Ikkunoilla näyttävyyttä ja viihtyvyyttä
Ikkunat vaikuttavat asunnon sisäpuolella viihtyvyyteen ja ulkopuolella talon näyttävyyteen. Ikkunoiden merkitys rakennuksen ulkonäköön on suuri. Isot koko seinän levyiset ja korkuiset näyttävät ikkunat ovat yleistyneet uusissa omakotitaloissa ja loma-asunnoissa. Korkeat liukuvat ikkunaovet vielä lisäävät toimivuutta asumiseen. Tämän kaiken on mahdollistanut ikkunoiden lämmöneristyskyvyn muuttuminen liki umpiseinää vastaaviksi. Myös tuotekehitys ja tiukentuneet energiamääräykset ovat olleet edesauttamassa kehitystä.
Isot, näyttävät koko seinän levyiset ja korkuiset ikkunat tuovat upean luonnon sisään, kuin parhaan taulun. (KUVA: OLLIKAISEN HIRSIRAKENNE)
Mukavuutta ja viihtyvyyttä ikkunoilla
Talon ikkunasuunnittelussa on otettava huomioon ikkunapinta-ala, talon rakenteellinen ja tontin olosuhteista johtuva aurinkosuojaus sekä seinien ilmansuunnat. Julkisivun ulkonäköä voidaan ratkaisevasti muuttaa jo pelkästään vaihtamalla ikkunoiden kokoa, väriä tai ruutujaotusta. Ikkunat ovat asumismukavuuden ja viihtyvyyden kannalta oleellinen asia. Ikkunoiden kautta rakennukseen saadaan alkukeväästä syksyyn auringonsäteilyä, joka pienentää valaistukseen ja lämmitykseen tarvittavaa energiaa.
Vuotuisen käytön lisääntyessä myös mökille valitaan yhä useammin nykyaikaiset, kolmilasiset ikkunat, usein koko seinän täyttävät näköalaikkunat. Vain kesäkäytössä olevaan lomamökkirakennukseen tai perinteiseen saunamökkiin ei ole tarvetta edelleenkään hankkia kolmilasisia ikkunoita vaan perinteisesti valitut kaksilasiset ns. mökki-ikkunat riittävät hyvin.
Ikkuna käyttökohteen mukaan
Uusien ikkunoiden hinnat vaihtelevat muun muassa laadun ja käyttötarkoituksen mukaan. Puu on perinteinen ikkunamateriaali. Uusia puuikkunoita on yhä monen pienemmän valmistajan valikoimissa ja niitä suositaan esimerkiksi kesämökeissä ja vanhoissa rakennuksissa. Puualumiini-ikkunasta, jossa ulkopuitteet on suojattu säänkestävällä alumiinilla, saa ehkä maksaa enemmän, mutta se on kestävämpi ja huoltoväli on paljon pidempi kuin puuikkunoilla. Ostohinnaltaan kalleimpia ovat selektiivi- ja superikkunat, joissa lasin ominaisuuksia, etenkin lämmöneristyskykyä, on parannettu. Jotkut käyttökohteet sanelevat suoraan, millainen ikkuna tarkoitukseen soveltuu. Saunan ikkunan täytyy kestää lämpöä ja kosteutta, kattoikkunaksi ei käy mikä tahansa ikkuna ja palonsuojalasilla on määritelty omat vaatimuksensa. Hyvästä laadusta kannatta maksaa, sillä ikkunainvestointi tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin.
Ikkunavalinta tehdään noin 70 %:ssa jo talopaketin yhteydessä, jolloin rakentaja ei itse pääse valintaan vaikuttamaan, vaan toimitussisältöön kuuluvat talotehtaan valitseman yhteistyökumppanin ikkunat. Muissa ikkunavalinnoissa valintapäätökseen vaikuttavat muun muassa laatu, hinta, ulkonäkö, tuttu valmistaja, energiatehokkuus ja taloon sopiva malli.
Suuret ikkunat antavat valoa ja ovat näyttävän näköisiä, mutta jos ne tulevat alle 700 mm:n etäisyydelle lattiapinnasta, joudutaan ikkunat varustamaan turvalasituksella. Aiemmin tähän riitti vähintään 6 mm:n tasolasi, mutta vuoden 2018 alun tiukentuneet määräykset edellyttävät karkaistua tai laminoitua lasia. Terassin tai kuistin ikkunoissa turvalasia on käytettävä sekä sisä- että ulkopuolella, sillä näissä kohdin taloa törmäysvaara on olemassa molemmin päin. Rakennusluvan myöntöpäivä ratkaisee sen, onko noudatettava uusia vai vanhoja määräyksiä.
Laadukas ikkuna
Hyvä ikkuna on kestävä, helppohoitoinen ja tiivis. Se pitää lämmön sisällä ja melun ja kylmyyden ulkona sekä suojaa sateelta ja tuulelta. Energiatehokkaat ikkunat voivat aiheuttaa myös ikkunan ulkopinnan huurtumista. Tämä ei kieli silti huonosta ikkunan laadusta, vaan kyseessä on luonnon ilmiö, joka voidaan välttää valitsemalla ulommaiseksi ikkunan lasiksi huurtumista estävä lasi. Energiansäästölasit voivat myös vaimentaa matkapuhelimen signaalin etenemisen läpi ikkunan. Puhelut voivat pätkiä, katketa tai eivät tunnista kenttää ollenkaan. Niinpä markkinoille on tullut uusia ikkunoita, joiden energiatehokkuus on vaatimusten tasalla, mutta eivät heikennä matkapuhelimen signaalia.
Talopaketeissa ikkunat ovat kauppahinnassa mukana, joten niihin ei tule useinkaan kiinnitettyä huomiota muuten kuin ulkonäön suhteen. Ikkunat kuitenkin muodostavat paketin hinnasta merkittävän osan, joten onkin hyvä tarkistaa, minkälaiset ikkunat paketissa tulevat. Näin vältytään myöhemmiltä pettymyksiltä.
Energialuokitus ja merkki
Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunaratkaisujen energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, ilmanpitävyyden ja auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m²,a. Esimerkiksi E-arvo 100kWh/m²,a, tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100kWh energiaa vuodessa. Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1.0. Myös mökkiä, jota on tarkoitus käyttää ns. kakkosasuntona, koskee ikkunoiden osalta samat määräykset kuin uusia omakotitaloja. Markkinoilla on ikkunoita U-arvoltaan jo 0,7, mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30 % pienempi kuin U=1-ikkunoissa. Ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin A++:sta G:hen, jossa A on vähän kuluttava ja G paljon kuluttava.
Tämän talon tyyliin ikkunavalinta on nappisuoritus. (KUVA: LAMMIN IKKUNA)
Kattoikkunoiden sijoitus
Talon eri tilojen pitää voida muuntua monenlaisiin tarpeisiin. Jos tila loppuu ja yläkertaa on vielä rakentamatta, on kattoikkuna usein käytännöllisin ja samalla edullisin ratkaisu yläkertatilan ikkunaksi. Kattoikkunoiden sijoitus kannattaa päättää jo talon suunnitteluvaiheessa, koska kattoikkuna muuttaa samalla tilan luonnetta merkittävästi. Pimeästä ongelmapaikasta tulee parhaimmassa tapauksessa yksi talon persoonallisemmista paikoista. Kattoikkunan suunnittelussa on kuitenkin tärkeätä huomioida muutama seikka. Kattoikkuna tulee sijoittaa aina riittävän alas silloin, kun ikkunasta halutaan nähdä myös ulos. Riippuen paikasta tai käyttötarkoituksesta kattoikkuna kannattaa varustaa joko ikkunapenkillä tai pystysuoralla ikkunaosuudella. Molemmat lisäävät kattoikkunan yhteyteen jäävää tilaa merkittävästi.
”Ilmaisen” tilan sekä ikkunan kokonaisvaikutelman näkökulmasta kannattaa suosia pari-ikkunoita aina kun se on mahdollista. Kaksi tai kolme korkeaa ikkunaa rinnan antavat aivan toisen kokonaisvaikutelman kuin yksi yksinäinen ikkuna korkealla yläkerran katossa.
Ikkunavalmistajia: