Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiön työtasot, välitila ja valaistus

Työpöytätason on kestettävä kulutusta, oltava hygieeninen ja helppohoitoinen. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten paljon taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina mm. roiskeille, kuumille kattiloille ja naarmuille.

Oikealla tavalla hoidettuna työtasot säilyvät pitkään lähes uudenveroisena. (Kuva: Puustelli)

 

Työtasoissa puuta, laminaattia, kiveä, kvartsia

Valintaa punnittaessa mikään materiaali ei välttämättä ole toista parempi. Jokaisella materiaaleilla on hyviä ja huonoja puolia, joista on tehtävä oma kompromissinsa. Mikä on tärkeintä juuri sinun keittiössäsi? Onko se hinta, näyttävyys, helppohoitoisuus, kestävyys vaiko tietty väri tai tyyli? Valinnat riippuvat siitä, mihin järjestykseen eri tekijät asettuvat tärkeysjärjestyksessä.

Puutaso on kaunis ja se tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä sekä on ekologinen valinta. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten käyttäjältä vaaditaan huolellisuutta sen hoidossa. Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Puutason hyvä puoli on vielä sekin, että sen voi hioa ja tasoittaa, jos pinta on kulahtanut.  Pinnan kun vielä hiomisen jälkeen käsittelee esim. pellavaöljyllä tai vahalla, on työtaso taas kuin uusi.

Laminaattitaso on kulutusta kestävä ja edullinen. Laminaattipinta sietää naarmuja ja kemikaaleja, kuumia juomia, öljyä ja viiniä. Taso on helppo pitää puhtaana kostealla pyyhkimällä. Pinnan voi valita puuta tai kiveä muistuttavana, tai eri tavoin kuvioituna. Vaihtoehdoista löytyy kaapinovien kanssa varmasti yhteen sopiva väri.  Laminaattitaso on yleisimmin valittu taso keittiöön.

Ruostumaton teräs on työpöytätason materiaalina helppohoitoinen ja sillä on hyvä lämmön- ja kosteudenkesto. Huonona puolena on, että se naarmuuntuu helposti.

Kivitaso ja kvartsitaso ovat perinteisten puun ja laminaatin rinnalla suosittuja työtasojen vaihtoehdoiksi. Myös betonitasot ovat tulleet keittiöön. Luonnonkivilaaduissa on paljon vaihtoehtoja, jotka pitävät sisällään myös eri värejä ja kuvioita. Kivilaatujen huollettavuudessa on myös eroja. Luonnonkivistä parhaiten sopii työtasoksi graniitti, joka on kotimaista kiveä. Kivitason lämmön- ja kosteudenkesto on erinomainen. Se on kova, kulutusta kestävä ja esimerkiksi leipomiseen erinomainen alusta. Myös kivitasoa täytyy hoitaa niiden omilla aineilla. Kivitasojen rinnalle on tullut massatasoja, jotka ovat helposti puhdistettavia ja niillä on hyvä iskun- ja kulutuksen kesto sekä kosteudenkesto.

Oikein huollettuna kivi kuin kivi kestää vuosikymmenestä toiseen. Sen ainoa huono puoli on korkea hinta.

 

Ylä- ja alakaappien välinen tila

Keittiön välitila on seinä, joka jää keittiön ylä- ja alakaappien väliin. Aina ei keittiössä ole yhtään yläkaappia tai koko keittiö on pelkkää korkeaa seinäkaappia erillisen saarekkeen kera. Silloin, kun on, keittiön esteettisyys on merkittävä tekijä välitilan mitoituksessa. Yleensä välitilan korkeus on noin 45–55 cm, mutta vanhoissa taloissa se voi olla noin 40 cm. Kaappien välitila voidaan pinnoittaa usealla eri tavalla. Valintaa vaikeuttaa todella runsas vaihtoehtojen määrä, sillä jo laattavaihtoehtoja on tuhansia. Laminaatti sopii myös välitilan materiaaliksi. Keittiön välitilaan voidaan valita myös lasi, jonka taakse saa kauniin kuvan tai tapetin tai hirsiseinän tai rouhean betonin. Kuva voidaan myös laminoida tai asentaa muovilevyn taakse. Kirkkaan lasin lisäksi välitilaan voi valita sävytetyn lasin, kuvioidun lasin, maitolasin tai teräksen. Myös muovilevy tai pleksi sopii välitilaan. Muistaa kannattaa kuitenkin, että se on helposti naarmuuntuva ja taipuvainen harmaantumaan.

 

Valaistusta ja pistorasioita riittävästi

Keittiö vaatii hyvän yleis- ja paikallisvalaistuksen, sillä se on työskentelytila, jossa pitää voida turvallisesti käsitellä erilaisia kodin pienkoneita ja mm. veitsiä.  Keittiön yläkaappien alapohjaan voidaan kiinnittää työvalot esim. led-ketjuna, joka valaisee koko työtason tai yksittäisinä valaisimina. Pistorasioita kannattaa sijoittaa riittävästi erilaisille pienkoneille työpöytätason yläosaan. Perussääntönä voi aina ajatella, että valaistusta ei koskaan ole liikaa ja pistorasioita mieluummin liikaa kuin liian vähän.

 

Asennus

Kaapiston voi kalustevalmistajalta tilata asennettuna paikoilleen. Kokeneet asentajat asentavat normaalikokoisen keittiön parissa päivässä. Koska keittiö on kodin kalleimpia hankintoja, kannattaa asennusta tosiaankin miettiä, jotta mikään ei mene pieleen. Halvimmillaan keittiön voi kätevä emäntä/isäntä toki kasata itse aina rungoista alkaen. 

 

 

 

puustellilogo

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot