanssa. Myös väri voidaan valita samaksi tai lähes samanlaiseksi sähkökytkimien kanssa, jolloin ulkoasusta saadaan yhtenäinen. Parhain imurasian paikka on kerroksen keskeinen tila. Tällöin jo 8–12 m:n imuletku kattaa keskiverto-omakotitalon huoneiston. Näin ollen imurasioita tulee vain yksi kerrosta kohden. Eräissä malleissa myös keskusyksikön kyljessä on kiinteä imurasia, jolloin laitteen asennuskerros ei tarvitse välttämättä omaa rasiaansa lainkaan.

Uudisrakentamisessa imurasioiden määrä voi olla tuplasti suurempi, jolloin siivousletkun pituus voi olla lyhyempikin. Valikoimasta löytyy myös venyvä rikkaimuri, jossa imuletku venyy metristä neljään metriin. Tämä on oiva apu täsmäsiivoukseen tiloissa jotka keräävät roskaa helposti, kuten keittiö, eteinen, takan läheisyys jne. Rikkaimuri menee myöskin pieneen tilaan, joten se on helppo säilyttää vaikka keittiön vetolaatikossa.. Mikä estää hankkimasta jokaiselle kerrokselle omaa siivoussarjaansa.

 

Siivousvälinesarjat

Siivousyksikkö kostuu letkusta, käsikahvasta, imuletkusta ja suulakkeista. Lisäksi yksikkö voi sisältää kahvakäynnistimen, jolloin imuri voidaan sammuttaa ja käynnistää sormen painalluksella imurasiaan koskematta. Siivousvälinesarja sisältää yleensä lattia-, kaluste- ja rakosulakkeen.

Lisävarusteena voidaan hankkia esim. parketti-, tamppaus- ja mattosuulakkeet. Siivouskomero kannattaa varustaa järjestyksen säilyttämiseksi kunnollisilla letku- ja välinetelineillä, jolloin niiden ottaminen ja takaisin laitto sujuu mahdollisimman helposti.

 

Lisätietoja

www.allaway.fi

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

allawaylogo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot