Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiön työtasot ja välitila

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten paljon taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina mm. roiskeille, kuumille kattiloille ja naarmuille.

Franke Dawn tasosta nouseva liesituuletin. Kuva: Novart 

 

Valintaa punnittaessa mikään materiaali ei välttämättä ole toista parempi. Jokaisella materiaaleilla on hyviä ja huonoja puolia, joista on tehtävä oma kompromissinsa. Mikä on tärkeintä juuri sinun keittiössäsi? Hinta? Näyttävyys? Helppohoitoisuus? Kestävyys? Tietty väri tai tyyli? Valinnat riippuvat siitä, mihin järjestykseen eri tekijät asettuvat tärkeysjärjestyksessä.

 

Puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä ja on ekologinen valinta. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten käyttäjältä vaaditaan huolellisuutta sen hoidossa. Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla. Öljykäsittely silloin tällöin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta, ja estää myös vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason hyvä puoli on vielä sekin, että sen voi hioa ja tasoittaa, jos pinta on kulahtanut.  Pinnan kun vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.
Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astianpesukone. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä tilaa. Myös koneen ympärille pitäisi jättää ilman kierrolle tilaa.

Puutason plussapuolena voidaan pitää myös sitä, että aukot tasoon on sahattavissa työmaalla ja materiaali on edullinen. Miinuksena voi pitää, ettei se siedä kuumia kattiloita ja värivalikoima on aika suppea.

 

Laminaattitaso

Laminaattitaso on kulutusta kestävä ja edullinen. Laminaattipinta sietää naarmuja ja kemikaaleja, kuumia juomia, öljyä ja viiniä. Taso on helppo pitää puhtaana kostealla pyyhkimällä. Pinnan voi valita puuta, tai kiveä muistuttavana, tai eri tavoin kuvioituna. Vaihtoehdoista löytyy kaapinovien kanssa varmasti yhteen sopiva väri.  Laminaattitaso on yleisimmin valittu taso keittiöön.

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön. Laminaattitason plussapuolina ovat siis laaja värivalikoima ja reuna voi olla eri sävyinen kuin itse taso, helppo puhtaanapito ja edullinen hinta. Miinuspuolelle asettuu huono kosteuden sietokyky, ei siedä kuumaa kattilaa, eikä naarmuja ja koloja voi hioa, tai paikata.

 

Kivitasot

Kivitaso ja kvartsitaso ovat nousseet perinteisten puun ja laminaatin rinnalle työtasojen vaihtoehdoiksi. Myös betonitasot ja terästasot ovat tulleet keittiöön. Kaunis ja ”ikuinen” luonnonkivi on arvostettu materiaali. Luonnonkivilaaduissa on paljon vaihtoehtoja, jotka pitävät sisällään myös eri värejä ja kuvioita.

Kivilaatujen huollettavuudessa on myös eroja. Graniittitaso on kova, kulutusta kestävä ja esimerkiksi leipomiseen erinomainen alusta. Oikein huollettuna kivi kuin kivi kestää vuosikymmenestä toiseen. Sen ainoa huono puoli on korkea hinta.

 

Kaapiston välitila

Keittiön välitila on seinä, joka jää keittiön ylä- ja alakaappien väliin. Yleensä välitilan korkeus on noin 45-55 cm, mutta vanhoissa taloissa se voi olla noin 40 cm. Keittiön esteettisyys on merkittävä tekijä välitilan mitoituksessa. Kaappien välitila voidaan pinnoittaa usealla eri tavalla. Valintaa vaikeuttaa todella runsas vaihtoehtojen määrä, sillä jo laattavaihtoehtoja on tuhansia.

Keittiön välitilaan voidaan valita esim. lasi, jonka taakse saa kauniin kuvan tai tapetin, tai hirsiseinän, tai jopa rouhean betonin. Kuva voidaan myös laminoida tai asentaa muovilevyn taakse. Välitilaan on perinteisten laattojen lisäksi mahdollisuus asentaa lähes mitä tahansa. Kirkkaan lasin lisäksi välitilaan voi valita sävytetyn lasin, kuvioidun lasin, tai maitolasin, tai teräksen.

Muovilevy tai pleksi sopii myös välitilaan. Muistaa kannattaa kuitenkin, että se on helposti naarmuuntuva ja taipuvainen harmaantumaan.

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot