Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Mökin vesikatteen pitää sopia ympäristöönsä

rts_tutkii_logo_pieniLomarakennuksen vesikatemateriaali valitaan useimmiten ympäristöön ja muiden rakennusten yhteyteen sopivuuden, pitkäikäisyyden ja äänettömyyden mukaan. Vesikatto alusrakenteineen on avainasemassa suunniteltaessa kestävää ja pitkäikäistä taloa. Tässä mielessä on huomioitava paitsi vesikaton riittävä kaltevuus ja pitkät räystäät, myös itse katemateriaalin kestävyys ja tiiviys kaikkine rakenteellisine yksityiskohtineen. Vesikatteen näkyvyys vaikuttaa koko talon ulkonäköön. Samalla se suojaa taloa ulkopuoliselta säärasitukselta ja pitää veden ja lumen rakennuksen ulkopuolella. Huonokuntoinen ja vuotava vesikatto vaarantaa koko rakennuksen säilyvyyden, joten vesikattoon ja sen kuntoon tulee kiinnittää huomiota koko talon käyttöiän ajan.

Ormax Monier Oy opt

Kuva: Ormax Monier 

 

Aluskate varmistaa

Aluskate kuuluu osana rakennetta lähes kaikkiin vesikatteisiin. Aluskatteen tarkoituksena on estää katteen läpi tunkeutuvan tai katteen alapintaan tiivistyneen veden johtuminen eristetilaan. Tavallisimmista materiaaleista vain bitumihuopa ei tarvitse välttämättä alleen erillistä aluskatetta, koska umpilaudoitus kosteutta imevänä ja luovuttavana materiaalina estää kondenssiveden tiivistymisen. Varsinaisia aluskatteita ovat esim. vahvistettu pahvi tai erilaiset lasikuituvahvistetut muoviset aluskatteet. Saatavana on myös ns. hengittäviä aluskatemateriaaleja, jotka läpäisevät vesihöyryä, mutta pidättävät nestemäisessä muodossa olevaa vettä. Viimeksi mainittuja voidaan käyttää erityisesti silloin, jos tuuletusrako lämmöneristeen ja katemateriaalin välissä jää jostain syystä pieneksi.

Aluskate asennetaan koko rakennuksen alueelle esim. kattotuoleihin. Tuuletuksen varmistamiseksi asennetaan aluskatteen päälle korotusrimat, joihin ruoteet kiinnitetään. Aluskatteen asennuksen ja tiiviyden suhteen pitää olla yhtä huolellinen kuin varsinaisen katteenkin. Samoin myös kaikki aluskatteen läpiviennit ja jatkokset tiivistetään hyvin.

Lomarakentajan vesikatevalinnat

Bitumikate 55 %
Teräskate 40 %
Tiilikate 3 %
Muut 2%

 

Räystäät ja sadevesijärjestelmät

Räystään tulisi olla niin leveä, että katolta suoraan tuleva sadevesi ei yllä roiskumaan talon seinään. Tämä suojaa ulkoseiniä ja sokkeleita siinäkin tapauksessa, että sadevesikourut syystä tai toisesta tulvivat yli. Toisaalta pitkä räystäs suojaa seinää myös viistosateelta sekä auringon ultraviolettisäteiltä.

Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa vesikattokokonaisuutta. Sadevesijärjestelmällä ohjataan katolta tuleva vesi edelleen hallitusti pois talon seinustalta. Hyvä sadevesijärjestelmä sisältää kourut kaikilla talon sivustoilla, syöksytorvet ja sadevesikaivot niiden alla sekä veden edelleen pois johtavat putkistot tarkistuskaivoineen. Sadevesijärjestelmä vaatii myös huoltoa. Kourut tulee säännöllisesti puhdistaa sinne joutuneista roskista, samalla sadevesijärjestelmän tiiviys ja toimivuus tarkistetaan silmämääräisesti.

Hyvään vesikattokokonaisuuteen kuuluvat myös piipunhattu ja piippupellitykset, jotka suojaavat savupiippua sadevedeltä ja vähentävät hormin rapautumista. Turvallisuustuotteet eli esim. katolle asennetut asianmukaiset kulkusillat ja tikkaat helpottavat huomattavasti huoltotöitä.

 

Bitumikate

Bitumikate on erityisesti hirsitalorakentajien suosima kate, jota myydään sekä perinteisenä rullatavarana että muotoon leikattuina kattolaattoina. Lomarakenta­jien keskuudessa jälkimmäinen vaihtoehto on viime vuosina ollut suositumpi. Bitumikatteen työmenekki on muita katteita suurempi, mikä johtuu ennen kaikkea sen alle vaadittavasta umpilaudoituksesta. Laudoituksen sijasta voidaan aluskate tehdä levyttämällä esimerkiksi vanerilla.

Bitumikatteen voi aivan mainiosti asentaa itse. Pakkauksien tuonti ylös kattotyömaalle on kevyttä, ja tuotteet ovat taipuisia, joten jiirit ja ylösnostot onnistuvat hyvin. Valmista pintaa syntyy no­peas­ti. Useimmissa yleisemmin käytetyissä tuotteissa on liimasaumat valmiina ja näin naulaus- ja liimaustarve on vähäinen.

Yleisin käytetty bitumikate on palahuopaa. Asennus aloitetaan räystäältä asentamalla nk. tippapellit ja sisätaitteisiin jiirikermit, joiden päältä aloitetaan varsinainen kattaustyö. Kate viimeistellään harja- ja päätylevyillä, joista jälkimmäisen voi korvata siihen tarkoitukseen tehdyllä päätyräystäspellillä. Lopuksi läpiviennit käsitellään tiivistysmassalla.

 

Ympäristöön sopivuus ratkaisee vesikatteen valinnassa

Bitumikatteen valintaperusteet Konesaumakatteen valintaperusteet
- sopivuus ympäristöön - pitkäikäinen materiaali
- äänettömyys - helppohoitoinen/huoleton
- sopivuus muiden yhteyteen - näyttävyys/ulkonäkö
- kuului mökkitoimitukseen - säänkestävyys
- näyttävyys ja ulkonäkö  
- asentamisen helppous  
Teräsmuotokatteen valintaperusteet Tiilikaton valintaperusteet
- helppohoitoinen/huoleton - pitkäikäinen materiaali
- pitkäikäinen materiaali - äänettömyys
- asentamisen helppous - sopivuus ympäristöön
- sopivuus muiden yhteyteen - edullisuus
  - näyttävyys/ulkonäkö

 

Teräskate

Teräskatteista teräsmuotokate on myös suosittu vaihtoehto lomarakentamisessa. Muotokate-nimitys juontuu siitä, että teräslevy prässätään valmistusvaiheessa esim. tiilikatetta muistuttavaan muotoon. Valmistusmateriaalina on pinnoitettu teräs, joka on sekä helppohoitoinen että runsaan värivalikoiman tarjoava.

Teräskate vaatii aluskatteen sekä vuotojen varalta että katteen alapintaan helposti muodostuvan kondenssiveden vuoksi. Katteet kiinnitetään yleisimmin ruuveilla ja viimeistellään listoilla. Määrämittaisina toimitettujen levyjen asennus onkin nopeaa.

Eräs suosittu teräskatteen muoto on konesaumakate, jonka asennukseen tarvitaan ammattimies. Ulkonäöllisesti edellistä muistuttaa ilman erityisiä saumaustyökaluja tai -taitoja asennettava pysty­saumakate, joka voidaan toimittaa samoissa väreissä kuin muutkin muovipintaiset teräskatteet, ja se voidaan asentaa myös itse.

Kiviteräskate on nimensä mukainen teräskate, jonka pinta on päällystetty kivirouheella. Pinnan etuina on tehokas äänenvaimennus ja ympäristöön sulautuva kiiltämätön pinta. Kate toimitetaan levyinä, joita on kevyt käsitellä. Sitä voidaan myös helposti leikata ja taivuttaa, jolloin valmista kattopintaa saadaan nopeasti.

 

Tiilikate

Harkittaessa loma-asuntoon tiilikatetta tulee usein mietittyä katon painoa. Eri katemateriaalien välisillä painoeroilla ei käytännössä kuitenkaan ole merkitystä katevalinnoissa. Kattorakenteet tulee joka tapauksessa mitoittaa kestämään vähintään 180 kg:n lumikuormat neliöllä, minkä rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot eri mate­riaalien välillä eivät paljoa vaikuta.

Nykyisin valtaosa uusista tiilikatoista on läpivärjättyä betonia, tosin savitiilestä tehtyjä vaihtoehtoja on viime vuosina ilmestynyt uudestaan markkinoille. Läpivärjätty betonitiili on kestävä myös väriltään, sillä se ei vuosien kuluessa juurikaan haalistu. Vaikka tiili kestää katolla pitkään, ei se ole kaikissa tilanteissa täysin vesitiivis, joten aluskate on välttämätön. Tiilikatto vaatii vuoden tai kaksi asettuakseen lopullisesti paikoilleen. Alkuvaiheessa, erityisesti katolla liikuttaessa, voi jokunen koholla oleva tiilenkulma lohjeta. Tästä syystä onkin hyvä jättää muutamia kymmeniä tiiliä varastoon.

 

Lue myös:

Toimivan viherkaton rakentaminen

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo