Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa

rts_tutkii_logo_pieni

Säilytystilojen puute on kenties keskeisin ongelma sekä vanhoissa että uusissa taloissa, mutta se ilmenee usein vasta muutaman asumisvuoden jälkeen. Mitä enemmän ja tehokkaammin suunniteltua säilytystilaa on, sitä varmemmin tavarat ja vaatteet säilyvät järjestyksessä. Niin remonttia kuin uutta taloa suunnitellessa on syytä miettiä perheen tarvitsemia säilytystiloja ja miten ne ratkaistaan. Jokaisessa perheessä tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa harrastuksille, kausivaatteille, matkatavaroille, kengille yms. tiloja ja koska meillä asunnoissa monet huonetilat ovat ahtaita, kannattaa harkita liukuovimahdollisuutta niin säilytykseen kuin välioviin.

Kuva: Honkarakenne

 

Eteinen on kodin ongelmakohta

Liian ahdas, järjestelemätön eteinen on usein kenkien ja vaatteiden täyttämä, pullonkaula, josta kukaan ei löydä omiaan kuin toisten vaatteiden alta kaivamalla. Eteisin pitäisi kuitenkin olla kodin sisätilojen ensimmäinen käyntikortti.  Erityisen suosittuja niin uudis- kuin remonttikohteissa ovat lattiasta kattoon ulottuvat liukuovikomerot, joiden sisään mahtuu paljon tavaraa eikä niiden sisäkkäin liukuvat ovet vie tilaa itse eteiskäytävästä. Kaapiston rungon voi koota itse esim. melamiinipintaisesta levystä ja ostaa vain kori- ja tankojärjestelmät sekä ovet. Ovet toimitetaan ko. tilaan mittatilaustyönä kiskoineen. Näin saadaan koko tila käytettyä hyödyksi. Monella keittiövalmistajalla on eteiskaapistoista omia valmiita mallistoja.

Kaapiston yläosa, jota on hankala käyttää, toimii esim. eri vuodenaikojen vaatetusten vaihtovarastona. Käyttökorkeudelle järjestetään hyllytilaa viikattaville vaatteille, koritilaa lapasille ja tankotilaa takeille sekä alaosaan telineet kengille.

Kura- ja sadevarusteiden säilytyspaikka tulisi olla mieluimmin kodinhoitohuoneen ulko-ovella yhdessä kurapisteen kanssa. Näin toimien märät asusteet ja jalkineet eivät kastele eteisen lattiaa ja muita asusteita.

 

Vaatehuone saisi olla joka kodissa

Vaatehuoneen olisi syytä olla mukana jokaisessa talosuunnitelmassa alusta asti. Tilan koon tulisi olla mitoitettu perheen kokoon, jolloin käyttövaatteiden lisäksi sinne mahtuvat myös liina- ja kausivaatteet.

Kun vaatehuone on sijoitettu aikuisten makuuhuoneen yhteyteen ja mahdollisesti myös lähelle pesutiloja, on sen käyttö mahdollisimman luontevaa. Samalla se korvaa kaappitilan itse makuuhuoneessa.

Tilan hyllyt ja korijärjestelmät voidaan toteuttaa kiskohyllyjen avulla, jolloin hyllyjen korkeus on koko ajan vapaasti säädeltävissä. Vaatehuone sisustetaan eri syvyisin hyllyin. Varsinaiset käyttöhyllyt ovat 350–400 mm:n syvyisiä, jolloin taakse viikkausta ei synny, vaan kaikki ovat helposti löydettävissä. Varastohyllyt voivat olla 550–600 mm:n levyisiä, jolloin esim. säilytyslaatikot mahtuvat hyvin hyllylle. Hyllymateriaalina voi olla melamiinipintainen levy, mutta metallinen ritilähylly ei kerää pölyjä ja näin ollen tila on helpompi pitää siistinä.

Ainakin osa hyllyistä korvataan korijärjestelmällä ja laatikostolla. Tällöin pientavara pystytään pitämään paremmin järjestyksessä. Vaatehuoneen yksi seinä varataan tangoille. Tämä tila jaetaan vielä kahden tangon ja yhden tangon järjestelmiin. Kaksi päällekkäistä tankoa ovat paidoille, housuille, lyhyille takeille ja varsinkin alimmainen lasten vaatteille. Korkeaan tankotilaan sopivat esim. mekot ja pitkät ulkotakit.

Erikoisratkaisuja löytyy valtava määrä. Näitä ovat esim. kenkä-, solmiotelineet sekä sukka- ja alusvaatelaatikostot.

 

Pukeutumishuone vie tilaa

Vaatehuonetta pidemmälle vietyä tilaa kutsutaan pukeutumishuoneeksi. Jotta tila olisi käytännöllinen, se vie noin kaksi kertaa enemmän tilaa kuin vaatehuone. Lisäksi sen tulee olla vanhempien makuuhuoneen yhteydessä tai välittömässä läheisyydessä.

Oma pukeutumistila antaa rauhan pukeutumiselle ja luo viihtyvyyttä. Tilaan voidaan järjestää tarvittaessa myös esim. ehostustilat. Tässä tilassa vaatehuoneen hyllyjärjestelmät on tavallisesti suljettu liukuovien taakse. Lisäksi huoneesta löytyy pöytä ja tuoli, pukeutumistuoli sekä vaaterenki. Kokovartalopeilinä kannattaa käyttää kaapiston peililiukuovia, jotka tuovat myös tilan tuntua pieneen tilaan.

Pukeutumistila voidaan rajata koskemaan pelkästään perheen aikuisia, jolloin asunnosta löytyy myös erillinen vaatehuone.

 

Makuuhuoneeseen kaappeja

Vaatehuone poistaa usein vain vanhempien makuuhuoneen kaappitarvetta. Muissa kodin makuuhuoneissa korkeaa kaappitilaa suositellaan vähintään 100–120 cm. Yleensä tämä järjestetään kahdella irtokaapilla, joista toinen on hyllykaappi ja toinen tankokaappi. Myös näissä tiloissa liukuovikomerot ovat hyviä ratkaisuja.

Varsinkin lastenhuoneen hyllykomero joutuu kovalle rasitukselle. Tällöin olisikin syytä tarkistaa, että kaapisto sisältää ainakin yhden kiintohyllyn kaapiston keskellä. Jollei näin ole, kannattaa keskimmäinen hylly tehdä kulmaraudoilla kiinteäksi. Tämä estää hyvin seinien pullistumisen, ja koko kaapisto pysyy ryhdissään.

 

Muut kodin säilytystilat

Olohuoneen perinteinen kirjahylly voidaan korvata vitriinikaapeilla. Siivous helpottuu samalla, kun ulkonäkö yhtenäistyy. Avonainen kirjahylly on todellinen pölyn kerääjä, mutta vitriinikaappi pitää pölyn poissa, ja vain helppohoitoiset pinnat jäävät puhdistettaviksi ilman esineiden ja kirjojen siirtoa.

Umpinaisten sisäportaiden alustila voidaan käyttää mahdollisuuksien mukaan säilytystilana, mutta tilan käyttö ei välttämättä ole kovin käytännöllistä.

Keittiö ja kodinhoitohuone vaativat myös omat säilytysjärjestelmänsä.

 

FAKTA

Asuntokorjaajien keskuudessa liukuovien valinnassa saneeraajat arvostivat eniten laatua, toimittajan luotettavuutta, ulkonäköä ja mallivalikoimaa. Vähiten ratkaisuun vaikutti hinta.

 

 

puustellilogo

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot