Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Aluskate kuuluu osana kattorakenteeseen

rts_tutkii_logo_pieniAluskatteen tarkoituksena on suojata rakenteita vedeltä ja lumelta, jotka kulkeutuvat katteen alle tai tiivistyvät katteen alapintaan. Materiaaleina ovat erilaiset vahvistetut muovikalvot sekä hengittävät kalvot ja bitumi- ja kartonkikermit. Valittu katemateriaali määrää usein aluskatteen laadun, mutta myös tietyt rakenteet vaikuttavat valintaan. Aluskate asennettaan huolella ja tehdään siten, että mahdollinen vesi pääsee valumaan pois ja aluskatteen ja katteen väli myös tuulettuu.

aluskatekuuluu1

 

Aluskatteet

Aluskatteet soveltuvat erilaisten katteiden, kuten tiili-, pelti- ja kuitusementtikatteiden alle. Huopakatteessa puolestaan ei aina tarvita aluskatetta lainkaan, vaan umpilaudoitus korvaa aluskatteen, mutta alushuopa asennetaan kuitenkin huopakattolaatoille ja loiville katoille.

Aluskatteet ovat yleensä kelmumaisia, mutta esim. savitiilikate vaatii alleen bitumikermin.

Muoviset aluskatteet ovat joko täysmuovisia, jolloin ne on vahvistettu lasikuituvahvikkeella tai niiden alapuolella on nukkapinta, joka imee aluskatteisiin kondensoituneen kosteuden. Lisäksi aluskate voi olla hengittävä, jolloin se päästää höyrystyneen veden lävitseen. Näitä katteita käytetään esimerkiksi vinoissa sisäkatoissa, jos eristeen ja aluskatteen väli jää jostain syystä matalaksi.

 

Asennus

Tarvittavia työvälineitä ovat nitoja vasara, sakset/mattoveitsi ja mitta. Tarvikkeita varsinaisen aluskatteen lisäksi ovat kaksipuolinen teippi, saumateippi, niitit/huopanaulat, läpivientitiivisteet ja erilaiset erikoisosat.

Yleisimmin aluskatteet asennetaan lappeen pituussuuntaan. Vuotien levitys aloitetaan räystäältä siten, että aluskatteelta tippuva vesi ei valu rakenteisiin. Kate kiinnitetään kattotuoleihin esim. nitojalla 200 mm:n välein. Asennus ei saa tapahtua kireästi, vaan lämpötilaeroista johtuvan kutistumisen ja laajenemisen takia kermi jätetään noin 30 mm:n notkolle kattotuolien pintaan nähden. Päätyräystäillä aluskate nostetaan ruoteen yläreunan tasalle. Seuraava vuota levitetään edellisen yläpuolelle siten, että limitystä tulee vähintään 150mm. Työtä jatketaan alhaalta ylöspäin, kunnes viimeinen vuota taitetaan harjan yli samaa limitysmittaa käyttäen. Yksilappeisissa katoissa lopetus tapahtuu ruodelaudan yläpinnan tasolle. Sisä- ja ulkokulmissa taitokseen asennetaan aluskatteesta leikattu soiro tasaamaan teräviä taitoksia. Aluskate asennetaan siten, että se menee vähintään 150 mm taitetun soiron yli.

 aluskatekuuluu3

Läpiviennit tiivistetään huolella. Putkiliitäntöihin voidaan käyttää valmiita läpivientejä, mutta esimerkiksi hormien läpiviennit joudutaan tiivistämään rakennuskohtaisesti. Tärkeää on, ettei läpiviennin yläpuolelle synny vesipesää, vaan veden kulku ohjataan joustavasti läpiviennin ohitse.

Aluskatteen ja eristeen välin tulee olla vähintään 70 mm, mutta mieluummin tätäkin suurempi, ettei eristeen pullistelu tuki tuuletusväliä.

Apuna asennuksena ovat mm. kaksipuolinen teippi, saumateippi, aluskatteen tuuletusventtiili ja erilaiset saumalukot.

 

www.ymparisto.fi - SRMK C2

 

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot