Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiö on aina mittatilaustyö

rts_tutkii_logo_pieni

Keittiö suunnitellaan aina asiakkaan toiveista ja niitä kunnioittaen. Keittiö on joka kerta mittatilaustyö. Unelmiensa keittiön haluaa jokainen uuteen kotiinsa. Siinä pitää olla ”kaikki kohdallaan”, jotta se tuntuu omalta keittiöltä. Keittiö suunnitellaan nykyään lähes aina avoimeksi tilaksi olohuoneen yhteydessä.  Keittiö on kodin kallein yksittäinen tila ja siksi siihen halutaan panostaa - se halutaan tehdä yksilölliseksi, asujansa näköiseksi. Keittiö on kodin keskus ja sen suunnittelun lähtökohta on aina perheen tarpeet.

Oikein suunniteltu keittiö helpottaa arjen askareita ja parantaa kodin viihtyvyyttä. (Kuva: Kannustalo)

 

Toiveiden ja tarpeiden mukaan

Mielikuva omasta keittiöstä on monilla jo ennen kuin taloa ja sen tilaratkaisuja on edes hahmoteltu. Jo ensimmäisessä talon suunnittelupalaverissa olisi hyvä olla mietittynä millaisen keittiöstä haluaa: haluaako erillisen huoneen vai avonaisen tilan, haluaako saarekkeen vaiko koko seinän täyttävän kaapistorivin integroiduilla kodinkoneilla ja lisäksi on vielä pohdittava, minkä muotoisen ja minkä kokoisen keittiön haluaa. Mukaan ensimmäiseen suunnitteluun voi ja kannattaakin ottaa myös mahdollisia kuvia löytämästään unelmakeittiöstä. Kodin suunnittelun kannalta jo varhaisessa vaiheessa on tiedettävä mm. vesipisteen paikka keittiössä. Se nimittäin osaltaan määrittää keittiön kaappien ja kodinkoneiden paikkoja ja tämä taas vaikuttaa esimerkiksi sähköjen ja valaistuksen suunnitteluun. Totuus on, että keittiössä pistorasioita tai valaistusta ei ole koskaan liikaa. Lähtökohtana suunnitteluun on miettiä käyttötarpeet eli mitä keittiössä tehdään.

 

Saareke, upotettava liesituuletin ja ruokakomero trendinä

Viime vuosien trendinä on ollut avoin keittiö saarekkeineen olohuoneen yhteydessä, samoin kuin mm. aamiaiskaappi, jonne saa keittiön pienet kodinkoneet piilotetuksi ovien taakse. Myös entisajan ruokakomero on saapunut uudelleen. Sinne saa katseilta näkymättömiin, siististi ja helposti, tilaa myös kodin lajittelupisteelle eikä tarvitse käyttää tähän kallisarvoisia keittiökaappitiloja. Myös kerralla ostetut isommat ruokatarvikehankinnat saa sinne sovitettua hyllyille. Ruokakomero voi myös vähentää kalliiden keittiökaappien hankintaa.

Suunnitelman tekemisen voi tilata esim. sisustussuunnittelijalta tai teettää keittiökaappivalmistajalla. Kaappisuunnittelu kuuluu usein kalusteiden hintaan.  3D-havainnekuvista asiakas voi katsella etukäteen, miltä keittiö valmiina näyttää erilaisia ovi-, vedin-, taso-, välitila- ja värivaihtoehtoja pohdittaessa. Se, min­kä kokoinen ja muotoinen keittiö tarvi­taan, riippuu paljon perheen koosta se­kä ruokailu- ja ruuanlaittotottumuksista. Kun perheen käyttötarpeet on mietitty, alkaa varsinainen suunnittelu: millaiset kodinkoneet hankitaan, miten ne sijoitetaan, nostetaanko osa kaappeihin, integroidaanko kaappien sisään, ostetaanko erillinen uuni ja liesitaso jne. Ruoan käryjen poistoon voi valita joko erillisen liesikuvun tai kaappiin sijoitetun liesituulettimen. Nykyään saa myös keittiötason sisään upotettavia trendikkäitä ja varsin huomaamattomia liesituulettimia.  Tyyli- ja ul­konäköasiat ovat tietysti keittiöratkaisu­jen valinnassa erittäin tärkeitä. Hyvään suunnitteluun kuuluu myös hoidon ja huollettavuuden huomioiminen.

