Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiöremontin kustannukset ja kalusteiden hankinta

Keittiöremonttia suunnittelevalle tärkeimpiä perusteita kaapiston hankkimisessa ovat hinta-laatusuhde, hyvä suunnittelupalvelu ja tyyliin sopivuus. Valinnanvaraa löytyy, sillä keittiötoimittajia on Suomessa kymmeniä ja erilaisia vaihtoehtoja kalusteiden tyylin puolesta löytyy jokaiseen makuun ja kukkaroon sopivaksi. Keittiö on vuosikymmenien aikana muuttunut huomattavasti, eikä vanha 80- tai 90-luvun keittiö vastaa enää tämän päivän vaatimuksia. Erilliset keittiöt ovat muuttuneet avariksi keittiö-ruokailu-olohuonetiloiksi, johon saareke on tullut jakamaan toimintoja. Kaapistoissa suositaan vetolaatikoita ja tummat sävyt ovat tulleet vaaleiden värien rinnalle.

Puustelli AM Jkl 2014 fmt

Kuva: Puustelli

 

Milloin on aika uudistaa keittiö

Keittiön uudistamisen tai kokonaan uuden keittiön aika on tullut, kun vanha keittiö tuntuu toimimattomalta, pinnat ja ovet kulahtaneilta ja aikansa nähneiltä. Kenties kodinkoneetkin ovat tulleet tiensä päähän, koska niiden kestoikä nykyisin yleisesti on vain 10-15 vuotta. Nyt on aika miettiä, riittääkö keittiön kohennukseen pelkkä ovien pinnoitus, työtasojen vaihto tai vain vetimien vaihto.

Koko keittiön päivittämisellä nykyaikaiseksi voi toimivuutta parantaa esim. väliseinän tai sen osan poistolla. Toimiva keittiö mukautuu käyttäjän eri elämänvaiheisiin. Ikääntyvillä ihmisillä on käyttäjinä erityistarpeita eikä koskaan tiedä, milloin on tarvetta myös liikkumisesteisille, jolloin suunnittelun lähtökohtana on pyörätuolin käytön tarvitsema tila ja kalusteiden tavoitettavuus pyörätuolista käsin. 

 

Keittiökalusteiden valintaan vaikuttavat tekijät

Vaikka merkkejä on paljon, tehdään keittiötoimittajien vertailut käytännössä vain kahden kolmen valmistajan välillä ja oikea löytyy usein jopa yhden tarjouksen perusteella. Hyvä suunnittelu- ja myyjäpalvelu ovat erittäin tärkeässä osassa merkkiä valitessa ja suunnittelu on hyvä teettää ajoissa, sillä keittiö vaikuttaa myös sähkö- ja putkisuunnitelmien tekoon. Hinta- laatusuhde ja tyyliin sopivuus ovat keittiön valinnassa vuodesta toiseen merkittäviä tekijöitä. Keittiöremontin hintahaitari on laaja, sillä osa hankkii vain ovet, osa tekee koko keittiön uusiksi seiniä ja lattioita myöden. Vanhoissa omakotitaloissa remonttitoimenpiteet kohdistuvat vuosittain kalusteiden hankitaan noin 55 000 asunnossa.

 

Keittiöremontin kustannukset

Keittiökaapiston hankinta maksaa omakotikorjaajalle keskimäärin 5100 euroa ilman kodinkoneita, asennusta ja vanhan keittiön purkua. Hinta ei sisällä myöskään muita keittiöremonttiin liittyviä töitä, kuten putki- ja sähkötöitä.  Keittiökorjauksen yhteydessä noin kaksi kolmesta remontoijasta hankkii myös uusia kodinkoneita, joiden keskihinta on noin 2500 euroa. Yhtä usein remontoijat hankkivat keittiöönsä myös uuden työtason, kaapiston välitilan pinnoitteen ja altaan/hanan. Kokonaan kaapiston uusii noin 76% keittiöremonttia tekevistä omakotikorjaajista. Hintahaitari kaapistolle on laaja, halvimmillaan keittiökalusteisiin satsataan muutamia tuhansia euroja, mutta 20 000 - 25 000 euron kalustehankinnatkaan eivät ole harvinaisia.

Keittiöremontin rahoitus onnistuu useimmiten säästöinä, asuntokaupan yhteydessä osana asuntolainaa tai kulutusluottona, jota tarjoavat sekä keittiökalustevalmistajat että rahoituslaitokset. Erityisesti kulutusluottoa käytettäessä kannattaa kilpailuttaa ja vertailla eri lainantarjoajia, ettei korkeat lainanhoitokulut pääse yllättämään. Esimerkiksi Sortter Oy on suomalainen lainojen vertailutuspalvelu. Kilpailuttamalla remonttilainan voi lainakustannuksissa säästää jopa tuhansia euroja laina-aikana. Sortterin kautta remonttilainaa voi kilpailuttaa ja hakea aina 60 000 euroon asti.

 

Kaappien runko, sisus ja ovimateriaali vaikuttavat hintaan

Kalusteiden rungot ovat yleensä huonekalukäyttöön tarkoitettua lastulevyä, pinnoitteena joko melamiinia, puuviilua tms. tyyliin sopivaa. Täysin uudenlainen runkomateriaali on kierrätettävästä materiaalista valmistettu biokomposiittirunko, joka on veden kestävä ja ekologinen vaihtoehto.

Keittiön koon ja sitä kautta kaappien määrän jälkeen suurin hintaan vaikuttava tekijä on kaappien ovien materiaali. Massiivipuiset ovet ovat hintahaitarin yläpäässä ja melamiinipintaiset halvemmassa päässä. Saman kalustekokonaisuuden hintaero voi olla jopa kaksin - kolminkertainen.

Suosituin materiaali keittiökaappien ovissa on melamiini. Se on yksiväristä tai kuviopainettua, kyllästettyä paperikalvoa. Käsittelyn ansiosta pinnasta tulee kulutusta ja kuumuutta kestävä, vettä hylkivä ja helppohoitoinen. Melamiinin etuja on, että sitä saa laaka- ja peiliovisena, kiiltävänä ja mattapintaisena, värivaihtoehtoja on loputtomasti, se kestää hyvin naarmuuntumatta ja se on edullinen. Haittapuolista voi mainita, että huonolaatuinen kalvo voi alkaa irvistellä ja varsinkaan saumat eivät pidä kuumasta, eikä kosteasta.

Melamiinia kovempi ja paksumpi materiaali on laminaatti, jota aikaisemmin kutsuttiin ikilevyksi. Se on noin kolme kertaa kestävämpää kuin melamiini, mutta myös kalliimpaa. Laminaattia käytetään nykyisin keittiön ovien ja työtasojen ohella myös välitiloissa. Se on lujaa kestomuovia, jota voidaan kuvioida ja värittää monin eri tavoin.
Laminaatti kestää erinomaisesti kovaa kulutusta ja erilaisia pesuaineita, minkä vuoksi sitä käytetään myös työpöytätasoissa sekä keittiöissä että kylpyhuoneissa.

Massiivipuuovet ovat kokonaan puuta nimensä mukaisesti. Koivu, mänty, tammi ja pyökki ovat yleisimmin käytettyjä puulajeja kaappien ovissa. Massiivipuiset ovet ovat kauniita ja näyttäviä, mutta ovat selvästi kalliimpia kuin mm. melamiini ja laminaatti.

Kaapiston sisällä olevat varusteet vaikuttavat hintaan niin, että halvimpia ovat hyllykaapit ja erilaiset laatikostot, kun taas erikoiskaapit ovat kalleimpia. Jokaisella valmistajalla löytyy erilaisia sisustoja, joita vaihtelemalla saa kaapistosta tuhansia euroja kalliimman tai edullisemman. Halvimmillaan kalusteisiin voidaan satsata muutamia tuhansia, mutta keskimäärin keittiökaappihankinta maksaa ilman kodinkoneita noin 6 350 euroa.

 

Muistilista keittiön suunnittelussa

  1. Onko työtason korkeustaso oikea
  2. Onko työtasoja riittävästi
  3. Onko työtasot helppo pitää puhtaana
  4. Onko välitila helppohoitoinen
  5. Onko keittiön kaapit/pinnat helppo pitää puhtaina
  6. Onko keittiön kalusteita riittävästi
  7. Onko toimivuus hyvä
  8. Onko keittiö helppohoitoinen
  9. Onko keittiön lattia helppohoitoinen ja kestääkö roiskeita
  10. Onko keittiön valaistus riittävä

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot