Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiili, harkko ja teräs piippuvaihtoehtoina

rts_tutkii_logo_pieni

Hormin valintaan vaikuttavat paino, hinta, työpanos, paloturvallisuus ja ulkonäkö. Suunnittelussa yleensä pyritään siihen, että kaikki tulisijat voidaan keskittää samalle alueelle, jolloin voidaan rakentaa yksi piippu.

Hormi on osa rakennusta. Se vaikuttaa julkisivuun ja perustuksiin ja toisaalta tulisijan asennus vaikuttaa hormin sijaintiin, joten hormi tulee mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Rakennuspiirustuksissa ilmoitetaan sijainnin lisäksi hormin koko ja korkeus sekä poikkileikkaus ja toteuttamistapa.

Uunisepät opt

Kuva: Uunisepät

 

Muurattu tiilipiippu

Tiilisen savupiipun valitsee reilu kolmannes uuteen mökkiinsä ja he perustelevat valintaansa mm. piipun lämmönvarauskyvyllä, pitkäikäisyydellä, tunnettuudella ja hormien riittävyydellä sekä itserakentamisen helppoudella. Tiilipiipusta ja tiilisestä tulisijasta saakin hyvännäköisen kokonaisuuden, oli sitten yhdistelmä puhtaaksimuurattu, tai rapattu. Se on myös edullinen, jollei työkustannuksia oteta huomioon.

Monikanavainen ratkaisu tekee usein tiilipiipusta rakentajan ainoan vaihtoehdon. Tiilet muurataan lämpimän tilan osalta umpitiilestä ja laastina käytetään saviuunilaastia sekä jälkisaumausta. Kylmään yläosaan käytetään muurauslaastilla muurattavia reikätilliä. Reikätiilillä ja muurauslaastilla voidaan toki tehdä koko hormisto alhaalta asti, mutta silloin menetetään osa hormin lämmönvarauskykyä.

Yleisimpiä kanavaston kokoja ovat puolenkivenhormi ja koko kiven hormi. Nimitys tulee siitä, minkä kokoinen tiili, tai sen osa mahtuisi aukkoon. Puolenkiven hormi sopii pienille tulisijoille, kuten kiukaat, kevyttakat ja -kamiinat. Täydenkiven hormiin voidaan liittää isommat lämmönlähteet, kuten varaavat takat, lämpökattilat jne.

 

Harkkoelementtihormi

Elementtihormeja löytyy eri valmistajilta. Se koostuu harkkokuoresta ja keraamisesta sisäputkesta. Lämpöeristys on tehty joko eristeellä, tai ilmaraolla. Hormit on helppo koota ja ne voidaan asentaa myös itse. harkkoelementit muurataan valmistajan suosittelemalla laastilla, sisäputket omalla, tulenkestävällä laastillaan.

Sisäputkiin on mahdollista saada erilaisia liitosputkia ja osia, mutta usein rakentaja joutuu teettämään oikean kokoisen adapterin liittäessään lämmityslaitetta hormistoon. Elementtien ja liitososien lisäksi hormipakettiin valitaan tarvittavat lisäosat, kuten nokiluukut, savupellit, yläosan pellityssarja ja sadehattu. Elementtipiippu valitaan asentamisen helppouden, paloturvallisuuden ja takkatoimitukseen kuulumisen vuoksi. Elementtipiippu ei tarvitse suurtakaan paloturvallisuusväliä palaviin rakenteisiin. Valmistajien asennusohjeissa kerrotaan jokaisen hormimallin turvavälit, joita tulee noudattaa.

Yli puolet uusista piipuista tehdään elementtiratkaisuna. Elementtipiippu sopii ratkaisuksi, kun on tarve yhteen, tai kahteen kanavaan. piippu voidaan rapata, tai matalan lämpötilansa vuoksi myös laatoittaa. Piiput toimitetaan yleensä pakettiratkaisuina tarvikkeineen ja niitä myyvät rautakaupat.

 

Smooth olohuoneessa

Kuva: Schiedel

Metallinen elementtipiippu

Teräspiipun tärkeimmät valintaperusteet ovat ulkonäkö, keveys ja helppo asennettavuus. ratkaisuksi se valitaan varsinkin silloin, kun piippu lähtee tulisijan päältä, tai kun halutaan säästää muuten tilaa, tai se tehdään jälkiasennustyönä. Hormin pinta on näyttävä ja huoltovapaa. Sen pinta voidaan pulverimaalata kaikkiin sävyihin, tai tilata hormi RST-pintaisena.

Hormi kootaan eristetyistä moduuleista, jolloin kaikki osat sopivat saumattomasti yhteen, kokoaminen on nopeaa ja piippu on heti valmistuttuaan käyttövalmis. Lisäksi teräshormisto antaa mahdollisuuden myös vaakavetoihin, jolloin lämmityslaitteen sijoituspaikan valinta on suhteellisen vapaata. Hormi soveltuu kaikkiin tulisijoihin, joten piippumalli valitaan tehon mukaan ja se voidaan liittää lämmönlähteeseen joko päältä, tai sivulta. Vesikaton läpivientikappaleet on valmistettu yleisimpien katevärien mukaisesti.

Hormistosta voidaan ottaa myös piippuun menevät hukkalämmöt talteen kiertoilmahormin avulla. Piipun päässä toimii 2-tehoinen puhallin, joka synnyttää savukanavaan paremman vedon. Lisäksi se tuo korvaavan ja esilämmitetyn ilman huoneistoon, jolloin tulisijalle saadaan piipun kautta korvausilma. Järjestelmä mahdollistaa samalla huonetilan nopean lämpenemisen myös varaavaa tulisijaa käytettäessä.

 

Metallinen elementtipiippu on noussut viime vuosina mökkiläisten suosituimmaksi hormiksi.

Tiilipiipun valinneet perustelevat päätöstään lämmönvarauskyvyllä, pitkäikäisyydellä, paloturvallisuudella, mahdollisuudella muurata piippu itse ja hormien riittävyydellä.

Harkkoelementtipiipun ostaneet arvostavat eniten asentamisen helppoutta ja asentamisen omatoimisuutta sekä paloturvallisuutta.

Rakentajat arvostavat teräspiippujen suomaa tilansäästöä, keveyttä ja hyvää ulkonäköä.

Valinnan rajoituksena on yleisimmin tarve saada useampi hormilähtö samaan pisteeseen.

 

Valmispiippujen CE-merkinnät

Elementti- ja terässavupiippujen ja –hormituotteiden kelpoisuus osoitetaan CE-merkinnällä. Valmissavuhormien uusi T-luokitus kertoo suoraan, miten kuumille savukaasuille tuote on tarkoitettu. Piippua harkittaessa onkin syytä miettiä, mitä polttoainetta käytetään ja millainen tulisija hankitaan. CE-merkintä kertoo savukaasujen enimmäislämpötilarajan. Merkinnän ollessa T 400 kaasujen maksimilämpötila on +400 C ja vastaavasti T 600 tarkoittaa 600 asteen enimmäislämpötilaa.

Nokipalon kestävyys ilmoitetaan kirjaimella G, jonka yhteydessä oleva numerointi kertoo vaadittavan suojaetäisyyden palavaan materiaaliin millimetreinä. Suojaetäisyyden on kuitenkin oltava vähintään 20mm. Paineluokka ilmoitetaan kirjaimella N. Tietyissä tilanteissa piippuun voi muodostua vettä, joten kilvessä voi olla myös merkintä D, joka kertoo tuotteen olevan kondenssin kestävä. Kirjain V puolestaan kertoo korroosionkestävyyden. Lisäksi arvokilvestä löytyvät hormiputken materiaalitiedot kirjaimen L yhteydessä. 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>