Keittiön suunnittelu on tärkeä osa kodin sisustusta ja toiminnallisuutta. (Kuva: Vaaran Aihkitalot)

 

Toimivuus ennen kaikkea

Peruslähtökohta suunnittelulle on lie­den, vesipisteen ja kylmätilojen muodos­tama ydin.  Näiden tulisi optimaalisim­millaan sijaita toisiinsa nähden kolmios­sa, josta etäisyys pisteestä toiseen olisi vain pari–kolme esteetöntä askelta. Esim. ruokapöytää ei saisi sijoittaa näiden pis­teiden väliin. Kunkin toiminnon vieres­sä tulisi olla laskutilaa. Lieden ja pesual­taan välissä pitäisi työtilaa olla vähintään 60 cm ja toisellakin puolella liettä vähin­tään 40 cm.  Alakaappien sokkelin korkeudella työ­pöydän tason korkeusaseman voi valita käyttäjän pituuden mukaan. Yleisimmin käytetty alakaappikorkeus on 90 cm, ylä­kaappien etäisyys tasosta vaihtelee. Sei­näkaappien ei tarvitse välttämättä olla samalla korkeustasolla eikä saman syvyisiä. Esim. ylimmät kaapit, joita harvemmin käytetään, voivat olla syvempiä ja niissä säilytystilaa harvemmin käytettäville astioille tai kodinkoneille. Kalusteet tulisi suunnitella niin, että niitä käyttävä hen­kilö ulottuu hyvin tarvitsemiinsa välinei­siin. Paras ulottuvuusalue korkeudessa on 70–130 cm, joten tälle alueelle tuli­si sijoittaa eniten käytetyt tavarat. Paljon käytettyjen kodinkoneiden, kuten astian­pesukoneen ja uunin sijoittaminen oike­alle työskentelykorkeudelle on ergono­misesti järkevää. Esim. astianpesukoneen nostaminen 30–40 cm lattiatasosta hel­pottaa huomattavasti sen täyttämistä.


 
Tässä muistilista keittiön perusasioista

  • Tilan arviointi: Mittaa keittiön tila ja huomioi seinien, ikkunoiden, ovien ja putkistojen sijainnit. Tämä auttaa hahmottamaan, miten voi järjestää keittiön eri osat.

  • Työnkulku: Ajattele keittiön työnkulkua ja varmista, että tärkeimmät alueet (jääkaappi, liesi, pesuallas) ovat helposti saavutettavissa toisistaan. Tämä tehostaa ruoanlaittoa ja helpottaa arjen askareita.

  • Kaappitilat: Suunnittele kaappitilat ja varastointiratkaisut huolellisesti. Mieti, mitä tarvikkeita ja ruokatarvikkeita haluat säilyttää keittiössä ja valitse kaapit, hyllyt ja vetolaatikot niiden tarpeiden mukaan. Hyvä tilankäyttö on avainasemassa.

  • Työskentelytila: Varmista, että sinulla on riittävästi työskentelytilaa leikkaamiseen, pilkkomiseen ja ruoanlaittoon. Huomioi myös laskutilan tarve esimerkiksi ruokien valmistuksen tai tarjoilun aikana.

  • Valaistus: Valaistus on tärkeä tekijä keittiön suunnittelussa. Hyvä yleisvalaistus on tarpeen, mutta myös kohdevalaistus työskentelyalueille on suositeltavaa. Harkitse erilaisia valaistusratkaisuja, kuten riippuvalaisimia tai led-nauhoja, luodaksesi tunnelmallisen ja toimivan valaistuksen.

  • Materiaalit ja värit: Valitse keittiön materiaalit ja värit huolellisesti. Huomioi kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, kuten laadukkaat työtasot ja kestävät lattiamateriaalit. Värien valinnalla voit luoda haluamasi tunnelman keittiöön.

  • Laitteet: Päätä, mitä laitteita haluat keittiöön, kuten uuni, liesi, jääkaappi ja astianpesukone. Huomioi myös niiden sijoittelu ja integrointi keittiökalusteisiin.

  • Kodinkoneiden sijoittelu: Mieti, miten kodinkoneet sijoitetaan ja miten ne sopivat keittiön työnkulkuun. Esimerkiksi sijoittamalla pesuallas ja astianpesukone lähelle toisiaan, helpotat pesukoneen täyttöä.

 

 

puustellilogo