Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tökkiikö netti sisätiloissa? - Ratkaisusi voi olla Lammin® antenni-ikkuna

Lammin Ikkunat ja Ovet:

Uusilta ikkunoilta vaaditaan käytettävyyden ja ulkonäön ohella parempaa lämmöneristävyyttä. Mitä pienempi lämmönläpäisykerroin U-arvo on, sitä tehokkaampi lämmöneristävyys ikkunalla on. Monelle ikkunan vaihtajalle tulee yllätyksenä, että uusien ikkunoiden asennuksen jälkeen puhelimen kuuluvuus ja nettiyhteydet heikkenevät. Nykypäivän ikkunoilta vaaditaankin tavanomaisten ominaisuuksien lisäksi kykyä läpäistä radiosignaaleja, jotta koko perhe tai työyhteisö voi nauttia paremmista yhteyksistä.

 

Ikkunoiden uusiminen energiatehokkaampiin voi aiheuttaa ongelmia matkaviestinnän kuuluvuudessa. Ikkunoiden lasien lämmöneristykseen käytetyt selektiivipinnoitteet vaimentavat tehokkaasti radiosignaaleja. Vastaavia pinnoitteita käytetään myös auringon säteilystä johtuvan liikalämmön rajoittamiseen sekä ikkunoiden huurtumisen estoon.

Toimivat puhelin- ja nettiyhteydet ovat arjessa välttämättömyys ja monille jo perustarve. Valtaosa tietoliikenteen käytöstä tapahtuu sisätiloissa ja toimivat yhteydet ovat digitalisaation ja sähköisen viestinnän perusta. Energiatehokkaat ikkunat voivat kuitenkin muodostua esteeksi matkaviestintäyhteyksien toimivuudelle. Ei siis ole aivan sama, millaiset ikkunat rakennuskohteeseen valitaan.

Sisätilakuuluvuuden teknisten ratkaisujen varmistaminen kuuluu rakennuttajalle. Puhelin- ja nettiyhteyksien kuuluvuuteen voidaan vaikuttaa oikeilla ikkunavalinnoilla. Ikkunoiden valinnan lähtökohtana tulisi olla voimassa olevien määräysten mukaiset energiaa säästävät ikkunat, joiden käyttökelpoisuutta kannattaa tarkastella myös radiosignaalien läpäisykyvyn kannalta.

Laajemmissa julkisivuprojekteissa kannattaa tutkia kaikki signaaliläpäisyyn liittyvät rakenne- ja materiaaliratkaisut, sillä usein ikkuna toimii radiosignaalien reittinä sisä- ja ulkotilojen välillä. Ikkunan ostajan kannattaa miettiä, millaisia ominaisuuksia ikkunoissaan arvostaa: esimerkiksi huurtumaton lasi heikentää ikkunan signaalien läpäisyä.

Ikkunan vaikutus kuuluvuuteen on aina tapauskohtaista ja siihen vaikuttaa kulloisenkin operaattorin rakennuksen ympärillä oleva verkko, käytetyt rakennusmateriaalit sekä päätelaitteet.

 

Signal Window® -tekniikalla käsitellyt Lammin antenni-ikkunat läpäisevät matkapuhelinsignaalit ja verkkoyhteydet moninkertaista tehokkaammin kuin tavanomaiset energiatehokkaat ikkunat. Antenni-ikkunat mahdollistavat paremmat yhteydet mm. suoratoistopalveluja käytettäessä (esim. Netflix, YleAreena, CMore).

 

Lammin Signal Window® -tekniikalla käsitellyllä antenni-ikkunalla voidaan helpottaa signaalien etenemistä ikkunan kautta sisätiloihin energiatehokkuudesta tinkimättä. Antenni-ikkunat eivät vaimenna puhelin- ja nettiyhteyksiä yhtä paljon kuin tavanomaiset ikkunat. Tuote ei vaadi toimiakseen sähköä ja se toimii kaikkien operaattorien liittymillä (ml. 5G-liittymät). Tuotetta suositellaan erityisesti kohteisiin, joiden ulkovaipassa on käytetty voimakkaasti signaaleja heijastavia tai vaimentavia materiaaleja. Lammin antenni-ikkuna on Suomen ensimmäinen ja tutkituin signaaleja läpäisevä ikkuna.

 

Lisätietoa ratkaisusta antavat:

Lammin Ikkunan asiantuntijat
Puh. 010 8411 700, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.lammin.fi , www.signal-window.com

 

Lammin® antenni-ikkunan esite/tuotekortti [linkki pdf]

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot