Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiö on kodin tärkeimpiä valintoja

rts_tutkii_logo_pieni

Unelmiensa keittiön haluaa jokainen uuteen kotiinsa. Siinä pitää olla ”kaikki kohdallaan”, jotta se tuntuu omalta keittiöltä.  Keittiö suunnitellaan aina asiakkaan toiveista ja niitä kunnioittaen. Keittiö on joka kerta mittatilaustyö. Nykyään keittiö halutaan lähes aina avoimeksi tilaksi olohuoneen yhteyteen. Keittiö on kodin kallein yksittäinen tila ja siksi siihen halutaan panostaa, se halutaan tehdä yksilölliseksi, asujansa näköiseksi. Se on kodin keskus ja sen suunnittelun lähtökohta on aina perheen tarpeet. 

Välimatkat, ergonomia ja järjestys ovat kalusteiden toimivuuden suunnittelun kolme lähtökohtaa. (Kuva: Älvsbytalo)

 

Toivekeittiö

Mielikuva omasta keittiöstä on monilla jo ennen kuin taloa ja sen tilaratkaisuja on edes hahmoteltu. Jo ensimmäisessä talon suunnittelupalaverissa olisi hyvä olla mietittynä millaisen keittiöstä haluaa: haluaako erillisen huoneen vai avonaisen tilan, haluaako saarekkeen vaiko koko seinän täyttävän kaapistorivin integroiduilla kodinkoneilla ja lisäksi on vielä pohdittava, minkä muotoisen ja minkä kokoisen keittiön haluaa. Mukaan ensimmäiseen suunnitteluun voi ja kannattaakin ottaa myös mahdollisia kuvia löytämästään unelmakeittiöstä. Kodin suunnittelun kannalta jo varhaisessa vaiheessa on tiedettävä mm. vesipisteen paikka keittiössä. Se nimittäin osaltaan määrittää keittiön kaappien ja kodinkoneiden paikkoja ja tämä taas vaikuttaa esimerkiksi sähköjen ja valaistuksen suunnitteluun. Totuus on, että keittiössä pistorasioita tai valaistusta ei ole koskaan liikaa. Lähtökohtana suunnitteluun on miettiä käyttötarpeet eli mitä keittiössä tehdään.

 

Avoin keittiö, saareke ja ruokakomero trendinä

Viime vuosien trendinä on ollut avoin keittiö saarekkeineen olohuoneen yhteydessä, samoin kuin koko takaseinän täyttämät korkeat kaapit, joissa on mm. aamiaiskaappi ja keittiön pienet kodinkoneet piilotettuna ovien taakse. Myös entisajan ruokakomero on saapunut uudelleen. Sinne saa katseilta näkymättömiin siististi ja helposti tilaa myös kodin lajittelupisteelle eikä tarvitse siihen käyttää kallisarvoisia keittiökaappitiloja. Myös kerralla ostetut isommat ruokatarvikehankinnat saa sinne sovitettua hyllyille. Ruokakomero voi myös vähentää kalliiden keittiökaappien hankintaa.

Suunnitelman tekemisen voi tilata esim. sisustussuunnittelijalta tai teettää keittiökaappivalmistajalla. Kaappisuunnittelu kuuluu usein kalusteiden hintaan.  3D-havainnekuvista asiakas voi katsella etukäteen, miltä keittiö valmiina näyttää erilaisia ovi-, vedin-, taso-, välitila- ja värivaihtoehtoja pohdittaessa. Se, min­kä kokoinen ja muotoinen keittiö tarvi­taan, riippuu paljon perheen koosta se­kä ruokailu- ja ruuanlaittotottumuksista. Kun perheen käyttötarpeet on mietitty, alkaa varsinainen suunnittelu: millaiset kodinkoneet hankitaan, miten ne sijoitetaan, nostetaanko osa kaappeihin, integroidaanko kaappien sisään, ostetaanko erillinen uuni ja liesitaso jne. Ruoan käryjen poistoon voi valita joko erillisen liesikuvun tai kaappiin sijoitetun liesituulettimen. Nykyään saa myös keittiötason sisään upotettavia varsin huomaamattomia liesituulettimia.  Tyyli- ja ul­konäköasiat ovat tietysti keittiöratkaisu­jen valinnassa erittäin tärkeitä. Hyvään suunnitteluun kuuluu myös hoidon ja huollettavuuden huomioiminen.

Ruokakomero on uudistettua ”vanhaa” keittiöissä.(Kuva: Kannustalo)

 

Toimivuus ennen kaikkea

Peruslähtökohta suunnittelulle on lie­den, vesipisteen ja kylmätilojen muodos­tama ydin.  Näiden tulisi optimaalisim­millaan sijaita toisiinsa nähden kolmios­sa, josta etäisyys pisteestä toiseen olisi vain pari–kolme esteetöntä askelta. Esim. ruokapöytää ei saisi sijoittaa näiden pis­teiden väliin. Kunkin toiminnon vieres­sä tulisi olla laskutilaa. Lieden ja pesual­taan välissä pitäisi työtilaa olla vähintään 60 cm ja toisellakin puolella liettä vähin­tään 40 cm.  Alakaappien sokkelin korkeudella työ­pöydän tason korkeusaseman voi valita käyttäjän pituuden mukaan. Yleisimmin käytetty alakaappikorkeus on 90 cm, ylä­kaappien etäisyys tasosta vaihtelee. Sei­näkaappien ei tarvitse välttämättä olla samalla korkeustasolla eikä saman syvyisiä. Esim. ylimmät kaapit, joita harvemmin käytetään, voivat olla syvempiä ja niissä säilytystilaa harvemmin käytettäville astioille tai kodinkoneille. Kalusteet tulisi suunnitella niin, että niitä käyttävä hen­kilö ulottuu hyvin tarvitsemiinsa välinei­siin. Paras ulottuvuusalue korkeudessa on 70–130 cm, joten tälle alueelle tuli­si sijoittaa eniten käytetyt tavarat. Paljon käytettyjen kodinkoneiden, kuten astian­pesukoneen ja uunin sijoittaminen oike­alle työskentelykorkeudelle on ergono­misesti järkevää. Esim. astianpesukoneen nostaminen 30–40 cm lattiatasosta hel­pottaa huomattavasti sen täyttämistä.

 


 
Muistilista keittiön suunnittelussa

  • Aloita suunnittelu tarvittavista kodinkoneista ja sijoita vasta sitten kalusteet niiden ympärille. Varaa keittiökalustukseen riittävästi tilaa, mielellään yleensä 9–10 korkeakaapin vaatimaa tilaa, eli noin 5–6 metriä.
  • Työpöytätilaa tarvitaan lieden molemmille puolille, lieden ja pesualtaan väliin vähintään 60 cm, alle 40 cm työtilat ovat hyödyttömiä muuallakin.
  • Työtasot pitää olla oikealla korkeudella ja niitä pitää olla riittävästi.
  • Kiinnitä huomioita työtasojen, välitilan, keittiön kaappien/pintojen ja lattian helppohoitoisuuteen.
  • Sijoita liesi ja vesipiste mieluiten samalle seinustalle tai ainakin melko lähekkäin.
  • Kylmäkalusteet liedestä ja vesipisteestä niin, että ne sijaitsevat kolmiossa toisiinsa nähden, vain parin kolmen esteettömän askeleen päässä toisistaan. Ei siis ruokapöytää näiden väliin.
  • Mikroaaltouuni sijoitetaan kaapiston sisään noin rinnan korkeudelle. Uunin alle voi sijoittaa ulosvedettävän laskutason, joka helpottaa työskentelyä.
  • Astianpesukone pesualtaiden välittömään läheisyyteen, mieluiten noin 30–40 cm lattian tason yläpuolelle, jotta täyttö ja tyhjennys helpompaa. Astianpesukoneen voi integroida kalusteisiin samanlaisella ovella kuin muissakin kalusteissa.
  • Jos tila sallii, nosta myös uuni lattiatasoa korkeammalle, mutta jos vain joko uuni tai astianpesukone, mieti kumpaa käytät enemmän.
  • Vetolaatikko on tilankäytännön kannalta tehokkaampi kuin tavallinen hyllykaappi, mutta myös kalliimpi. Ota suunnittelussa myös huomioon, että kaappien ovilla on tilaa avautua ja valitse kaappien aukeamissuunnat sen mukaan, mistä niitä eniten lähestyt. 
  • Kylmäkalusteet voi sijoittaa näkymättömästi kaapistojen ovilevyillä varustettuina integroidusti kalustekokonaisuuteen. Muista huolehtia koneiston riittävästä tuulettumisesta. Mieti myös, montako kylmäkalusteyksikköä tarvitset keittiöön vai voiko jonkin osan säilyttää muualla talossa.
  • Keittiön valaistus on tärkeä: riittävä yleisvalaistus katossa ja työvalot led-valoina kaapistojen alla lisäävät viihtyvyyttä.

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot