Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vesikate suojaa koko taloa

rts_tutkii_logo_pieniVesikatto alusrakenteineen on avainasemassa suunniteltaessa kestävää ja pitkäikäistä taloa. Tässä mielessä on huomioitava paitsi vesikaton riittävä kaltevuus ja pitkät räystäät, myös itse katemateriaalin kestävyys ja tiiviys kaikkine rakenteellisine yksityiskohtineen. Huonokuntoinen ja vuotava vesikatto vaarantaa koko rakennuksen säilyvyyden, joten vesikattoon ja sen kuntoon tulee kiinnittää huomiota koko talon käyttöiän ajan.

Kuva: PolarHouse

 

Vesikatto

Vesikate vaikuttaa koko talon ulkonäköön. Samalla se suojaa taloa ulkopuoliselta säärasitukselta ja pitää veden ja lumen rakennuksen ulkopuolella. Lomarakennuksen vesikatemateriaali valitaan useimmiten ympäristöön ja muiden rakennusten yhteyteen sopivuuden, pitkäikäisyyden ja äänettömyyden mukaan.

 

Aluskate suojaa eristeitä

Aluskatteen tarkoituksena on estää katteen läpi tunkeutuvan tai katteen alapintaan tiivistyneen veden johtuminen eristetilaan. Tavallisimmista materiaaleista vain bitumihuopa ei tarvitse välttämättä alleen erillistä aluskatetta, koska umpilaudoitus kosteutta imevänä ja luovuttavana materiaalina estää kondenssiveden tiivistyminen. Aluskate kuuluu siis osana rakennetta lähes kaikkiin vesikatteisiin.  Varsinaisia aluskatteita ovat esimerkiksi vahvistettu pahvi tai erilaiset lasikuituvahvistetut muoviset aluskatteet. Saatavana on myös ns. hengittäviä aluskatemateriaaleja, jotka läpäisevät vesihöyryä, mutta pidättävät nestemäisessä muodossa olevaa vettä. Viimeksi mainittuja voidaan käyttää erityisesti silloin, jos tuuletusrako lämmöneristeen ja katemateriaalin välissä jää jostain syystä pieneksi. Aluskate asennetaan koko rakennuksen alueelle esimerkiksi kattotuoleihin. Tuuletuksen varmistamiseksi asennetaan aluskatteen päälle korotusrimat, joihin ruoteet kiinnitetään.

 

Riittävät räystäät ja toimiva sadevesijärjestelmä

Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa vesikattokokonaisuutta. Sadevesijärjestelmällä ohjataan katolta tuleva vesi edelleen hallitusti pois talon seinustalta. Hyvä sadevesijärjestelmä sisältää kourut kaikilla talon sivustoilla, syöksytorvet ja sadevesikaivot niiden alla sekä veden edelleen pois johtavat putkistot tarkistuskaivoineen. Sadevesijärjestelmä vaatii myös huoltoa. Kourut tulee säännöllisesti puhdistaa sinne joutuneista roskista, samalla sadevesijärjestelmän tiiviys ja toimivuus tarkistetaan silmämääräisesti.

Räystään tulisi olla niin leveä, että katolta suoraan tuleva sadevesi ei yllä roiskumaan talon seinään. Tämä suojaa ulkoseiniä ja sokkeleita siinäkin tapauksessa, että sadevesikourut syystä tai toisesta tulvivat yli. Toisaalta pitkä räystäs suojaa seinää myös viistosateelta sekä auringon ultraviolettisäteiltä.

Katolla tulisi käydä vähintään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin, eli ennen ja jälkeen vuoden kuluttavimman ajanjakson.

 

Bitumikate edelleen suosituin

Bitumikatteet ovat jo vuosikymmeniä olleet mökkirakentajien suosiossa. Bitumikatetta myydään sekä rullatavarana että muotoon leikattuina kattolaattoina, joista jälkimmäinen on se suosituin kate. Bitumikatteen työmenekki on muita katteita suurempi, mikä johtuu ennen kaikkea sen alle vaadittavasta umpilaudoituksesta. Laudoituksen sijasta voidaan aluskate tehdä levyttämällä esimerkiksi vanerilla. Bitumikatteen voi aivan mainiosti asentaa itse. Pakkauksen tuonti ylös kattotyömaalle on kevyttä, ja tuotteet ovat taipuisia, joten jiirit ja ylösnostot onnistuvat hyvin. Valmista pintaa syntyy nopeasti. Useimmissa yleisemmin käytetyissä tuotteissa on liimasaumat valmiina ja näin naulaus- ja liimaustarve on vähäinen. Yleisin käytetty bitumikate on palahuopaa. Asennus aloitetaan räystäältä asentamalla nk. tippapellit ja sisätaitteisiin jiirikermit, joiden päältä aloitetaan varsinainen kattaustyö. Kate viimeistellään harja- ja päätylevyillä, joista jälkimmäisen voi korvata siihen tarkoitukseen tehdyllä päätyräystäspellillä. Lopuksi läpiviennit käsitellään tiivistysmassalla.

 

Teräskate nostanut suosiotaan myös mökillä

Teräskatteet ovat viime vuosina nousseet bitumikatteiden rinnalle liki yhtä suosituiksi katteiksi lomarakennuksissa. Näistä teräsmuotokate on ollut vuosia erityisen suosittu. Muotokatenimitys juontuu siitä, että teräslevy prässätään valmistusvaiheessa esimerkiksi tiilikatetta muistuttavaan muotoon. Valmistusmateriaalina on pinnoitettu teräs, joka on sekä helppohoitoinen että runsaan värivalikoiman tarjoava.

Teräskate vaatii aluskatteen sekä vuotojen varalta että katteen alapintaan helposti muodostuvan kondenssiveden vuoksi. Katteet kiinnitetään yleisimmin ruuveilla ja viimeistellään listoilla. Määrämittaisina toimitettujen levyjen asennus onkin nopeaa.

Toinen suosittu teräskatteen muoto on konesaumakate, jonka asennukseen tarvitaan ammattimies. Ulkonäöllisesti edellistä muistuttaa ilman erityisiä saumaustyökaluja tai –taitoja asennettava pystysaumakate, joka voidaan asentaa myös itse.

  

Lomarakentajan vesikatevalinnat 2020

Bitumikate 52 %
Teräskate 45 %
Tiilikate 2 %
Muut 1 %

 

Vesikatevalinnassa ympäristöön sopivuus, huolettomuus ja kestävyys painavat

Bitumikatteen valintaperusteet Konesaumakatteen valintaperusteet
- sopivuus ympäristöön - pitkäikäinen materiaali
- äänettömyys - helppohoitoisuus/huolettomuus
- sopivuus muiden rakennusten yhteyteen - näyttävyys/ulkonäkö
- kuului mökkitoimitukseen - sään kestävyys
- näyttävyys ja ulkonäkö  
- asentamisen helppous  
Teräsmuotokatteen valintaperusteet Tiilikaton valintaperusteet
- helppohoitoisuus/huolettomuus - pitkäikäisyys
- pitkäikäisyys - äänettömyys
- asentamisen helppous - sopivuus ympäristöön
- sopivuus muiden rakennusten yhteyteen - edullisuus
 - näyttävyys/ulkonäkö  

  

Lue myös:

Toimivan viherkaton rakentaminen

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot