Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan

BMI Icopal:

Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate, kuten esimerkiksi Icopalin Plano-kattolaatat. Bitumikate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena!

 

 

Bitumikatteiden ehdottomiin vahvuuksiin kuluu sen varma tiiveys: kun katossa on jiirejä, kulmia ja yksityiskohtia, on katteen istuttava saumattomasti jokaiseen katon muotoon. Huopakate on materiaalina joustava ja taipuisa. Kattohuovalla katat kulmat ja yksityiskohdat tiiviisti ja varmasti. Bituminen kattohuopa on varma ja turvallinen: se kestää tuulet ja myrskyt irtoamatta, ja hyvän kitkan ansiosta lumi sulaa katolta hallitusti alas. Kivisirotepintainen huopakate on myös hiljainen; se ei rämise eikä kolise tuulessa ja kivisirotepinta vaimentaa sateen rummutuksen tehokkaasti.

Ulkonäkönsä puolesta bitumikate sopii saumattomasti pohjoiseen maisemaan. Kivisirotepinta ja murretut värit tekevät katteen ulkonäöstä luonnollisen, ja bitumikate onkin vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa rakentamisessa.

Icopalin bitumikatteista löytyy vaihtoehto jokaiselle katolle liikerakentamisesta asumiseen ja mökkeilyyn. Harjakatoille sopivat esimerkiksi bitumiset Plano XL- ja Plano Pro -kattolaatat eli palahuovat, LiimaUltra- ja TopSafe Pro -tiivissaumakatteet ja PintaUltra -kolmiorimakate.

 

Millaiselle katolle huopakatto sopii?

Katon jyrkkyyden osalta rajoituksia ei ole – bitumikate sopii erinomaisesti myös ns. tasakatoille. Hyvin loiville katoille tarkoitettujen, vedenpainettakin kestävien bitumikatteiden asentaminen edellyttää tulitöitä ja siten asentajaltaan tulityökortin. Tasakattojen vesikateasennuksen suorittaa siis aina vedeneristystöihin erikoistunut ammattilainen.

Harjakattojen bitumikatteiden asennukseen ei tarvita tulityökorttia, joten niitä voi omatoimirakentaja asentaa halutessaan itsekin. Varmimman lopputuloksen saa silti ammattilaisen asentamana, ja työ sujuu kattoammattilaisen tekemänä joutuisasti.

Harjakatolle asennettavan bitumikatteen alustan tulee olla kiinteä, tasainen ja notkumaton, esimerkiksi pontattu rakennuslevy. Katon minimikaltevuusvaatimukset vaihtelevat hieman materiaalin mukaan: kattolaattakaton minikaltevuus on 1:5 (11°), kolmiorimakatteelle 1:3 (18°), LiimaUltra-tiivissaumakatteelle 1:10 (6°) ja leveäsaumaiselle TopSafe Pro –tiivissaumakatteelle jopa 1:20 ( 3°).

  

Bituminen kattolaatta eli palahuopa – varma tiiveys ja elävä pinta

Kattolaatta eli palahuopa on varmasti yksi yleisimmistä katemateriaaleista kesämökeillä eikä ihme – se on ulkonäöltään, kaunis, maisemaan sulautuva kate joka sopii luonnon keskelle. Kattolaatan voi myös asentaa itse tai vaikka talkoilla, kunhan seuraa huolellisesti asennusohjeita. Palahuopa, kuten muutkin bitumikatteet, on myös turvallinen katolla liikkuessa. Se ei ole lainkaan liukas ja normaali varovaisuus katolla liikkuessa riittää.

Kattolaatoissa on valittavana useita värisävyjä ja erilaisia laatan muotoja. Esimeriksi Icopalin Plano Pro on muodoltaan perinteinen, kennomaisen kuvion muodostava ”käpylaatta” ja Icopalin Plano XL puolestaan linjakas, graafisemman ilmeen kattolaatta.

 

Plano XL – tyylikäs kattolaatta kaikille harjakatoille

Icopalin Plano XL on tavallista kattolaattaa suurempi, linjakkaasti muotoiltu bituminen laattakate. Sen tavallista suurempi koko tuo katon struktuurin esiin – ja tekee asennustyöstä nopeampaa! Plano XL sopii suomalaisen maisemaan.

Se sopii sekä perinteiseen rakennustyyliin että modernin ilmeen rakennuksiin. Bituminen kate istuu tiiviisti katon erilaisiin muotoihin ja yksityiskohtiin. Kattolaatat ovat sateellakin hiljaisia: kivisirotepinta rikkoo ja vaimentaa sadepisarat niin ettei rankkasateenkaan rummutus häiritse.

 

Plano Pro – kaunis, perinteinen kattolaattamalli kohteeseen kuin kohteeseen

Plano Pro -kattolaatta on käytettävyydeltään moderni, muotoilultaan perinteinen bitumikattolaatta. Icopalin Plano Pro -kattolaatassa ei ole lainkaan irtirevittävää suojamuovia, joten asennustyö sujuu siististi ja tehokkaasti! Plano Pro sopii kaikille harjakatoille; niin kaupunkilaisiin omakotitaloihin kuin rantamökeille ja piilopirtteihin. Luonnollisen kivisirotepinnan ansiosta laattakate sulautuu kauniisti maisemaan.

 

Tiivissaumakatteilla taatusti tiivis katto

Tiivissaumakatteet ovat paras vaihtoehto silloin kun katolle tarvitaan varmaa vedenpitävyyttä, kestävyyttä ja eleettömän tyylikästä ulkonäköä.

LiimaUltra -tiivissaumakate asennetaan aina osaksi limittäin viereisen katevuodan päälle, jolloin reunat liimautuvat tiukasti yhteen ja muodostavat näin napakan, huomaamattoman mutta tiiviin sauman.

TopSafe Pro, leveäsaumainen tiivissaumakate sopii myös loivemmille harjakatoille. Sen liimapintaiset saumat ovat leveydeltään noin puolet vuodan leveydestä. TopSafe Pro on paras valinta silloin, kun halutaan katolle erityisen vahvaa vedenpitävyyttä ilman tulitöitä.

 

PintaUltra –kolmiorimakate, linjakas ja perinteinen

Kolmiorimakate antaa katolle näyttävää arvokkuutta. Esteettisen ulkonäön lisäksi rimat tuovat katolle lisää toimivuutta: ne ohjaavat osaltaan sadeveden hallitusti pois katolta. Icopalin PintaUltra -kolmiorimakate sopii erityisen hyvin historiallisiin kohteisiin sekä tyyliltään perinteisten rakennusten katteeksi. Kolmiorimakate on kaunis, käytännöllinen ja kodikas vesikatevaihtoehto.

 

Lisätietoja

Icopal Oy

www.icopal.fi

 

 

Tutustu Icopaliin tarkemmin Suomirakentaa.fi:ssa:

Icopal Oy

Terassi muuttuu kesähuoneeksi valokatteella

Toimivan viherkaton rakentaminen

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot