Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ikkunaa koko seinä

rts_tutkii_logo_pieni

Isot koko seinän levyiset ja korkuiset näyttävät ikkunat ovat viime vuosina yleistyneet uusissa omakotitaloissa. Tämän on mahdollistanut niiden lämmöneristyskyvyn muuttuminen liki umpiseinää vastaaviksi. Ikkunoiden tuotekehitys ja tiukentuneet energiamääräykset ovat olleet edesauttamassa kehitystä.  Ikkunoiden merkitys rakennuksen ulkonäköön on suuri. Ikkunat vaikuttavat sisäpuolella viihtyvyyteen ja ulkopuolella talon näyttävyyteen.

Niin kutsutuista vakioikkunoista on siirrytty mittatilausikkunoihin, jotka antavat mahdollisuuden hyvinkin yksilöllisiin ratkaisuihin.

Kuva: Ollikaisen Hirsirakenne

 

Ikkunat vaikuttavat koko talon ilmeeseen

Julkisivun ulkonäköä voidaan ratkaisevasti muuttaa jo pelkästään vaihtamalla ikkunoiden kokoa, väriä tai ruutujaotusta. Ulkonäköön vaikuttavat myös pielilaudat, niiden leveys, väritys ja muoto. Sisäpuolella ikkunat vaikuttavat koko talon sisäpuoliseen ilmeeseen ja niiden jaotus sekä muoto talon tyyliin, jopa sisustukseen. Ikkunat ovat myös viihtyvyyden kannalta oleellinen asia.

Ikkunoiden lisätarvikkeisiin kuuluvat sisäpuoliset sälekaihtimet ja tuuletusikkunoihin hyttysverkot. Nämä kannattaakin tilata ikkunoiden yhteydessä, jolloin niiden sopivuus ja toimivuus on helpommin taattu. Aina ei haluta, että ikkunoista nähdään sisään esimerkiksi saunaan ja pesutiloihin. Kosteissa tiloissa sälekaihtimet eivät ole pitkäikäisiä, ainakin niiden pinta muuttuu nopeasti kuluneen näköiseksi. Näissä tiloissa näköyhteys voidaankin estää käyttämällä ulkopuitteessa raakalasia vähentämättä kuitenkaan luonnonvalon pääsyä huonetilaan.

 Parvekeoven viereiset ikkunat yleensä pyritään valitsemaan samaan korkeuteen kuin oven lasitus, jolloin saadaan julkisivun ulkonäöstä yhtenäinen. Koska nykyiset ikkunat ovat energiataloudellisia eikä niiden pintalämpötila kovillakaan pakkasilla ole kuin muutaman asteen huonelämpötilaa alempi, voidaan lämmitystapa valita vapaasti. Tiloissa, joissa käytetään takkalämmitystä ja joissa korvausilma otetaan ikkunoiden kautta, kannattaa korvausilma-aukot heloituksineen yhdistää jo ikkunatilaukseen.

 

Turvalasi

Suuret ikkunat antavat valoa ja ovat näyttävän näköisiä, mutta jos ne tulevat alle 700 mm:n etäisyydelle lattiapinnasta, joudutaan ikkunat varustamaan turvalasituksella. Aiemmin tähän riitti vähintään 6mm:n tasolasi, mutta vuoden 2018 alun tiukentuneet määräykset edellyttävät karkaistua tai laminoitua lasia. Terassin tai kuistin ikkunoissa turvalasia on käytettävä sekä sisä- että ulkopuolella, sillä näissä kohdin taloa, törmäysvaara on olemassa molemmin päin. Rakennusluvan myöntöpäivä ratkaisee sen, onko noudatettava uusia vai vanhoja määräyksiä.

 

Energialuokitus ja merkki

Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1.0. Markkinoilla on ikkunoita U-arvoltaan jo 0,7, mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi kuin U=1 ikkunoissa. Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, ilmanpitävyyden ja auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m2,a. Esimerkiksi E-arvo 100kWh/m2,a, tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100kWh energiaa vuodessa. Ikkunat luokitellaan luokkiin A:sta G:hen, jossa A on vähän kuluttava ja G paljon kuluttava. Ikkunoiden energialuokitusmerkki on vapaaehtoinen.

 

Laadulla on merkitystä

Hyvä ikkuna on kestävä, helppohoitoinen ja tiivis. Huolella tehdyssä ikkunassa karmit ja puitteet ovat mittatarkkoja, heloitukset, maalaukset ja profilointi kunnossa sekä tiivisteet paikoillaan. Ikkunat eivät saa iänkään myötä vääntyillä, vaan ne avautuvat vaivattomasti vuosienkin päästä. Korkea laatu näkyy myös hyvänä ja siistinä työjälkenä sekä tuotteiden asiallisena pakkaamisena ja suojauksena. Jos näissä on puutteita tai virheitä, kannattaa ottaa heti valmistajaan yhteyttä jo ennen ikkunoiden asentamista. Talopakettikaupoissa ikkunat ovat kauppahinnassa mukana, joten niihin ei tule useinkaan kiinnitettyä huomiota muuten kuin ulkonäön suhteen. Ikkunat kuitenkin muodostavat paketin hinnasta merkittävän osan, joten onkin hyvä tarkistaa, minkälaiset ikkunat talopaketissa on. Näin vältytään myöhemmiltä pettymyksiltä.

 

Hyvä tuote vaatii vähän huoltoa

Alumiinipuitteiset ikkunat vaativat vähän huoltoa. Niiden pinta kestää vuodesta toiseen, ja huolto perustuukin lähinnä tahrojen ja lian poistamiseen. Puuikkunan maali- tai suojakäsittelypinta pitää huoltomaalata jo ennen kuin maalipinta alkaa lohkeilla. Ikkunoiden tiivisteet vaihdetaan tarvittaessa. Huoltoa on tietenkin myös ikkunoiden pesu. Pestävien pintojen määrä riippuu valitusta ikkunatyypistä.

 

Kattoikkunoiden sijoitus

Talon eri tilojen pitää voida muuntua monenlaisiin tarpeisiin. Jos tila loppuu ja yläkertaa on vielä rakentamatta, on kattoikkuna usein käytännöllisin ja samalla edullisin ratkaisu yläkertatilan ikkunaksi. Kattoikkunoiden sijoitus kannattaa päättää jo talon suunnitteluvaiheessa, koska kattoikkuna muuttaa samalla tilan luonnetta merkittävästi. Pimeästä ongelmapaikasta tulee parhaimmassa tapauksessa yksi talon persoonallisemmista paikoista. Kattoikkunan suunnittelussa on kuitenkin tärkeätä huomioida muutama seikka. Kattoikkuna tulee sijoittaa aina riittävän alas silloin, kun ikkunasta halutaan nähdä myös ulos. Riippuen paikasta tai käyttötarkoituksesta kattoikkuna kannattaa varustaa joko ikkunapenkillä tai pystysuoralla ikkunaosuudella. Molemmat lisäävät kattoikkunan yhteyteen jäävää tilaa merkittävästi.

”Ilmaisen” tilan sekä ikkunan kokonaisvaikutelman näkökulmasta kannattaa suosia pari-ikkunoita aina kun se on mahdollista. Kaksi tai kolme korkeaa ikkunaa rinnan antavat aivan toisen kokonaisvaikutelman kuin yksi yksinäinen ikkuna korkealla yläkerran katossa.

 

Ikkunoiden valintaperusteet

 

 

Ikkunavalinta tehdään 67 %:ssa talopaketin oston yhteydessä. Valintaperusteet jakautuvat seuraavasti:

 ikkunan valintaperusteet

 

Ikkunavalmistajia:

Lammin ikkunat ja ovet

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

lamminlogo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot