Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Huopakatteiden asennus

rts_tutkii_logo_pieni

Bitumikaton valinnassa äänettömyys, edullisuus, keveys ja asentamisen helppous ovat sen yleisimpiä valintaperusteita. Bitumikattojen värimaailma ja kuosit ovat monipuolistuneet. ja siksikin se sopii erinomaisesti suomalaiseen maisemaan. Niitä käytetään paljon loma-asuntojen kateaineina, mutta bitumi sopii hyvin myös omakotitaloon. Katerakenteena se poikkeaa muiden katemateriaalien asennuksista. Alusta on yhtenäinen levy tai aluslaudoitus, jonka päälle asennetaan alushuopa. Varsinaista aluskatetta huopakatto ei tarvitse. Palahuopa on suhteellisen helppo asentaa ja materiaalin ylösvienti katolle on vaivatonta.

bitumikate

 

Murretut värit suoraan luonnosta

Huopakatteen murretut värit ovat helposti yhdistettävissä ympäristöön. Ne eivät kiillä eivätkä "hyppää silmille", vaan sulautuvat hyvin maisemaan. Rakenne ei myöskään paina teräskatetta enempää. Lisäksi umpilaudoitus tai lappeiden levytys jäykistää hyvin kattorakenteita. Huonona puolena voidaan pitää hieman suurempaa kunnossapidon tarvetta ja lumipainon kertymistä, mutta oikein ja ajoissa tehty huolto takaa katteelle pitkän iän.

 

Vaatii allensa umpilaudoituksen

Bitumikate on erityisesti hirsitalorakentajien suosima kate, jota myydään sekä perinteisenä rullatavarana että muotoon leikattuina kattolaattoina.  Bitumikatteen työmenekki on muita katteita suurempi, mikä johtuu ennen kaikkea sen alle vaadittavasta umpilaudoituksesta. Laudoitus toimii myös aluskatteena, tosin loiviin kattoihin ja huopalaattakattoihin on syytä asentaa myös erillinen aluskermi.

Bitumikatteen voi hyvin asentaa itse. Pakkauksien tuonti ylös kattotyömaalle on kevyttä ja tuotteet ovat taipuisia, joten jiirit ja ylösnostot onnistuvat hyvin. Valmista pintaa syntyy nopeasti. Useimmissa yleisemmin käytetyissä tuotteissa on liimasaumat valmiina ja näin naulaus- ja liimaustarve on vähäinen.

Paljon käytetty bitumikate on palahuopaa. Asennus aloitetaan räystäältä asentamalla niin sanonut tippapellit ja sisätaitteisiin jiirikermit, joiden päältä aloitetaan varsinainen kattaustyö. Kate viimeistellään harja- ja päätylevyillä, joista jälkimmäisen voi korvata siihen tarkoitukseen tehdyllä päätyräystäspellillä. Lopuksi läpiviennit käsitellään tiivistysmassalla.

 

Asennus sujuu helposti itseltäkin

Alustan tulee olla luja, suora ja kuiva. Alustaksi sopii esimerkiksi havuvaneri tai raakapontti. Valmiiseen pohjaan asennetaan tarvittavat lisärakenteet. Näitä ovat piipun tms. ympärille asennettava kolmiorima ja päätyräystäälle asennettava viistottu korotuslauta tai kolmiorima, jollei käytetä päätyräystäspeltiä.

Jos katossa on sisätaitteita, asennetaan siihen ensin aluskermi jiirin suuntaisesti. Reunat liimataan alustaan kiinni ja naulataan reunoista 200 mm:n välein huopanauloilla.

Seuraavaksi asennetaan aluskermit lappeen suuntaisesti alhaalta ylöspäin. Sisätaitteessa päät limitetään 100–150 mm taitekermin päälle, ja korotuksissa aluskermi viedään korotuksien yläpintaan. Käytettäessä korotettua päätyräystästä taitetaan aluskermi räystään yli noin 15 mm alustan alapuolelle.

Aluskermin päälle kiinnitetään räystään tippapellit ja mahdolliset päätyräystäspellit sekä pienten läpivientien tiivistyslaipat. Sisätaitteeseen asennetaan katelaatan värinen pintakermi, joka liimataan ja naulataan reunoista alustaan kiinni.

Varsinainen katetyö aloitetaan asentamalla räystäälle räystäspalat tai -kaistat, joiden alareuna tulee noin 10 mm tippapellin taitteesta harjalle päin. Laattojen asennus aloitetaan räystäslinjan keskeltä. Käytettäessä räystäspaloja tulee huomioida, että laatan paanu asettuu alasaumojen keskelle.

Laatoista irrotetaan muovi ja paanut painetaan huolellisesti kiinni alustaansa. Levy naulataan muutama sentti lovien yläpuolelta alustaansa kiinni. Päädyt leikataan päätyräystäslinjaan ja liimataan kiinni noin 10 sentin leveydeltä alustaansa. Sisätaitteet leikataan jiirin suuntaisesti siten, että pohjalle jää noin 15 sentinlevyinen laatoista vapaa alue. Laatat liimataan naulaamatta kauttaaltaan jiirikermiin.

Piipun sivulla laatoitus viedään piipun juureen. Pintakermistä leikataan noin 300 mm ylöspäin ja 200 mm kattopinnan päälle ulottuva kappale, joka liimataan kauttaaltaan alustaansa ja naulataan yläosastaan kiinni esim. tiilen saumaan. Asennus aloitetaan alalappeen puolelta ja reunataitos leikataan auki, taivutetaan sivulle ja liimataan kiinni. Seuraavaksi asennetaan sivut ja viimeisenä ylälappeen kappale. Katteen asennustyö jatkuu piipun yläpuolella asennuspalojen päältä. Viimeisenä asennetaan harjapalat. Valmis liimapinta painetaan tiukasti kiinni alustaansa siten, että taitos tulee harjalevyn keskelle. Pala naulataan etenemissuunnan puoleisesta päästä kiinni alustaansa. Seuraava laatta asennetaan noin 50 mm:n limityksellä siten, että edellisen naulat peittyvät uuden kermin alle. Lopuksi asennetaan korotettujen päätyräystäiden osalta tuulipellitykset.

Huom! Haluttaessa mahdollisimman tasavärinen ulkonäkö, kannattaa useampi kattolaattapaketti sekoittaa ennen asennusta.

Lue myös: Bitumikaton hoito ja huolto

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot