Keittiö on aina mittatilaustyö

Keittiö suunnitellaan aina asiakkaan toiveista ja niitä kunnioittaen. Keittiö on joka kerta mittatilaustyö. Unelmiensa keittiön haluaa jokainen uuteen kotiinsa. Siinä pitää olla ”kaikki kohdallaan”, jotta se tuntuu omalta keittiöltä. Keittiö suunnitellaan nykyään lähes aina avoimeksi tilaksi olohuoneen yhteydessä. Keittiö on kodin kallein yksittäinen tila ja siksi siihen halutaan panostaa - se halutaan tehdä yksilölliseksi, asujansa näköiseksi. Keittiö on kodin keskus ja sen suunnittelun lähtökohta on aina perheen tarpeet.

Oikein suunniteltu keittiö helpottaa arjen askareita ja parantaa kodin viihtyvyyttä. (Kuva: Kannustalo)
Toiveiden ja tarpeiden mukaan
Mielikuva omasta keittiöstä on monilla jo ennen kuin taloa ja sen tilaratkaisuja on edes hahmoteltu. Jo ensimmäisessä talon suunnittelupalaverissa olisi hyvä olla mietittynä millaisen keittiöstä haluaa: haluaako erillisen huoneen vai avonaisen tilan, haluaako saarekkeen vaiko koko seinän täyttävän kaapistorivin integroiduilla kodinkoneilla ja lisäksi on vielä pohdittava, minkä muotoisen ja minkä kokoisen keittiön haluaa. Mukaan ensimmäiseen suunnitteluun voi ja kannattaakin ottaa myös mahdollisia kuvia löytämästään unelmakeittiöstä. Kodin suunnittelun kannalta jo varhaisessa vaiheessa on tiedettävä mm. vesipisteen paikka keittiössä. Se nimittäin osaltaan määrittää keittiön kaappien ja kodinkoneiden paikkoja ja tämä taas vaikuttaa esimerkiksi sähköjen ja valaistuksen suunnitteluun. Totuus on, että keittiössä pistorasioita tai valaistusta ei ole koskaan liikaa. Lähtökohtana suunnitteluun on miettiä käyttötarpeet eli mitä keittiössä tehdään.
Saareke, upotettava liesituuletin ja ruokakomero trendinä
Viime vuosien trendinä on ollut avoin keittiö saarekkeineen olohuoneen yhteydessä, samoin kuin mm. aamiaiskaappi, jonne saa keittiön pienet kodinkoneet piilotetuksi ovien taakse. Myös entisajan ruokakomero on saapunut uudelleen. Sinne saa katseilta näkymättömiin, siististi ja helposti, tilaa myös kodin lajittelupisteelle eikä tarvitse käyttää tähän kallisarvoisia keittiökaappitiloja. Myös kerralla ostetut isommat ruokatarvikehankinnat saa sinne sovitettua hyllyille. Ruokakomero voi myös vähentää kalliiden keittiökaappien hankintaa.
Suunnitelman tekemisen voi tilata esim. sisustussuunnittelijalta tai teettää keittiökaappivalmistajalla. Kaappisuunnittelu kuuluu usein kalusteiden hintaan. 3D-havainnekuvista asiakas voi katsella etukäteen, miltä keittiö valmiina näyttää erilaisia ovi-, vedin-, taso-, välitila- ja värivaihtoehtoja pohdittaessa. Se, minkä kokoinen ja muotoinen keittiö tarvitaan, riippuu paljon perheen koosta sekä ruokailu- ja ruuanlaittotottumuksista. Kun perheen käyttötarpeet on mietitty, alkaa varsinainen suunnittelu: millaiset kodinkoneet hankitaan, miten ne sijoitetaan, nostetaanko osa kaappeihin, integroidaanko kaappien sisään, ostetaanko erillinen uuni ja liesitaso jne. Ruoan käryjen poistoon voi valita joko erillisen liesikuvun tai kaappiin sijoitetun liesituulettimen. Nykyään saa myös keittiötason sisään upotettavia trendikkäitä ja varsin huomaamattomia liesituulettimia. Tyyli- ja ulkonäköasiat ovat tietysti keittiöratkaisujen valinnassa erittäin tärkeitä. Hyvään suunnitteluun kuuluu myös hoidon ja huollettavuuden huomioiminen.

Keittiön suunnittelu on tärkeä osa kodin sisustusta ja toiminnallisuutta. (Kuva: Vaaran Aihkitalot)
Toimivuus ennen kaikkea
Peruslähtökohta suunnittelulle on lieden, vesipisteen ja kylmätilojen muodostama ydin. Näiden tulisi optimaalisimmillaan sijaita toisiinsa nähden kolmiossa, josta etäisyys pisteestä toiseen olisi vain pari–kolme esteetöntä askelta. Esim. ruokapöytää ei saisi sijoittaa näiden pisteiden väliin. Kunkin toiminnon vieressä tulisi olla laskutilaa. Lieden ja pesualtaan välissä pitäisi työtilaa olla vähintään 60 cm ja toisellakin puolella liettä vähintään 40 cm. Alakaappien sokkelin korkeudella työpöydän tason korkeusaseman voi valita käyttäjän pituuden mukaan. Yleisimmin käytetty alakaappikorkeus on 90 cm, yläkaappien etäisyys tasosta vaihtelee. Seinäkaappien ei tarvitse välttämättä olla samalla korkeustasolla eikä saman syvyisiä. Esim. ylimmät kaapit, joita harvemmin käytetään, voivat olla syvempiä ja niissä säilytystilaa harvemmin käytettäville astioille tai kodinkoneille. Kalusteet tulisi suunnitella niin, että niitä käyttävä henkilö ulottuu hyvin tarvitsemiinsa välineisiin. Paras ulottuvuusalue korkeudessa on 70–130 cm, joten tälle alueelle tulisi sijoittaa eniten käytetyt tavarat. Paljon käytettyjen kodinkoneiden, kuten astianpesukoneen ja uunin sijoittaminen oikealle työskentelykorkeudelle on ergonomisesti järkevää. Esim. astianpesukoneen nostaminen 30–40 cm lattiatasosta helpottaa huomattavasti sen täyttämistä.
Tässä muistilista keittiön perusasioista
-
Tilan arviointi: Mittaa keittiön tila ja huomioi seinien, ikkunoiden, ovien ja putkistojen sijainnit. Tämä auttaa hahmottamaan, miten voi järjestää keittiön eri osat.
-
Työnkulku: Ajattele keittiön työnkulkua ja varmista, että tärkeimmät alueet (jääkaappi, liesi, pesuallas) ovat helposti saavutettavissa toisistaan. Tämä tehostaa ruoanlaittoa ja helpottaa arjen askareita.
-
Kaappitilat: Suunnittele kaappitilat ja varastointiratkaisut huolellisesti. Mieti, mitä tarvikkeita ja ruokatarvikkeita haluat säilyttää keittiössä ja valitse kaapit, hyllyt ja vetolaatikot niiden tarpeiden mukaan. Hyvä tilankäyttö on avainasemassa.
-
Työskentelytila: Varmista, että sinulla on riittävästi työskentelytilaa leikkaamiseen, pilkkomiseen ja ruoanlaittoon. Huomioi myös laskutilan tarve esimerkiksi ruokien valmistuksen tai tarjoilun aikana.
-
Valaistus: Valaistus on tärkeä tekijä keittiön suunnittelussa. Hyvä yleisvalaistus on tarpeen, mutta myös kohdevalaistus työskentelyalueille on suositeltavaa. Harkitse erilaisia valaistusratkaisuja, kuten riippuvalaisimia tai led-nauhoja, luodaksesi tunnelmallisen ja toimivan valaistuksen.
-
Materiaalit ja värit: Valitse keittiön materiaalit ja värit huolellisesti. Huomioi kestävät ja helppohoitoiset materiaalit, kuten laadukkaat työtasot ja kestävät lattiamateriaalit. Värien valinnalla voit luoda haluamasi tunnelman keittiöön.
-
Laitteet: Päätä, mitä laitteita haluat keittiöön, kuten uuni, liesi, jääkaappi ja astianpesukone. Huomioi myös niiden sijoittelu ja integrointi keittiökalusteisiin.
-
Kodinkoneiden sijoittelu: Mieti, miten kodinkoneet sijoitetaan ja miten ne sopivat keittiön työnkulkuun. Esimerkiksi sijoittamalla pesuallas ja astianpesukone lähelle toisiaan, helpotat pesukoneen täyttöä.




